Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Rolul kinetoterapiei în astmul bronșic

Viața Medicală
Bogdan RACOVIȚĂ vineri, 10 noiembrie 2017
     Astmul bronșic afectează aproximativ 300 de milioane de oameni și reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cronice din lume. Inflamarea căilor respiratorii se traduce clinic prin accese de dispnee, tuse și wheezing. Astmul bronșic poate să apară la toate vârstele, dar predomină la cele tinere. În jur de 50% din cazuri debutează până la vârsta de 10 ani, iar 30% debutează până la 40 de ani.
     Factorii care duc la apariția acestei boli sunt factori de mediu, dar și individuali. În ceea ce privește factorii de mediu, sunt implicate alergii alimentare, substanțele nocive din mediu sau fumatul. Cauzele naturale ce conduc la diagnosticarea unui pacient cu astm bronșic țin de factorii genetici (copiii ai căror părinți sunt diagnosticați cu astm bronșic sunt predispuși în proporție de 70% să dobândească această boală). Un alt factor la fel de important este obezitatea sau sexul pacientului (bărbații sunt mai predispuși).
     În această afecțiune, pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă și efectuarea de kinetoterapie respiratorie, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului care suferă de astm bronșic. Structurarea programului de kinetoterapie trebuie foarte bine pusă la punct din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: sexul, vârsta și alte diagnostice asociate astmului bronșic. Programul trebuie să conțină exerciții de respirație indiferent că lucrăm trenul superior sau inferior al corpului. Efectuarea exercițiilor aerobice ajută la creșterea capacității pulmonare și a celei de efort. Efortul depus în efectuarea de exerciții terapeutice trebuie să fie mic în primele sesiuni terapeutice, iar numărul de repetări nu trebuie să fie foarte mare (de exemplu, sistemul 3 serii x 6–8 repetări).
     Pe lângă aceste exerciții, programul de kinetoterapie este bazat pe trei noțiuni fundamentale: posturarea pacientului, reeducarea respiratorie și gimnastică corectoare. Specialistul în kinetoterapie trebuie să aibă în vedere și educarea și informarea pacientului privind efectuarea programelor de kinetoterapie în lipsa sa. Pe lângă pacient, specialistul ar trebui să discute și cu familia pacientului, ținând cont că și ei participă activ la îngrijirea acestuia. Kinetoterapia are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului diagnosticat cu astm bronșic și de a-i oferi un grad de independență pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.