Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Recoltare cu buton

Viața Medicală
Dr. Aurel F. MARIN vineri, 23 februarie 2018
Cu toate progresele tehnologice înregistrate în medicină, avem aparate din ce în ce mai performante și dispozitive tot mai mici, care pot procesa un număr impresionant de analize din doar o picătură de sânge. Ce a rămas însă de rezolvat este teama de ace a multor pacienți sau oameni sănătoși, care evită analizele de sânge (și, implicit, posibilitatea unor diagnostice foarte precoce), de frică. Un articol2 publicat săptămâna aceasta în Nature Biomedical Engineering prezintă un dispozitiv interesant (fig. 1), cu ajutorul căruia se pot recolta 100 µl de sânge capilar mai ușor și cu mai puțină durere decât atunci când se face o mică înțepătură în deget.

Tehnologia descrisă integrează o rețea de microace solide, un mecanism de inserare cu viteză foarte mare, un sistem de depozitare sub vid și un sistem microfluid ce conține anticoagulant. Dispozitivul, botezat TAP, este ușor de folosit, iar recoltarea de sânge se face cu o simplă apăsare pe buton. Într-un studiu clinic pe 144 de participanți, dozarea hemoglobinei A1c a fost similară din recoltările realizate cu TAP și din cele obținute prin puncție venoasă, dar durerea raportată a fost semnificativ mai mică în primul caz.
Blicharz TM et al. Microneedle-based device for the one-step painless collection of capillary blood samples. Nat Biomed Eng. 2018 Feb 19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC