Criza economică a afectat serios întregul sistem de sănătate din Europa, cel din ţara noastră trecând printr-un mare impas, măsurile luate fiind extrem de dure, toate cu repercusiuni asupra personalului medical, dar şi asupra pacientului din România. Spitalele din România au rămas fără sute de paturi, fără să se ia în calcul faptul că pacienţii sunt spitalizaţi „claie peste grămadă“; personalul a fost restructurat în pofida deficitului din sistem, care poate duce la adevărate tragedii (exemplu: cazul Maternităţii Giuleşti, unde au murit mai mulţi bebeluşi). (...)"> Repercusiunile crizei economice în sănătate - Viața Medicală
Newsflash

Repercusiunile crizei economice în sănătate

de Alina GHENCEA - iul. 15 2011
Repercusiunile crizei economice în sănătate

   Criza economică a afectat serios întregul sistem de sănătate din Europa, cel din ţara noastră trecând printr-un mare impas, măsurile luate fiind extrem de dure, toate cu repercusiuni asupra personalului medical, dar şi asupra pacientului din România. Spitalele din România au rămas fără sute de paturi, fără să se ia în calcul faptul că pacienţii sunt spitalizaţi „claie peste grămadă“; personalul a fost restructurat în pofida deficitului din sistem, care poate duce la adevărate tragedii (exemplu: cazul Maternităţii Giuleşti, unde au murit mai mulţi bebeluşi). (...)

   Criza economică a afectat serios întregul sistem de sănătate din Europa, cel din ţara noastră trecând printr-un mare impas, măsurile luate fiind extrem de dure, toate cu repercusiuni asupra personalului medical, dar şi asupra pacientului din România. Spitalele din România au rămas fără sute de paturi, fără să se ia în calcul faptul că pacienţii sunt spitalizaţi „claie peste grămadă“; personalul a fost restructurat în pofida deficitului din sistem, care poate duce la adevărate tragedii (exemplu: cazul Maternităţii Giuleşti, unde au murit mai mulţi bebeluşi). Limitarea fondurilor n-a făcut altceva decât să ducă la forţarea pacienţilor să-şi cumpere materialele sanitare şi medicamentele necesare. Încet-încet, sistemul de sănătate de stat se va transforma într-unul „privat“ – doar din punctul de vedere al taxelor percepute. „Criza economică a afectat semnificativ sistemul de sănătate şi din perspectiva acordării asistenţei medicale de către asistenţi medicali şi moaşe. Vorbim despre scăderea numărului de personal, despre scăderea salariilor şi nu numai, implicit şi despre scăderea calităţii actului medical. Şi asta din cauza tuturor lipsurilor menţionate“, a declarat dl Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), aflat la Neptun, la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a OAMGMAMR, cu tema „Efectele crizei economice asupra sistemului de sănătate din UE“, derulată în perioada 28 iunie – 2 iulie 2011. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe