Newsflash

Refacerea funcției spinale

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iul. 27 2018
Refacerea funcției spinale
    Cercetătorii de la Spitalul de copii din Boston au reușit să redea capacitatea locomotorie șoarecilor paralizați în urma leziunilor de măduvă a spinării, explicând și de ce la oameni rețelele nervoase aflate pe traiectul leziunii nu mai pot funcționa. Bo Chen et al. au arătat în revista Cell, printr-un articol publicat săptămâna trecută, că un activator al proteinei membranare KCC2 – CLP 290, responsabilă de transportul clorului în afara celulei neuronale, poate face circuitul excitator din nou responsiv la semnalele din cortex (fig. 1). Restaurarea inhibiției este cheia succesului acestei cercetări, ea permițând întregului sistem nervos să fie din nou excitat, explică Bo Chen. Din numărul total de șoareci, 80% și-au recăpătat mersul în urma tratamentului cu CLP 290. Abordarea celor din Boston a fost cu totul diferită de ceea ce s-a încercat până acum. În timp ce toate cercetările au încercat regenerarea axonilor și a fibrelor nervoase, Bo Chen et al. au căutat compușii chimici implicați în alterarea excitabilității neuronale. Au administrat apoi, intraperitoneal, fiecare compus șoarecilor cu leziuni spinale severe, dar cu câțiva nervi intacți, împărțiți în grupuri de câte zece. Tratamentul a durat opt–zece săptămâni și a existat un grup care a primit doar placebo. CLP 290 a fost unul dintre compușii administrați care a reușit să redea capacitatea locomotorie șoarecilor după patru–cinci săptămâni de tratament, efectul menținându-se până la două săptămâni, iar efectele secundare fiind minore. Modul în care CLP 290 reușește să refacă funcția nervilor afectați este prin activarea proteinei KCC2, produsă în cantități mult mai mici decât cele fiziologice după leziunile nervoase. Neuronii inhibitori produc mult mai puțină proteină KCC2 după producerea leziunilor, acest lucru făcându-i incapabili să răspundă la semnale inhibitorii din cortex (fig. 2). Astfel, neputând procesa semnalele inhibitorii, neuronii inhibitori răspund doar la semnalele excitatorii, producând o inhibiție exagerată în circuitul spinal. După reactivarea proteinei KCC2, neuronii inhibitori primesc din nou semnale inhibitorii, lăsând posibilitatea circuitului nervos să poată fi din nou excitat. În prezent, sunt în fază de cercetare, de același grup de la Boston, alte molecule capabile să activeze proteina KCC2, care ar putea maximiza refacerea funcției spinale dacă sunt combinate cu stimularea electrică epidurală. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe