Newsflash

Redefinirea căsătoriei

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 17 2016
Redefinirea căsătoriei
     O bună parte din cei care aparțin generației milenariștilor, cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani și care au atins maturitatea după anul 2000, nu au realizat „visul american“, iar mulți se pare că nici nu-l vor atinge vreodată. Prin visul american se înțelege, în sensul cel mai simplu, succesul unui individ care are o slujbă bună, câștigă destul ca să-și întrețină familia și a reușit să-și facă o casă în care copiii cresc în siguranță, cu perspectiva unui viitor bun. Cu alte cuvinte, realizarea visului american este șansa unei familii de a trăi în condițiile clasei de mijloc, foarte asemănătoare cu cea a vecinilor, prietenilor și rudelor lor, după un model larg acceptat, pe care tinerii l-au văzut la părinții și bunicii lor.
     Un studiu recent al Pew Research Center arată că mai mult de jumătate din tinerii contemporani nu au casă proprie, continuă să locuiască cu părinții, mulți nu au o slujbă sau lucrează sub nivelul calificării lor și evită să se căsătorească. Cifrele din 2014 au surprins prin numărul mare de tineri aflați într-o situație de dependență prelungită față de părinți, în comparație cu cei care-și întemeiază propriul cămin. Pentru unii sociologi, explicația principală ar fi aceea că milenariștii au câteva trăsături care-i deosebesc de generațiile mai vârstnice, printre care teama de asumare a responsabilităților, rezerva în fața schimbărilor care se anunță că pot fi asociate cu greutăți și un comportament care dezvăluie nesiguranță. Unii au afirmat că tinerii de azi sunt mai preocupați de ei și mai puțin înclinați spre altruism. Pentru milenariști, căsătoria nu e la fel de importantă precum au gândit părinții lor când erau tineri și ei nu se grăbesc nici să întemeieze familii, nici să obțină succese de carieră și sociale.
     Cum divorțurile în societatea americană au crescut mult după anii ʼ70, mulți dintre tinerii mileniului al treilea provin din părinți care au divorțat când copiii erau de vârstă mică. Astfel aceștia și-au format o părere foarte nefavorabilă despre valoarea mariajelor. Ei mai au și experiență proprie în domeniul obligațiilor financiare care rezultă după separare, precum pensiile alimentare și sprijinul partenerului lăsat fără mijloace suficiente de existență, obligații impuse și urmărite pe cale legală, o perspectivă care sperie. Pentru alți analiști, nu trăsăturile psihologice sunt principalul factor cauzal în întârzierea sau evitarea căsătoriei de către tineretul contemporan, ci factorii economici (durata prelungită a studiilor, scăderea șanselor de angajare la absolvirea facultății, șansele mai mici de a avea un serviciu cu durată lungă, stagnarea salariilor din ultimul deceniu, datoriile mari acumulate în perioada studiilor, riscul crescut de a deveni șomer). De asemenea, persistă și alți factori, precum creșterea continuă a chiriilor, feminismul și independența mai mare a femeilor, acceptarea socială crescută pentru femeile nemăritate și care au copii, creșterea numărului de cupluri homosexuale, mult mai acceptate în societatea contemporană, frica față de angajamente maritale de lungă durată și ideea că „oricum, te poți căsători mai târziu, dacă vrei“.
     Tânăra generație a zilelor noastre mai are de făcut față și unui alt tip de inconveniente, de care nu este cu nimic vinovată, dar a căror greutate va trebui să o îndure. S-a calculat că cei care sunt azi în vârstă de 65 de ani sau mai mult au contribuit la sistemul de asigurare socială a pensionarilor cu o sumă de trei ori mai mică decât vor avea de plătit milenariștii, pentru beneficii de același nivel.
     Generația cu care începe acest mileniu are o concepție atât de diferită despre căsnicie încât a trecut la opțiuni matrimoniale de natură foarte diferită, dacă nu chiar bizare, față de căsătoria tradițională. Într-un studiu făcut public la 25 iulie 2014 în revista „Time“, Jessica Bennett ne informează că 43% din milenariști doresc o căsătorie beta (cu durata de numai doi ani, urmată de o regândire a modului de continuare), 21% sunt pentru căsătoria prezidențială (durată de patru ani), 10% ar accepta căsătorii cu parteneri multipli și 36% doresc căsătorii de tip contract, încheiate pe durate de 5, 7, 10 sau 30 de ani, după preferințe. Numai 31% din tinerii de azi ar fi în favoarea clasicei uniuni până la moarte a soților, iar pentru ceilalți se pare că măritișul de test și căsătoria reversibilă ar fi alegerile de preferat. Adăugând și faptul că, prin decizia Curții Supreme, căsătoriile între parteneri de același sex sunt acum legale, se pot întrevedea ce mari schimbări sociale vor apărea odată cu generația noului mileniu. Noile forme de căsătorie propuse în lumea de azi se bazează în special pe satisfacția emoțională și materială a partenerilor, dar ignoră multele consecințe sociale ale unor astfel de schimbări și, în primul rând, consecința de deteriorare a procesului de creștere, formare și educare a copiilor. Sunt deja cunoscute familiile cu copii din părinți diferiți, pe care media le înfățișează într-o lumină foarte favorabilă, discutabilă și neconvingătoare pentru mulți.
     Va fi contribuția milenariștilor un talmeș-balmeș al căsniciilor, asociat cu un număr mult mai mare de celibatari și cu o generație care va ajunge la jumătatea vieții fără mari realizări? Sau se vor trezi pe drum și vor reintra într-un făgaș al sârguinței și responsabilității, cu refacerea visului american ca un obiectiv de viață dezirabil și larg acceptat?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe