Studenţii şi tinerii medici şi-au prezentat proiectele ştiinţifice în cadrul Congresului Naţional dedicat lor, ajuns la a XIV-a ediţie. Publicăm o relatare, dar şi o prezentare a celor mai bune lucrări, sub semnătura drei Sorina Vasile. (...)
 "> Promisiuni ale cercetării şi medicinii bazate pe dovezi în România - Viața Medicală
Newsflash

Promisiuni ale cercetării şi medicinii bazate pe dovezi în România

de Dr. Sorina VASILE - dec. 24 2010
Promisiuni ale cercetării şi medicinii bazate pe dovezi în România

   Studenţii şi tinerii medici şi-au prezentat proiectele ştiinţifice în cadrul Congresului Naţional dedicat lor, ajuns la a XIV-a ediţie. Publicăm o relatare, dar şi o prezentare a celor mai bune lucrări, sub semnătura drei Sorina Vasile. (...)

 

    Peste o sută de medicinişti şi rezidenţi din toată ţara s-au întrecut, în perioada 9–12 decembrie, în prezentarea propriilor proiecte ştiinţifice la a XIV-a ediţie a Congresului Naţional de Studenţi şi Tineri Medici.
    Timp de două zile, de la opt şi jumătate dimineaţa până seara, în toate amfiteatrele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ a fost forfotă. Sute de participanţi cu ecusoane imprimate cu sigla congresului şi-au prezentat emoţionaţi, în faţa colegilor şi profesorilor, munca ştiinţifică de peste an. Temele preferate ale lucrărilor studenţeşti din acest an au fost celulele stem şi subiectele din sfera neuroştiinţelor: ischemia cerebrală, nocicepţia, astrocitoamele şi neuropatiile din amiloidoză.
    Cele 170 de lucrări prezentate la congres au fost selectate de echipa formată de conf. dr. Cristian Băicuş, conf. dr. Ion Dina şi prof. dr. Daniela Ion. Organizatorii au grupat lucrările pe patru secţiuni: ştiinţe fundamentale, ştiinţe medicale, ştiinţe chirurgicale şi poster.
    Iza Ene, studentă în anul V la UMF „Carol Davila“ şi coordonator în cadrul International Federation of Medical Students, s-a ocupat de organizarea prezentării şi a evaluărilor lucrărilor ştiinţifice la secţiunea medicală. Iza spune că, anul acesta, nivelul calităţii lucrărilor a crescut: „Am avut 108 lucrări pe medicală, din care am acceptat 60 şi asta doar pentru că am suplimentat sesiunile de prezentare din ziua a doua, altfel numărul maxim de lucrări acceptate ar fi trebuit să fie 40, aşa cum s-a întâmplat cu colegii mei de la celelalte secţiuni“. Tot despre calitatea lucrărilor, dr. Ilinca Săvulescu, membră a comisiei la aceeaşi secţiune, spune că „Sunt în mare parte bune. Desigur că sunt perfectibile. Dar nu cred că aş fi putut face prezentarea aşa de bună, la început, cum o fac acum copiii aceştia. Studenţii merită toată grija şi atenţia noastră – ei sunt cei care urmează şi, din cauza aceasta, sunt foarte importanţi“.
    După prezentări, studenţilor înscrişi la congres li s-a propus să participe la patru din cele 13 workshopuri susţinute de universitari renumiţi şi dedicaţi, ce au avut ca teme transplantul de celule stem, etica medicală şi malpraxisul, diagnosticul patologiei pulmonare, chirurgia estetică minim invazivă, diagnosticul şi tratamentul scoliozei congenitale, protezarea căilor aeriene în urgenţă, diagnosticul şi tratarea disfuncţiilor erectile, transplantul renal şi rolul limfocitului T reglator în acest procedeu, iniţierea în limbajul mimico-gestual, recuperarea medicală a sportivului de performanţă şi tratamentul în patologia cardiovasculare.    
    S-au acordat peste 18 premii pentru lucrările ştiinţifice prezentate. Menţionăm următoarele titluri: Efectele precondiţionării ischemice asupra fenomenelor electrice şi mecanice ale muşchiului papilar de şobolan (Oana-Maria Căpraru, Tg. Mureş), L-carnitina scade stresul oxidativ indus de hipoxia hipobară (Flaviu Bodea, Cluj-Napoca), Terapia de resincronizare cardiacă – indicaţii şi rezultate (Radu Dan-Andrei, Bucureşti), Rezultatele ale autotransplantului de celule stem hematopoietice (ATCSH) la bolnavii cu boală Hodgkin (Anca Chelariu-Raicu, Bucureşti), Studiu privind implicaţiile mediului familial asupra evoluţiei şi prognosticul în ADHD (Teofana Bizerea, Timişoara), Restabilirea circulaţiei biliodigestive în procesele obstructive ale coledocului inferior folosind proteza vasculară Gore-Tex (dr. Horaţiu Coman, Cluj-Napoca), Sindromul de nereceptivitate androgenică – fenotipic femeie/genotipic bărbat – prezentare de caz (Dorina Monica Gagiu, Mihaela Tiru, Iaşi), Modelul actual al tumorilor stromale gastrointestinale (Andra-Elena Petraşcu, Bucureşti).
    Colegiul Medicilor din Bucureşti a oferit câştigătorilor premiului întâi, la fiecare din cele patru secţiuni, ediţii ale Manualului Merck şi ale Principiilor Medicinii Interne (Harrison).
 
    Ştiinţe fundamentale
 
    Câştigătorii secţiunii de ştiinţe fundamentale au fost Octavian Enciu şi Elena Ene, cu lucrarea „Sinusul coronar: repere anatomice şi corelaţii anatomoclinice utile în electrofiziologia clinică“.
    Studiul celor doi medicinişti şi-a propus corelarea reperelor anatomice ale sinusului coronar cu timpii procedurii de cateterizare sinusală, respectiv impedimentele întâlnite în diferite intervenţii terapeutice. Pentru aceasta, cei doi au utilizat disecţii pe cord fetal şi adult şi imagistica exploratorie cardiacă.            
    Octavian Enciu, autorul lucrării, este student în anul VI şi disecă din anul I sub îndrumarea conf. dr. Florin Filipoiu, căruia simte că îi datorează enorm: „Mă ajută mult prin libertatea pe care mi-o dă în sala de disecţie. Mi-a permis şi m-a învăţat să disec, dar, cel mai important, ne-a învăţat, pe mine şi pe ceilalţi studenţi care lucrează sub îndrumarea lui, să înţelegem Anatomia. Acesta nu e primul proiect pe care l-am făcut sub coordonarea lui“.
    Studentului i-a venit ideea de a cerceta subiectul după ce a observat, în literatura de specialitate, pe care o consultă periodic, interesul acordat sinusului coronar: „Anatomia cordului şi a vaselor este în prezent redescoperită, aşa că este important de abordat aceste teme. Evoluţia studiilor şi tehnicilor de electrofiziologie impun găsirea unor căi variate pentru a ajunge la atriul şi ventriculul stâng, una din acestea fiind sinusul coronar venos. Pătrunderea în sinus prin atriul drept poate plasa partea activă a cateterului în vecinătatea teritoriului cordului stâng. Din această perspectivă, evidenţierea morfologiei sinusului coronar se transformă într-un instrument de lucru pentru cardiologul intervenţionist“, afirmă autorii în rezumatul lucrării.
    În plus, la stagiul de cardiologie, Octavian a urmărit diferite proceduri intervenţionale – coronarografii, angioplastii, ablaţii pentru flutter şi terapie de resincronizare cardiacă. „În resincronizarea cardiacă, sistemul venos al cordului este în particular foarte important şi am decis să integrăm informaţia: ce găsim la disecţie şi ce este util în clinică. De partea clinică s-a ocupat Elena Ene, cu ajutorul dr. Radu Vătăşescu“. Pentru aceasta, a muncit în sala de disecţie în jur de 30 de ore – muncă dificilă din cauza peretelui delicat al venelor şi a faptului că piesele folosite de ei nu au fost proaspete.
    Octavian menţionează câteva din obstacolele întâlnite la cateterizare din atriul drept prin venele cave: valva lui Thebesius, cea care păzeşte ostiul sinusului coronar (terminaţiile nervoase din această valvă pot declanşa răspunsuri electrice ample dacă forţezi sau rupi valva), valva lui Vieussens (articolele de specialitate spun că aproximativ 46% din canulări sunt împiedicate de această valvă), stenoze de diferite cauze, diverticuli şi anevrisme care pun problema trombozelor sau a hemopericardului cu tamponadă cardiacă.
    Când era anul III, a încercat, pe lângă disecţii, să îi ajute pe studenţii din primul an să înţeleagă Anatomia aşa cum o face el, dar nu i-a ieşit... „Nu a fost bine, pentru că încercam să spun mai mult sau altfel decât trebuia şi asta nu e bine când înveţi Anatomie în anii I şi II“, spune zâmbind. Octavian nu exclude însă o carieră academică, dar este interesat de domeniul Chirurgiei cardiovasculare. Anul trecut a obţinut o bursă Erasmus şi a fost plecat în Italia, al doilea stagiu al său în străinătate: „Nu vreau să plec definitiv din ţară, dar nu văd educaţia unui medic completă fără stagii de pregătire în străinătate de luni, poate ani de zile“, spune premiantul secţiunii de ştiinţe fundamentale.
 
    Ştiinţe medicale
 
    Lucrarea câştigătoare la secţiunea medicală este „Screeningul familial în cancerul tiroidian medular“. Autoarea, Andra Piciu, este studentă anul III la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca şi s-a implicat în proiecte de cercetare încă din primul an, sub îndrumarea dlui conf. dr. Alexandru Irimie, de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca. Andra vrea să se specializeze în endocrinologie oncologică şi spune că nu poate reuşi acest lucru decât dacă face cercetare şi medicină bazată pe dovezi. Aşa că, din luna august a anului acesta, a fost zilnic la Institut, unde a colectat şi prelucrat date pentru lucrare.         
    Studenta şi-a ales ca temă de analiză şi cercetare cancerul tiroidian medular (CTM), o neoplazie rară, dezvoltată din celulele C parafoliculare tiroidiene, secretoare de calcitonină. Andra a urmărit incidenţa acestui tip de cancer la familiile pacienţilor. Tânăra a observat 27 de pacienţi internaţi în perioada 2007–2009 şi diagnosticaţi cu cancer tiroidian medular. A examinat pentru screening CTM rudele de gradul I şi II ale acestora (52 de persoane). Astfel, 18 din cei 27 de pacienţi diagnosticaţi cu CTM au fost cazuri sporadice şi nouă cazuri cu agregare în trei familii (33,33%). Raportul femei/bărbaţi a fost 7:2, iar vârsta medie de 39,4 ani. Pentru screening s-au folosit examene clinice, ecografii, scintigrafie tiroidiană cu 131I (27 de cazuri) sau cu 99mTc-metoxiizobutilizonitril (MIBI), în trei cazuri. S-a practicat tiroidectomie totală profilactică şi limfadenectomie selectivă la toate cazurile, urmată de examenul histopatologic cu coloraţie roşu de Congo şi imunohistochimie cu marcaj pentru calcitonină. De asemenea, s-au determinat serologic calcitonina bazală şi cea stimulată cu calciu gluconic i.v. – folosindu-se tehnica ELISA.
    Din cele 52 de cazuri testate, la 39 de persoane clinic negative valoarea calcitoninei bazale a fost 5 ng/dl. La 13 cazuri cu valoarea bazală crescută s-a efectuat şi stimularea cu calciu. După stimulare, în şase cazuri calcitonina serică a crescut nesemnificativ (20% faţă de bazal), iar în şapte cazuri valoarea a fost patologică (între 56 şi 473 ng/dl). Clinic, cazurile pozitive la stimulare au prezentat: guşă nodulară (două cazuri), adenopatii laterocervicale (un caz), patru cazuri fiind fără modificări tiroidiene.
    După prelucrarea datelor, Andra a descoperit că, în prezenţa unui diagnostic pozitiv de CTM, screeningul familial poate conduce la descoperirea altor cancere tiroidiene medulare în 11% din cazuri. În schimb, determinarea calcitoninei serice bazale şi stimulate permite evidenţierea tumorii în stadiul I în peste 70% din cazuri.
    Anul acesta, Andra a fost selectată pentru un stagiu de-o vară în cadrul International Federation of Medical Students’ Associations, într-un spital din Austria, iar la anul se pregăteşte să plece cu o bursă Erasmus în Franţa. Andra visează să înveţe în cât mai multe centre cu renume din străinătate şi să contribuie la cercetările din domeniul tratamentului şi abordării cancerului. O singură nesiguranţă are: dacă să rămână sau nu în ţară…
 
    Ştiinţe chirurgicale
 
    Juriul a hotărât ca premiul I pentru secţiunea de ştiinţe chirurgicale să revină medicului rezident oftalmolog Dan-Alexandru Dieaconescu pentru prezentarea „Importanţa tomografiei în coerenţa optică în diagnosticarea şi evaluarea eficienţei tratamentului unor afecţiuni oculare“.
    „Tomografia în coerenţa optică este o metodă modernă, neinvazivă, non-contact de investigaţie a retinei, putându-se obţine o imagine atât bi-, cât şi tridimensională a ultrastructurii retiniene, cu o rezoluţie axială de până la 6 mm. Se obţin astfel informaţii atât calitative, cât şi cantitative la nivel retinian, fapt ce permite realizarea unei baze de date diagnostice şi monitorizarea evoluţiei răspunsului terapeutic“, spune medicul rezident în rezumatul prezentării.
    Dr. Dan-Alexandru Dieaconescu povesteşte că a ales să facă această lucrare ca să prezinte mai ales studenţilor o tehnică imagistică relativ recent apărută, care aduce informaţii şi detalii importante pentru multe afecţiuni oculare. „Am vrut să arăt cât de importantă poate să fie această nouă metodă în diagnosticarea şi luarea unor decizii chirurgicale pentru unele afecţiuni oculare şi cât de interesante sunt multe din afecţiunile oftalmologice, mai ales acum când pot fi cuantificate şi evidenţiate imagistic la nivel de microni. Am urmărit, prin prezentarea mea, să determin măcar o parte dintre studenţii din sală să se gândească la un rezidenţiat în Oftalmologie“, mai afirmă dr. Dan Dieaconescu.
    Rezidentul a fost ajutat în elaborarea prezentării de către dr. Florin Baltă, dr. Ramona Şerban şi dr. Irina Dieaconescu (de asemenea medic rezident). Dr. Dan Dieaconescu spune că ideea de a ţine această prezentare a venit ca urmare a participării la un curs de tomografie în coerenţă optică, organizat de Societatea Română Retina, la iniţiativa dr. Florin Baltă.
    Lucrarea prezintă o serie de afecţiuni oculare: degenerescenţa maculară legată de vârstă, maculopatia diabetică cu edem macular, obstrucţia de venă centrală a retinei, gaura maculară, membranele epiretiniene, corioretinopatia seroasă centrala, evidenţiindu-se rolul tomografiei în coerenţă optică nu doar în diagnosticul de mare acurateţe, ci şi în evaluarea eficienţei tratamentului respectivelor afecţiuni oculare. Sunt prezentate rezultate imagistice tipice fiecărei afecţiuni în parte, precum şi aspectul pre- şi postoperator al tomografiei în coerenţă optică în chirurgia găurii maculare şi a membranelor epiretiniene. Rezultatul tratamentului cu injecţii intravitreene cu agenţi anti-VEGF (Vascular endothelial growth factor) sau triamcinolon acetonid în afecţiuni precum degenerescenţa maculară legată de vârstă, maculopatia diabetică cu edem macular, obstrucţia de venă centrală a retinei, corioretinopatia seroasă centrală poate fi corelat şi cuantificat prin tomografie în coerenţă optică.
    „Astfel, această nouă metodă de examinare paraclinică, cu creşterea rezoluţiei imagistice, duce la un diagnostic mai precis şi cu o mai mare acurateţe al afecţiunilor retiniene, iar noile posibilităţi de realizare a tomografiei în coerenţă optică intraoperator eficientizează actul chirurgical“, spune câştigătorul în prezentarea sa.
    Dr. Dan Dieaconescu va pleca anul viitor pentru trei luni în Irlanda, la Belfast, cu o bursă în Oftalmologie. Plănuieşte să vină înapoi cu mai multă experienţă clinică şi spune că, deşi nu exclude plecarea în străinătate după rezidenţiat, va rămâne în ţară dacă lucrurile se vor schimba şi i se va da ocazia să practice Oftalmologia în condiţii decente.
 
    Secţiunea poster
 
    Premiul pentru cel mai bun poster a fost acordat pentru lucrarea „Intervalul QTc şi adiponectina la pacienţii cu diabet zaharat tip 2“, realizată de Laurian Felix Stoica, Svetlana Liliana Mosteoru, Ioan Emilian Oala şi Andreea Andra Szatmari, de la UMF „Victor Babeş“ Timişoara, coordonaţi de conf. dr. Romulus Timar.
 
    Premiul MedicalStudent
 
    Premiul MedicalStudent.ro pentru cea mai bună lucrare a fost acordat prezentării „Creierul inactiv este mai vulnerabil la stroke“, realizată de Alexandra Constantinescu, studentă în anul V la UMF „Carol Davila“ Bucureşti. Câştigătoarea a primit un abonament pentru anul 2011 la British Medical Journal.
    Alexandra lucrează de aproape patru ani în cadrul Laboratorului de Neuroştiinţe al UMF „Carol Davila“, coordonat de prof. dr. Leon Zăgrean, şi e autoarea a patru articole publicate în reviste ştiinţifice de prestigiu internaţional, cel mai recent fiind publicat în Clinical Neurophysiology (Constantinescu AO, Ilie A, Ciocan D, Zagrean AM, Zagrean L, Moldovan M. Endogenous adenosine A1 receptor activation underlies the transient post-ischemic rhythmic delta EEG activity. Clin Neurophysiol. 2010 Oct 12). Mentorul ei este prof. asoc. dr. Mihai Moldovan, de la Universitatea din Copenhaga, care menţine o colaborare ştiinţifică strânsă cu Laboratorul de Neuroştiinţe al UMF „Carol Davila“. Când Alexandra a fost selectată, în urma unui interviu, pentru a lucra ca voluntar în Laboratorul de Neuroştiinţe, a devenit interesată de proiectele de cercetare coordonate de dr. Moldovan. „Am fost captivată de proiectele care explorau relaţia dintre activitatea neuronală în condiţii de metabolism deteriorat (precum ischemie, anestezie profundă şi hipotermie) şi rolul receptorilor A1 de adenozină. Aşa am rămas să lucrez în acest domeniu“, spune tânăra pasionată de cercetare. Deoarece dr. Moldovan este stabilit în Danemarca, Alexandra şi colegii ei colaborează cu el la proiecte de cercetare folosindu-se de e-mail-uri şi videoconferinţe. Studiile lor s-au finalizat prin articole publicate în reviste internaţionale de Neurologie.
    Cel mai recent premiu pe care l-a obţinut a fost un stagiu de cercetare la Universitatea Oxford, la Oxford Centre for Functional MRI of the Brain, venit din partea International Brain Research Organisation. Acolo, Alexandra a învăţat, sub coordonarea dr. Charlotte Stagg, tehnica stimulării transcraniene folosind curent continuu (tDCS) la subiecţi umani. Despre această bursă, Alexandra spune că „a fost o experienţă de neuitat – am intrat în contact cu modul de organizare al unui laborator de cercetare la nivel înalt din sistemul britanic. Pentru mine, publicaţiile ştiinţifice şi premiile obţinute sunt un semn de recunoaştere care mă încurajează să îmi continui activitatea de cercetare“. Consecutiv experienţei de la Oxford, Alexandra a scris un review ştiiinţific, ca un prim-pas pentru introducerea tDCS în România (Alexandra Oana Constantinescu, Andrei Ilie, Mihai Moldovan, Charlotte J Stagg, Transcranial direct current stimulation (tDCS): a promising new tool to facilitate rehabilitation of manual dexterity after stroke, Romanian Journal of Neurology, 2010, In Press).
    După ce termină facultatea, Alexandra plănuieşte să-şi dea doctoratul în neuroştiinţe la o instituţie cu un laborator potrivit pentru planurile ei de supraspecializare. Până atunci, încearcă să cultive iubirea pentru cercetare şi altor studenţi medicinişti – coordonează Asociaţia SOMS (Scientific Organisation of Medical Students from „Carol Davila“ University). O dată pe lună, SOMS invită la UMF „Carol Davila“ toţi studenţii medicinişti care fac cercetare, ca să prezinte colegilor studiile proprii. De două ori pe an, organizează workshopuri în care participanţii au ocazia să fie implicaţi interactiv în conceperea, colectarea datelor, analiza şi prezentarea rezultatelor unor mici experimente. „Aceste manifestări au avut popularitate în organizările precedente, ducând la implicarea unor studenţi fără experienţă ştiinţifică în proiecte finalizate prin publicaţii în reviste internaţionale“, spune coordonatoarea.
    Lucrarea cu care a câştigat premiul la Congresul de anul acesta vine în completarea articolelor la care este coautoare, publicate în Experimental Neurology (Sleep deprivation attenuates experimental stroke severity in rats, Moldovan et al, 2010) şi Neuroscience (Endogenous activation of adenosine A1 receptors promotes post-ischemic electrocortical burst suppression, Ilie et al, 2006). În primul articol, s-a demonstrat că privarea de somn de scurtă durată este neuroprotectoare pentru stroke, efectul datorându-se adenozinei. În cea de-a doua lucrare, s-a dovedit că timpul până la supresia electrocorticală din timpul ischemiei cerebrale globale este un biomarker pentru descărcarea de adenozină endogenă in vivo.
    De data aceasta, pentru lucrarea prezentată la Congresul Studenţilor şi Tinerilor Medici 2010, Alexandra a vrut să vadă dacă descărcarea de adenozină din ischemia cerebrală globală este redusă în timpul anesteziei profunde până la nivel de burst-suppression. Pentru a proba acest lucru, tânăra cercetătoare s-a folosit de activitatea EEG de tip burst-suppression (secvenţe de activitate electrocorticală care alternează cu perioade de supresie electrocorticală), care poate fi indusă de concentraţii crescute de anestezic şi reprezintă o formă de anestezie profundă, în timpul căreia metabolismul neuronal este diminuat. Alexandra şi colaboratorii săi au folosit pentru studiu şobolani adulţi masculi Wistar (200–300 g), cu acces liber la hrană şi apă. Toate procedurile experimentale au fost efectuate sub anestezie cu cloral hidrat (400 mg/kgc). Simultan, au înregistrat EEG şi ECG. Episoade de ischemie cerebrală globală tranzitorii, non-lezionale, de un minut, au fost induse prin metoda tetraocluziei arteriale (cauterizarea arterelor vertebrale şi clamparea tranzitorie a arterelor carotide comune). Au măsurat modificări ale supresiei electrocorticale (variabila dependentă) pe parcursul unor profunzimi diferite de anestezie (variabila independentă). Procesarea datelor a fost efectuată cu un script creat special. Rezultatele ei sunt prezentate sub forma mediei aritmetice ajustate cu eroarea standard a mediei, iar semnificaţia statistică a fost considerată pentru p<0,05 (Wilcoxon).
    Au obţinut, în timpul anesteziei profunde, o creştere progresivă a TES de la 12,9±0,7 secunde la 24,2±0,37 secunde (p<0,05). Acest efect a fost reversibil la revenirea din anestezie profundă şi este foarte similar cu modificările observate în urma antagonizării farmacologice a receptorilor A1 de adenozină la acelaşi model experimental de ischemie. Rezultatele studiului au sugerat că descărcarea de adenozină din ischemia cerebrală globală, măsurată prin supresia electrocorticală, este redusă în timpul anesteziei profunde până la nivel de burst-suppression. Deficitul neuroprotecţiei prin adenozină în timpul activităţii neuronale reduse poate explica severitatea crescută a atacurilor vasculare cerebrale în somn şi în perioade de inactivitate.
    În prezent, Alexandra continuă şirul experimentelor, explorând cum se modifică excitabilitatea corticală în coma indusă prin anestezie profundă, până la nivel de burst-suppression.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe