Newsflash

Riscurile îndrăznelii

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 7 2015
Riscurile îndrăznelii
   Nu este nimic surprinzător în faptul că un citat precum cel alăturat are ca „părinte“ tocmai pe Christiaan Barnard, medicul sud-african care a realizat primul transplant de cord. Acum aproape jumătate de secol, la 3 decembrie 1967, Barnard a efectuat, la spitalul Grote Schuur din Cape Town, primul transplant cardiac uman, reuşind să prelungească – fie şi cu doar câteva zile – viaţa unui băcan în vârstă de 55 ani, pe nume Louis Washkansky. Ar trebui totuşi să corectăm citatul: de fapt, chirurgia doar a îndrăznit, cel care a riscat a fost pacientul! În acele vremuri, noţiunea de consimţământ informat încă nu apăruse, ceea ce înseamnă că nu exista nicăieri în lume obligaţia medicului de a obţine aprobarea pacientului pentru performarea unui act invaziv sau a oricărui alt tratament, clasic ori inovator. Sunt convins că pacientul era conştient de imensul risc pe care şi-l asuma şi, desigur, nimeni nu putea prevedea înaintea operaţiei că pacientul va deceda în a 18-a zi de la operaţie, printr-o pneumonie rebelă, rezistentă la tratament.
   În lumea anglo-saxonă se spune că nimic nu e mai de succes decât succesul, iar Barnard a devenit celebru pentru că a cutezat, nu pentru că a riscat. Stând strâmb şi judecând drept, în cazul unui eşec soldat cu decesul pacientului pe masa de operaţie, cine ar fi avut curajul să acuze chirurgul de neglijenţă sau chiar de omucidere? Era vorba de un pacient aflat în ultimul stadiu al unei insuficienţe cardiace, pe atunci incurabil. Prin urmare, singurul remediu care l-ar fi putut salva era o intervenţie eroică, în premieră, însă cu şanse minore de reuşită. Efectuând transplantul cardiac, Barnard n-a riscat nimic: eşecul ar fi fost trecut sub tăcere, iar succesul l-ar fi transformat în erou. Supravieţuirea pacientului aproape trei săptămâni după intervenţie a fost considerată un imens succes, care a deschis calea spre rezolvarea acelor situaţii în care decesul prin insuficienţa cardiacă era doar o chestiune de timp.
   Nu demult, am asistat la o conferinţă a unui confrate român, care a enunţat o idee pe cât de corectă, pe atât de neobişnuită. El vorbea de faptul că oricine poate avea o idee, un gând inteligent, o soluţie pentru o situaţie care se cere rezolvată. Dar el nu va intra niciodată în istorie dacă nu se va găsi un al doilea, care să aprecieze noutatea, s-o preia, s-o accepte şi s-o pună în aplicare. Pentru că după cel de al doilea va urma un al treilea, apoi un al patrulea şi aşa mai departe. Fără un al doilea, primul va rămâne şi ultimul, iar soarta sa va fi intrarea în negura ignorării. Barnard a avut urmaşi, chiar foarte repede. Descoperirea importanţei tratamentului imunosupresor a făcut ca transplantul de organe să intre în practica medicală curentă.
   Trebuie subliniat acel aspect nu mai puţin important, anume necesitatea obţinerii consimţământului pacientului care va supus unui tratament inovativ sau chiar experimental. Numeroasele studii clinice efectuate în prezent se obligă clinicianul să explice pe larg pacienţilor incluşi în studiu care sunt avantajele, dar şi pericolele noutăţii terapeutice şi mai ales să-i ofere pacientului dreptul de a refuza participarea la studiul respectiv. Doar aşa se poate vorbi de îndrăzneala clinicianului, care nu poate sta la baza niciunui progres fără a lua în considerare riscul pe care şi-l asumă pacientul.
 

„Ori de câte ori chirurgia a riscat, medicina a făcut progrese.“ (Christiaan Barnard, 1922–2001)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe