Newsflash

Riscul chirurgical de uitare

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 23 2018
Riscul chirurgical  de uitare
Plecând de la premisa că doar pacienții vârstnici, cu deficit cognitiv preexistent, ar suferi o deteriorare cognitivă în urma anesteziei și a chirurgiei, un studiu5 publicat ieri (22 februarie) în revista Anaesthesia verifică dacă ipoteza se confirmă și în cazul vârstei mijlocii, unde nu există un asemenea deficit. Astfel, au fost înrolați 312 participanți care au suferit o intervenție chirurgicală și 652 care nu au suferit o astfel de intervenție, cu vârsta medie în decada a cincea de viață. Intervenția chirurgicală a fost asociată cu un declin de un punct (din 30) pentru memoria imediată. Dintre pacienții cu memorie inițial normală, 77 au dezvoltat tulburări: 18% din grupul cu chirurgie, față de doar 10% din grupul fără intervenție.

Concluzia cercetării este că memoria ar putea fi afectată de chirurgie și de anestezie, la oamenii de vârstă mijlocie fără deficit cognitiv preexistent (nu doar la vârstnici).

Notă autor:

Bratzke LC. Cognitive decline in the middle-aged after surgery and anaesthesia: results from the Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention cohort. Anaesthesia. 2018 Feb 22

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe