Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Rolul fumatului în cancerul de vezică

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 23 ianuarie 2013

   Potrivit unui studiu recent publicat în Cancer, jurnal editat de American Cancer Society, fumatul nu doar cauzează cancerul vezical, lucru deja cunoscut, dar îi afectează şi evoluţia. O echipă de cercetători din California a analizat tumorile vezicale şi istoricul fumatului la 212 pacienţi recrutaţi în perioada 1987–1996 şi au descoperit că persoanele care au fumat intens este mai probabil să aibă un cancer mortal faţă de cei care au fumat mai puţin sau deloc. Totodată, studiul a arătat că nouă markeri moleculari pot prezice prognosticul cancerului vezical, independent de criteriile clinice şi istoricul fumatului. Pacienţii care prezintă alterări la şase din cei nouă markeri au un prognostic foarte prost, sugerând că aceşti bolnavi ar fi putut beneficia de pe urma unor tratamente mai agresive.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.