Newsflash

Protocol adițional al Convenției europene privind transplantul

de Alexandru NEAGU - feb. 11 2016
Protocol adițional al Convenției europene privind transplantul
    Prin Legea nr. 9 din 18 ianuarie 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 62 din 28 ianuarie 2016, a fost ratificat protocolul adițional la Convenția europeană pentru protecția drepturilor și demnității umane în raport cu transplantul de organe și țesuturi de origine umană, semnat de România la Strasbourg la 20 februarie 2015. Prezenta lege de ratificare a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2016. Convenția protejează demnitatea și identitatea ființei umane și garantează respectarea integrității și a celorlalte drepturi și libertăți fundamentale ale unei persoane în ceea ce privește aplicațiile biologiei și medicinii.
     În elaborarea protocolului s-a evidențiat că progresul în științele medicale, și în special în domeniul transplantului de organe și țesuturi contribuie la salvarea vieților umane sau la creșterea considerabilă a calității vieții. Pe de altă parte, insuficiența organelor și țesuturilor determină adoptarea măsurilor specifice pentru a încuraja donarea, măsuri care includ informarea populației asupra importanței transplantului de organe și țesuturi și promovarea cooperării europene în acest domeniu.
     Protocolul se aplică transplantului de organe și de țesuturi practicat în scop terapeutic, inclusiv transplantului de celule stem hematopoietice. Nu se aplică organelor și țesuturilor reproductive, organelor și țesuturilor embrionare sau fetale, sângelui și derivatelor acestuia. Prin „transplant“ se definește întreaga procedură ce include prelevarea unui organ sau țesut de la o persoană și grefa acestui organ sau țesut la o altă persoană, inclusiv întregul proces de pregătire, păstrare și conservare.
     Conform protocolului, țările membre CE trebuie să garanteze existența unui sistem care să permită accesul echitabil al pacienților la serviciile de transplant. Organele și, dacă este cazul, țesuturile trebuie alocate numai pacienților înregistrați pe o listă de așteptare oficială, conform unor reguli transparente, obiective și justificate în mod corespunzător în ceea ce privește criteriile medicale. Excepțiile sunt determinate de situațiile prelevării de organe și țesuturi de la persoane în viață.
     În protocol este subliniată respectarea obligațiilor profesionale și a regulilor de conduită, la realizarea intervențiilor în domeniul transplantului de organe sau de țesuturi. Profesioniștii implicați în transplantul de organe sau țesuturi trebuie să adopte toate măsurile pentru a reduce la minimum riscurile de transmitere a unei boli. De asemenea, aceștia trebuie să evite orice acțiune care ar putea face ca organul sau țesutul să nu mai fie adecvat pentru transplant. O parte foarte importantă a acestor proceduri o reprezintă urmărirea medicală adecvată, atât a donatorului în viață, cât și a primitorului, după transplant.
     Totodată, este necesară respectarea dreptului la informare a tuturor persoanelor implicate: primitorul, persoana sau organismul responsabil de autorizarea implantului, profesioniștii din domeniul sănătății și, nu în ultimul rând, publicul. Țările semnatare trebuie să publice informații cu privire la condițiile de prelevare și implant de organe și țesuturi, inclusiv cu privire la regimurile de acordare a consimțământului sau de autorizare, în special în materie de prelevare de la persoane decedate.
     Se reiterează interzicerea câștigului financiar, respectiv interzicerea traficului de organe și de țesuturi, precum și asigurarea confidențialității. Toate datele cu caracter personal referitoare la persoana de la care s-a realizat prelevarea de organe sau de țesuturi, precum și datele referitoare la primitor trebuie să fie considerate confidențiale. Ele nu pot fi colectate, tratate sau comunicate decât cu respectarea regulilor referitoare la secretul profesional și protecția datelor cu caracter personal.
     Recomandăm persoanelor direct interesate de acest domeniu să lectureze integral actul normativ prezentat mai sus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe