Newsflash

Relaţiile dintre specialităţile medicale

de Dr. Sorin Marian BRATOVEANU - oct. 5 2011
Relaţiile dintre specialităţile medicale
  Psihologia ne spune că în fiecare dintre noi există un egocentrism latent (la unii foarte activ şi manifest). Fiecare medic, poate, îşi aminteşte, din perioada studenţiei, felul în care şefii de catedră absolutizau importanţa disciplinei pe care o predau. Anatomiştii ne spuneau că „anatomia este mama medicinii“. Cei de la catedra de fiziologie spuneau că disciplina lor este „ştiinţa omului viu, anatomia se ocupă de cadavre“, iar fiecare altă disciplină preclinică sau clinică avea argumentele sale pentru a-şi susţine „supremaţia“, în raport cu celelalte.
  Dacă viitorii medici sunt „programaţi“ astfel încă din perioada lor de formare, este de înţeles faptul că au orgolii mari, legate de propria specialitate, când sunt deja medici specialişti. Aproape la orice simpozion, congres sau manifestare ştiinţifică medicală am participa, ni se arată, invariabil, cât de gravă, de invalidantă este patologia în discuţie, ce mortalitate produce, de ce merită atenţie şi finanţare speciale, un program naţional de sănătate (dacă nu există deja). Trebuie să concluzionezi că bolile aferente cutărei specialităţi sunt, indiscutabil, de o importanţă majoră (este mesajul oferit explicit sau implicit de conferenţiar). Ce să mai zicem atunci de celelalte? Există un „barometru al importanţei“ unei specialităţi?
  Cea mai cunoscută rivalitate este cea dintre specialităţile medicale şi cele chirurgicale. Unii internişti îi consideră pe confraţii chirurgi „măcelari, care ştiu numai să taie şi atât, nu-i mai interesează ce lasă în urmă“. Chirurgii, în schimb, afirmă că interniştii nu vindecă boala, doar ei putând să scrie pe un bilet de externare „vindecat chirurgical“. În perioada studenţiei, în timpul unui stagiu de vară, la o secţie de chirurgie generală, un medic primar chirurg mă îndemna să mă specializez în chirurgie „pentru că aici ai cele mai mari satisfacţii, ca medic“. Acel chirurg nu-şi ascundea dispreţul pentru medicii psihiatri (cu care era coleg de spital, la acea vreme) şi pentru specialitatea lor.
  Unele probleme de sănătate, destul de grave, sunt o sursă de dispute între chirurgi şi internişti. În abordarea varicelor esofagiene, ca manifestare în ciroza hepatică decompensată, există o graniţă încă neclară între  limita până la care competenţa intervenţiei îi aparţine internistului (prin endoscopie, sonda cu balon etc.) şi de unde încep atribuţiile chirurgului în domeniu (pentru hemostaza chirurgicală). Dacă apar eşecuri, decese nedorite, agravări, atunci fiecare tabără poate de vina pe cealaltă. Dacă vrei să scapi de un pacient, îl poţi expedia: „nu mai este treaba mea, te duci la orelist/cardiolog/stomatolog etc.“ Deşi există o politeţe de suprafaţă, există şi adversităţi, dispreţ, tensiuni, adesea nemanifestate. Există, desigur, şi atitudini lăudabile, de apreciere sinceră şi explicită a colegilor competenţi din altă arie de specialităţi.
  Sigur, aceste adversităţi nu apar doar între specialităţile medicale, pe de o parte, şi cele chirurgicale, pe de altă parte. Există dispute mai mult sau mai puţin motivate între neurologi şi psihiatri, chirurgii generalişti şi chirurgii plasticieni, stomatologi şi chirurgii specialişti în chirurgia maxilo-facială. Bineînţeles, se duşmănesc şi colegii din aceeaşi specialitate, folosind replici de genul „da’ ce, ăla-i chirurg, e un cârpaci“, „cine l-a făcut pe ăsta orelist“,  „ai noroc că ai ajuns la mine, cutare nu ştie meserie“ etc. Nu ne mirăm deci de faptul că pacienţii afirmă „mamă, da’ e o mâncătorie între doctorii ăştia...“.
  O duşmănie ceva mai nouă s-a iscat între medicii din spitale şi policlinici, pe de o parte, şi medicii de familie, pe de altă parte. Cei dintâi, pe lângă dispreţul cert pe care îl resimt faţă de confraţii din dispensarele urbane şi rurale („ce, ăia-s doctori?“), sunt nemulţumiţi de finanţarea primită de medicii de familie de la casele de sănătate („iau ăştia la bani...!“). Cei ce gândesc astfel, probabil uită că venitul unui cabinet de medicină de familie se distribuie şi către Direcţia de Finanţe (impozitul), Casa de Asigurări de Sănătate (contribuţia la sănătate, la concedii medicale), salariul uneia sau mai multor asistente, al unei femei de serviciu, al unui contabil, pentru cheltuieli de cabinet (asigurări obligatorii, taxe de evaluare, consumabile, taxe de concesiune, cheltuieli de întreţinere – reparaţii, apă, combustibil, electricitate etc.). Abia după ce se scad toate acestea, rămâne venitul medicului. Pe când „atenţiile“ primite în spitale nu sunt luate în evidenţă la „taxe şi impozite“, intră în „economia subterană“.
  Adesea, pacientul vine la medicul de familie doar cu scrisoarea medicală şi/sau cu o reţetă simplă, ori un desfăşurător de tratament, alături de sfatul „compensat să-ţi dea doctoru’ de familie“ (deşi prima reţetă compensată ar fi trebuit să o elibereze chiar medicul specialist, dar frecvent nu o face, gândind „n-am timp, lasă să scrie ăla, că şi-aşa ia mulţi bani“).
  Unii medici din spitale şi policlinici sunt invidioşi acum pe solidaritatea semnificativă ce există între medicii de familie şi recunosc că e foarte dificil sau imposibil să vezi asemenea consens între diferiţi alţi specialişti (pentru că  fiecare specialitate are, nu-i aşa, importanţa ei). 
  Este trist faptul că acest mod de gândire, materializat în atitudini practice, încă există. Vorbim despre multidisciplinaritate, abordare interdisciplinară a pacientului, dar colaborarea dintre medicii de toate specialităţile lasă încă mult de dorit. Ştim că există la mulţi medici modestie, bun-simţ, disponibilitate pentru colaborare, deschidere, toleranţă, înţelegere şi empatie pentru colegi şi pacienţi. Tot ce ne putem dori este ca aceştia să fie tot mai mulţi, până când cealaltă categorie va dispărea, sperăm, complet.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe