Newsflash

Prevenirea și limitarea infecțiilor în unitățile sanitare

de Alexandru NEAGU - oct. 31 2016
Prevenirea și limitarea infecțiilor în unitățile sanitare
   În M.OF. nr. 791 din 7 octombrie 2016 a fost publicat Ordinul ministrului sănătății nr. 1.101 din 30 septembrie 2016 privind aprobarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare.
    Aceste reglementări, mult așteptate în lumea medicala, vizează următoarele componente: organizarea activităților de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare publice și private cu paturi; supravegherea și raportarea infecțiilor asociate asistenței medicale; metodologia de supraveghere a expunerii accidentale a personalului care lucrează în domeniul sanitar la produse biologice; precauțiunile standard și anume măsurile minime obligatorii pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale.
    În condițiile în care sunt obligatorii depistarea, înregistrarea și raportarea infecțiilor asociate asistenței medicale pentru orice unitate sanitară, acestea trebuie să întocmească anual un program propriu de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor.
    De asemenea, este subliniată din nou responsabilitatea individuală sau, după caz, instituțională, pentru orice daună adusă pacienților prin nerespectarea oricăror prevederi sau normative profesionale privind asigurarea calității asistenței medicale acordate pacienților în scopul prevenirii infecțiilor.
    Condiții pentru autorizarea spitalelor. Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.096 din 30 septembrie 2016, publicat în M. Of. nr. 791 din 7 octombrie 2016 a fost modificat și completat Ordinul ministrului sănătății nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare.
    Modificările se referă la normele privind structura funcțională a compartimentelor și serviciilor din spital, spitalizarea de zi fiind forma de internare prin care se asigură asistența medicală de specialitate, curativă și de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore, în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigații, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se vor asigura servicii programabile de diagnostic, tratament și monitorizare pentru pacienții care nu necesită internare în regim continuu și care nu se pot rezolva în ambulatoriu.
    Se dispune organizarea la nivelul spitalelor a structurilor de spitalizare de zi în mod unitar sau pe grupe de specialități, medicale și chirurgicale, separat față de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, serviciul de urgență, laboratoarele de investigații și tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spațial-funcționale prevăzute și cu asigurarea unei zone de așteptare pentru pacienți și însoțitori. Pentru spitalele constituite pavilionar, structura de spitalizare de zi se poate organiza la parterul sau la etajul unu al clădirilor în care funcționează secțiile/compartimentele respective, separat de zona de spitalizare continuă.
    În termen de 12 luni, respectiv până la data de 7 octombrie 2017, unitățile sanitare cu paturi care au în structură paturi de spitalizare de zi se vor structura potrivit noilor reglementări.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe