Newsflash

Românii, economia și parastasele

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - aug. 24 2018
Românii, economia  și parastasele
    „Să vorbiți tare, că sunt o babă cam fudulă de urechi! Zice lumea că ar fi aparate pentru asta, dar la pensia mea, nicio speranță... Am mai fost io pe acilea acuʼ doi ani, când mă umplu o scroafă pe care o păzisem când fu să fete dă jep. Cred că acușica am la fel. Nu mai pot! Seara îmi vine să mă scarpin la fel ca ea de garduri și de coteț. Pe de altă parte, mai bine că a venit boala asta, că pot să amân parastasu’ de cinci ani ai moșului până vine primul post mare. Cu varză și fasole ieși mai ieftin decât cu mezel, brânză topită, ciortan, ciorbă de perișoare și sarmale. După ce că avem în sat trei popi haini și trei țârcovnici, fir-ar ei ai morții, că te seacă de bani, mai e și lumea nehalită. Domn’e, cum aude că bate clopotu’, te trezești cu ei la poartă, că știe că e rost de mâncare, fie de dulce, fie de post, de colivă, cafele și băutură. Iar hainele pe care le împarți trebuie să fie musai nepurtate. Vor să le dai din alea noi să nu se îmbolnăvească de hepatită, de spojar sau de boli lumești. Întâi le verifică și după aia le ia... Păi, de unde atâția bani? Că doar nu poți să-i înmulțești la xirox ca actele și ca buletinu’! Le-am spus la copiii mei: bă, când o să mor, să spuneți la lume că m-am pocăit pe ascuns. Că la pocăiți e cel mai bine: nici nu se jelește, nu le ia popa banii și nici nu se face pomeni. Trai, nenică!”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe