Newsflash

Respect, răspundere și grijă

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - feb. 22 2017
Respect, răspundere și grijă
     Într-o veche satiră a poetului roman Juvenal se spunea „Orandum est ut sit mens sana in corpore sano. Fortem posce animum mortis terrore carentem (...)” și astfel a rămas peste veacuri dictonul Mens sana in corpore sano.
     Ar fi bine ca viitorii colegi să pornească în misiunea lor având o minte sănătoasă într-un corp sănătos, din cauza numeroaselor încercări prin care urmează să treacă atât pe parcursul studiilor (care nu se încheie niciodată), cât și în toată activitatea lor. Eugeniu Costea istorisește: „Sfârșitul anului 1918 și anul următor 1919 a fost perioada de timp când în Transilvania s-au preluat de către autoritățile române instituțiile politice, economice, sociale, culturale, academice și de învățământ și încadrarea și reorganizarea lor la un nivel cu nimic mai prejos decât cel al antecesorilor. Profesorul Hațieganu a participat la festivitățile de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, ca delegat oficial al tineretului universitar clujean. Cu acest prilej a fost învestit de noua autoritate cu preluarea și organizarea învățământului universitar la Cluj. (...) Tânărul profesor Hațieganu a devenit primul decan al facultății de medicină și a avut fericita ocazie de a forma o echipă cu personalități de primă linie în învățământul medical românesc precum: Victor Babeș, Victor Papilian, Iacob Iacobovici, Constantin Levaditi, Iuliu Moldovan și alți profesori și conferențiari care au format echipa de start a învățământului medical românesc clujean”.
    În perioada 1861–1950 a funcționat „Asociațiunea transilvană pentru literatura română și cultura poporului român” – ASTRA, avându-l drept prim președinte pe Episcopul Andrei Șaguna, urmat de Vasile Goldiș și profesorul Iuliu Moldovan. Alături de Iuliu Hațieganu, Iuliu Moldovan a devenit profesor de igienă și medicină preventivă și poate fi considerat unul dintre creatorii sistemului modern de sănătate publică din România. A fost închis la Sighet până la vârsta de 74 de ani.
    ASTRA avea și scopul dezvoltării educației fizice în rândul tineretului. La sate, prin organizația „Șoimii Carpaților” a susținut consecvent activitățile fizice, activitățile în echipă, întărirea legăturilor între tineri și mai puțin tineri. Exista preocuparea pentru un bine al poporului român. „Șoimii Carpaților” se adresa întregului popor, spre a desăvârși „prin vigoare, conștiință și disciplină națională, eternitatea României Mari (…) șoimul este un român sănătos moral, gata oricând să jertfească totul și viața chiar, pentru binele neamului. Șoimul este cetățeanul soldat în serviciul familiei, școlii, țării și regelui”. A fost o perioadă cu o foarte bună organizare a tuturor activităților, pe zone, până la nivelul satelor. Erau puse la punct așa-numitele „Despărțământe”. În 1929, secretar al Despărțământului ASTRA – Zlatna a fost numit Ioan Popa-Zlatna. Legătura între centru și țară era permanentă. În anul 1935, profesorul Iuliu Hațieganu a vizitat Zlatna, cu această ocazie sfințindu-se drapelul „Șoimilor Carpaților” de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Ioan Fodoreanu, președintele Despărțământului ASTRA din Zlatna. Activitatea era promovată și internațional. În iulie 1938, un detașament al „Șoimilor Carpaților”, condus de profesorul Hațieganu, cu mai multe centre, dintre care unul era condus de Ioan Popa-Zlatna, a participat la sărbătoarea Socolilor, de la Praga, pe stadionul Jan Maszarik, menită „să dea în fața Europei un examen de vrednicie națională”. Portul popular, exercițiile fizice efectuate de echipele de „șoimi”, activitatea dusă în strânsă colaborare reprezentau regula.
    Marin Florea, în tomul „Vieți dedicate omului” spune că „medicul Hațieganu, aflat în fruntea acestei asociații, a încercat să ducă la îndeplinire deviza ASTRA: «Prin încercări grele se ajunge la stele» (Per aspera ad astra). El a deschis astfel calea unor evenimente sociale deosebite, organizînd astfel o propagandă științifică intensă prin colaboratori care știau să deschidă ușa tainică a inimii pentru a putea intra și aprinde luminile în labirintul întortocheat al minții țăranului român”.
    În fotografiile alăturate, de epocă, având „pata trecerii timpului”, se observă modul de organizare, activitatea în echipă, demonstrații de exerciții fizice, portul popular, activități care aveau susținere națională prin prezența unor reprezentanți de seamă. La Adunarea Generală a Despărțământului ASTRA de la Abrud, 1938, se aflau în tribună președintele ASTRA (Iuliu Moldovan), tribunul „Șoimilor” (Iuliu Hațieganu), PSS Iuliu Hossu și Nicolae Colan, profesorul Nicolae Iorga și delegatul Regenței (gen. Dănilă Papp). În cea de-a doua fotografie îi vedem, mai îndeaproape, pe cei menționați. Autorul „Vieți dedicate omului” mai spune: „În 1938, serbările ASTRA organizate la Abrud de profesorul Iuliu Hațieganu și Ion Goia au culminat cu demonstrații populare și gala portului popular din Țara Moților. A fost de față și savantul Nicolae Iorga. Mulți intelectuali străini de ASTRA, îndeosebi cei din vechiul regat, care au avut prilejul să vadă aceste manifestări, au declarat spontan că au asistat la cel mai reconfortant spectacol din viața lor”.
    Profesorul Hațieganu a devenit rectorul universității clujene, subliniind importanța acordării unui rol aparte educației fizice în cadrul instituțiilor de studii superioare. „A organizat conferințe tematice, a publicat o revistă de educație, a construit un parc sportiv în Cluj, a angajat patru profesori de educație fizică”, iar în 1935 a scris: „S-a dovedit că educația fizică este cea mai bună metodă de educație, care sinergic contribuie la oțelirea trupului și a sufletului, la formarea caracterului (...)”. Dintre lucrările publicate au rămas în memorie și cele trei volume care compun „Tratat elementar de semiologie și patologie medicală”. S-a dedicat cercetării medicale și omului, fără discriminare. „Îi păsa atât de mult de semenii lui, încât acorda consultații gratuite tuturor românilor care aveau să calce pragul clinicii sale. Alături de unul dintre elevii săi, profesorul Ion Goia, Hațieganu a dezvoltat teoria modelului patologic al țăranilor și muncitorilor – acești pacienți fiind internați preferențial”. A rămas în istorie pentru meritele sale de clinician și pedagog, om de știință emerit, un maestru al culturii umaniste – se spune chiar că a învățat de la Hipocrate iubirea de aproape și de la Pasteur patriotismul.
    Cu toate acestea, a fost ținut o vreme în afara lumii universitare „din motive politice”. La 8 decembrie 1948, conf. dr. A. Moga, însoțit de Mihai Kernbach, decanul facultății, de secretarul de partid al clinicii și cel al IMF, alături de un reprezentant de la Uniunea Națională a Studenților Români (UNSR), a dat citire unui rechizitoriu din care menționăm: „Profesorul Iuliu Hațieganu a avut o atitudine net reacționară între cele două războaie mondiale și în timpul celui de al Doilea Război Mondial; a fost rector al Universității «Regele Ferdinand I», între 1941 și 1944; a fost decorat de germani; pe timpul rectoratului a patronat acordarea de titluri de Doctor Honoris Causa unor oameni de știință din Italia fascistă; a întemeiat și cultivat la Cluj «școala misticismului»; a fost propus ca ministru în guvernul trădătorilor; a avut o atitudine cosmopolită și a desconsiderat știința și pe savanții sovietici (...)”. Profesorul a fost eliminat din clinică.
    Amintim și câteva cuvinte care au rămas după ce i s-a permis să-și reia activitatea: „Acum sunteți la sfârșitul celor șase ani petrecuți pe băncile facultății. În toți acești ani ați acumulat cunoștințe suficiente care vă pot atesta intrarea în serviciul oamenilor suferinzi. Noi, cei care v-am îndrumat pașii, vă dăm asigurarea că puteți păși în viață cu toată încrederea. Am contribuit să vă crească aripile, să puteți zbura pe cont propriu în toate cele patru zări. Deci urcați-vă pe umerii noștri și luați-vă zborul“, dar și „Conștiința națională înseamnă mai întâi recunoștință și respect înaintașilor, apoi răspunderea și grija urmașilor”.
    Atât în istorie, cât și astăzi există modele pentru viitorii colegi. Pornind de la întărirea trupului și sufletului, acumulând cunoștințe teoretice și practice, îmbinându-le și legându-le în echipă, corpul medical își poate îndeplini misiunea sa, colegial.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe