Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Prin ținutul Sibiului

Viața Medicală
Dr. Diana PANĂ joi, 3 septembrie 2015
     De-a lungul istoriei, cultura românească a primit și preluat numeroase influențe de la comunitățile străine aduse să locuiască pe teritoriul țării. Una dintre cele mai frumoase zone ale țării, devenită mult mai cunoscută în ultimii ani, este cea a Sibiului, numai bună pentru a fi vizitată într-o escapadă de weekend.
     Primul popas, Biserica fortificată din Avrig. Un localnic amabil îngrijește grădina bisericii și le oferă informații celor câțiva turiști care mai trec pragul zidului cetății. Doar ceasul din turn, vechi din anul 1770,Biserica fortificată din Avrig încă funcțional și dăruit bisericii de baronul Samuel von Brukenthal mai aduce aminte de vremurile în care biserica și curtea deveneau neîncăpătoare pentru oamenii veniți la slujbe.
     La ieșirea din oraș, către Sibiu, am întâlnit Biserica fortificată din Cristian. La intrarea în curte ne-a întâmpinat o grădină mare și multă liniște. Biserica impunătoare, înconjurată de ziduri groase și turnuri de apărare îți oferă ocazia să iei contact cu o părticică din istoria comunității de sași, odinioară numeroasă în zonă. Doamna care se ocupă de biserică ne spune că în anumite perioade ale anului sașii se întorc la Cristian, iar din când în când trimit donații pentru reparațiile necesare. De sus, din turn, se văd munții și casele, cuiburi de berze. La final ne bucură vizita în Turnul Slăninilor. Aici se adăposteau proviziile satului din iarnă până spre vară.
     La Biertan am descoperit o biserică mai impunătoare decât toate celelalte, cândva sediul episcopatului săsesc. Decorațiunile interioare, covoarele, orga și altarul restaurat amintesc de schimbările petrecute în zonă de-a lungul timpului, majoritatea fiind pierdute, furate, rupte, aruncate. Tot la Biertan am găsit carcera. Pe vremuri, cuplurile care voiau să divorțeze erau închise în aceeași camera timp de două săptămâni. Aveau o singură lingură, o singură furculiță, o singură cană, o singură farfurie, un singur cuțit și un singur pat. Se spune că o singură pereche și-a păstrat decizia de a se separa. La lăsarea serii liniștea învăluie întreaga vale și așezarea. Numai biserica cu ale sale ziduri rămâne să vegheze.
 
 
 

 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor și simpatizanților ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesați de această artă și de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro
 
 
Biserica fortificată din Cristian 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.