Newsflash

Răspunderea penală a personalului medical

de Av. Cristian BĂRCAN - sept. 18 2009
Răspunderea penală a personalului medical
     Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății spune, la alineatul doi al articolului 442, că „răspunderea disciplinară a membrilor Colegiului Medicilor din România, potrivit prezentei legi, nu exclude răspunderea penală, contravențională sau civilă, conform prevederilor legale“. Prin urmare, chiar dacă un personal medical ar fi sancționat disciplinar, acesta tot va putea fi tras la răspundere din punct de vedere penal.
     Tragerea la răspundere pe cale penală presupune îndeplinirea condițiilor legale prevăzute de Codul Penal cu privire la o infracțiune sau a mai multora. Astfel, de exemplu, în cazul vătămării corporale, este necesară existența unei fapte care a cauzat o infirmitate, afectarea sănătății unei persoane sau leziuni traumatice care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav și permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieții persoanei.
     La fel ca în cazul răspunderii civile prin intermediul instituției răspunderii civile delictuale, în cazul în care un element al infracțiunii lipsește, cel prezumat vinovat nu poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal. Deși probele sunt în principiu asemănătoare în procedurile civile și penale, respectiv înscrisuri, martori, audieri, expertiză, modalitatea de constituire a probelor și etapele ce trebuie urmărite în administrarea acestora sunt diferite.
     Procedura în cazul tragerii la răspundere penală a personalului medical începe prin depunerea unei plângeri penale, care se înaintează, de obicei, la organele de cercetare sau urmărire penală de la locul săvârșirii infracțiunii. În urma plângerii penale depuse, va începe etapa cercetării și a urmării penale, o etapă care presupune practic adunarea probelor pentru stabilirea sau nu a existenței săvârșirii unei infracțiuni. Prin urmare, se audiază părțile implicate, se solicită toate documentele utile sau se dispune efectuarea unei expertize ori prezentarea altor probe necesare sau utile cercetării.
     Etapa cercetării și urmăririi penale se finalizează prin emiterea unei ordonanțe de către parchetul competent, fie pentru trimiterea în judecată a personalului medical având în vedere săvârșirea unei fapte penale, fie pentru neînceperea urmării penale împotriva personalului medical. Indiferent de soluție, aceasta se poate ataca la prim-procuror și ulterior la judecătoria competentă.
     În cazul în care judecătoria menține soluția de netrimitere în judecată, hotărârea instanței nu va mai putea fi atacată la o instanță superioară. Astfel, decizia va rămâne definitivă, constatându-se astfel nevinovăția celui prezumat a fi vinovat.
     Dacă judecătoria va considera că personalul medical se face vinovat de săvârșirea unei fapte penale, atunci hotărârea acesteia poate fi atacată la instanța imediat superioară, urmând ca aceasta din urmă să pronunțe o decizie ce nu mai poate fi atacată.
     În ce privește consecințele stabilirii unei răspunderi penale, trebuie remarcat că, în raport cu infracțiunea în sine, sancțiunile diferă. Spre exemplu, în cazul vătămării corporale din culpă, sancțiunea pleacă de la pedepsirea cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe