Newsflash

Provoacă-i...

de Dr. Rodica PERCIUN - sept. 29 2017
Provoacă-i...
     ...Să dea socoteală. Măcar atât. Am reprimat intenția scrierii unei opinii legate de inventivitatea CASMB. Culegerea informațiilor din mass-media poate înăbuși propriile opinii și zădărnici publicarea acestora, îmi spune experiența. Dar experiența colectivă este înzecit clădită pe nefinalizarea proceselor fără echivoc, pe nepedepsirea vinovaților, pe nerecuperarea pagubelor hoțiilor ocult-ingenioase sau la vedere. Dacă acestea se întâmplă în sistemul nostru sanitar și chiar la vârf, înseamnă că leacul ar trebui să fie radical. Ce știm clar legat de formidabila afacere Hexifarma devoalată de un redactor sportiv? Dispariția fizică a creierului afacerii să fi îngropat deopotrivă culpa managerilor de spitale sau a celor care s-au folosit deși au întreținut întregul eșafodaj? Sistemul nostru sanitar a permis agresiunea într-un domeniu de interes național.
    N-au existat mijloace pentru multiplicarea nopților nedormite a celor ce puteau de ani să revigoreze o instituție cu un istoric și o menire de asemenea de interes național: Institutul Cantacuzino.
    Din nou, incalificabila indolență, nepricepere, suficiență criminală nu oferă locuri nefericitului ars în niciun spital din țară asta după ce zeci de tineri au căzut victime șirului de instituții concret populate de indivizi care să-i protejeze și să-i trateze corespunzător și ca pe propriile rude.
   Am dorit să aflăm din istoria noastră recentă ce este adevăr și ce nu în ceea ce-l privește pe profesorul Burnei, iar dacă este achitat de ce se opun revenirii domniei sale în sala de operație colegii și foștii săi elevi?
    Dorim să știm de ce doi neurochirurgi demisionari (de la Spitalul Colentina), care au ales să lucreze în țară, sunt la cheremul (oribil, dar potrivit termen) unei primării populate de indivizi care au două lucruri: bani și interese evident necroite pe cele ale nefericitului pacient și pe demnitatea doctorilor. Dar ce influență să aibă piesa de legătură între primărie și managementul spitalului care este reprezentat de un doctor?
    Ce s-a întâmplat cu vechii directori de CASMB? Cum s-au finalizat anchetele? Dar recent demisionarei conduceri, ce știm despre ce i se pune cu adevărat în cârcă?
    Două recente relatări ale unor prieteni m-au făcut să induc ideea unui zgomotos feedback către conducerea spitalelor respective. De teamă, probabil, acest lucru nu s-a întâmplat. La externarea părinților vârstnici proaspăt operați, sora șefă le-a sugerat să apeleze la serviciile unor asistente sau infirmiere pentru care se presupune că garanta. La mai puțin de zece zile, acestea au fost concediate de aparținători pentru că anumite bunuri dispăruseră. Chiar nu ne dă nimic de gândit? Să fie o întâmplare sau o practică?
   Reîntorcându-ne la Casă: oare lunga filieră (compusă din colegi) de ce a acceptat necondiționat măsluirea diagnosticelor de dragul unei decontări mai avantajoase în detrimentul adevărului medical, al unor statistici și politici de sănătate naționale corecte? Dar documentele medicale întocmite la externare cu „adaosuri diagnostice” care induc în eroare colegii solicitați ulterior, pe pacienți și familiile lor și sunt într-o dureroasă și rușinoasă contradicție cu tot ceea ce înseamnă finalitatea actului medical, așa cum cei de școală veche și le amintesc? Recent, o pacientă-profesoară a fost în pragul apoplexiei aflând la externare că are „hepatită cu virus hepatitic C”. I s-a explicat că este un diagnostic mai „avantajos” pentru veniturile spitalului, deși tocmai suportase o reintervenție la coloana vertebrală. Ce ușurare că medicul nu a avut ideea diagnosticului HIV/sida!
    De ce din nou ne punem la mintea unor instituții care demonstrează o perpetuă căutare a identității și care sunt sistematic împiedicate să o găsească? Am spus și cu alte ocazii că suntem părtași și complici dacă agreăm situația, nu cerem explicații, nu provocăm la dezbateri consistente. Mi-ar fi plăcut să avem, alături de întrunirile pentru alegeri sau felicitările de onomastică, curajoase expuneri de opinii ale Colegiului sau incitări la dezbateri de dragul necesității practicii medicale curate.
   De fapt, de ce neglijăm expunerea în paginile jurnalului nostru a propriilor investigații, a opiniilor persoanelor implicate în diverse anchete sau scandaluri? Ne datorăm unii altora respectul pe care, cel puțin deocamdată, numiții dar și aleșii nu-l arată nouă și pacienților noștri.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe