Newsflash

Proceduri îmbunătăţite

de Alexandru NEAGU - ian. 16 2014
Proceduri îmbunătăţite
   Proceduri chirurgicale. În Monitorul Oficial nr. 824 din 23 decembrie 2013, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.529 din 13 decembrie 2013 privind aprobarea Listei de verificare a procedurilor chirurgicale, reglementare cu caracter general valabil, ce stabileşte atât paşii pe care trebuie să îi respecte personalul medical implicat, cât şi obligativitatea ca, după completare, Lista de verificare a procedurilor chirurgicale să fie ataşată Foii de observaţie clinică generală a pacientului. Informaţiile vizate în această reglementare ţin de datele de identificare a pacientului, de diagnosticul determinant, de acordarea consimţământului informat, precum şi de procedurile chirurgicale aplicabile, inclusiv prevenirea potenţialelor riscuri. Totodată, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.528 din 13 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 827 din 23 decembrie 2013, a fost aprobat Ghidul de profilaxie antibiotică în chirurgie, abrogându-se astfel Anexa nr. 3 „Profilaxia antibiotică perioperatorie“ la O.m.s. nr. 1.529/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea anestezie şi terapie intensivă, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 235 şi 235 bis din 4 aprilie 2011. Noul ghid va putea fi accesat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la rubrica „Ghiduri clinice“.
   Încadrarea asistenţilor medicali. Prin Legea nr. 358 din 18 decembrie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 819 din 21 decembrie 2013, au fost aduse unele mici modificări şi clarificări dispoziţiilor art. 196^1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, concret – asupra situaţiei încadrării asistenţilor medicali. Astfel, potrivit noii reglementări, asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic, care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori moaşă, se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării. Sunt definite specializările de profil clinic: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire. De asemenea, asistenţii medicali cu profil paraclinic, farmacie, medicină dentară, balneofizioterapie, încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora, se vor încadra în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării. Se păstrează în continuare reglementarea privind asistenţii medicali încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora şi, ulterior, obţin gradul de principal în profilul studiilor superioare absolvite, aceştia beneficiind de încadrarea în funcţia de asistent medical principal corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe