Newsflash

Prescripţii şi… predicţii

de Marian CÂMPEANU - ian. 16 2013
Prescripţii şi… predicţii
   CNAS lansa, la 20 decembrie 2010, în cadrul unui eveniment la care a participat şi preşedintele României, sistemul informatic unic integrat (SIUI) – „cel mai mare sistem informatizat funcţional din România, care va asigura un control proactiv în relaţia cu furnizorii şi va crea platforma necesară asigurării funcţionalităţilor cerute de strategia e-România şi de strategia e-sănătate“, cum spunea preşedintele de atunci al Casei. Am fost prezent la acel eveniment, din partea săptămânalului „Viaţa medicală“ şi am plecat de acolo încrezător în noul sistem informatic, mai ales că suma necesară implementării era una de luat în seamă: 36 de milioane de euro. În vara acestui an, a fost introdus, ca o extindere naturală a SIUI, sistemul informatic de prescripţie electronică (SIPE), care „pune la dispoziţie toate funcţionalităţile necesare introducerii prescrierii electronice a reţetelor compensate şi gratuite, suportate parţial sau integral de FNUASS“ (conform site-ului CNAS). Medicii de familie urmau să emită reţetele, exclusiv în sistem electronic, începând cu 1 ianuarie 2013.
   Am crezut în acest sistem, prin care deveneam şi noi „mai europeni“. Până când, într-o o zi friguroasă de sfârşit de an, am ajuns cu fetiţa mea în vârstă de trei ani la camera de gardă a unui spital bucureştean. O doamnă doctor, care chiar şi-a dat interesul, ne-a scris o reţetă, dar ne-a recomandat să o compensăm la medicul de familie, pentru că „la liber“ costa în jur de 200 de lei.
   Am fost primul la medicul pediatru la care suntem înregistraţi, pentru compensarea reţetei. Era în jur de ora 11. Văzând că „discuţia“ dintre medic şi laptop se prelungeşte, am întrebat ce se întâmplă. „SIUI-ul, asta este! Sistemul s-a blocat!“ Între timp, sala de aşteptare se tot aglomera. După mai bine de 30 de minute, în care epuizasem toate subiectele de conversaţie, iar pacienţii de pe hol deveneau tot mai neliniştiţi, medicul a luat o decizie: „Îţi voi face reţeta în sistem offline. Voi fi cu mouse-ul pe «validaţi»! Cum se repară îţi voi valida reţeta! Sunt îngrozită de câte reţete va trebui să eliberez până diseară. Am nevoie să se deblocheze!“. S-a mai întâmplat? întreb eu. „Da… se tot blochează!“.
   Am luat reţeta încă nevalidată, eram convins ca sistemul se va repara rapid. În minte aveam încă evenimentul din urmă cu doi ani – lansarea fastuoasă a platformei SIUI, în valoare de 36 de milioane de euro.
   Am intrat din farmacie în farmacie; reţeta nici măcar nu era verificată. Primeam mereu acelaşi răspuns: reţetele electronice nu se pot elibera, nu merge sistemul, încercaţi pe la ora 18. M-am întors pe la ora sugerată, dar… probabil aceea a fost ziua surprizelor: la unele farmacii sistemul se reparase, dar la altele tot blocat era. La farmaciile care aveau acces la sistem mi-a fost verificată reţeta, dar răspunsul a fost: „Reţetă invalidă!“. Am sunat la cabinetul medicului, care, asaltat de pacienţi, era cu sistemul deschis. Nu eliberase nicio reţetă online. SIUI-ul cu aplicaţia prescripţie electronică tot blocat era. Mă consolam totuşi cu ideea că mai sunt şi alţi pacienţi în situaţia mea; poate, la nivelul întregii ţări, câteva sute.
   Dimineaţa următoare, m-am „înarmat“ cu o cafea, o ciocolată şi o copie de pe buletin şi m-am prezentat la cea mai binevoitoare farmacistă din tot lanţul de farmacii vizitate în seara precedentă, cu rugămintea de a-mi elibera reţeta a cărei validare se va face cu siguranţă în jurul orei prânzului. I-am lăsat şi numărul de telefon la care m-ar fi putut găsi în cazul în care nu se întâmpla aşa.
   Eram fericit pentru că, în sfârşit, după 19 ore de la consultaţia medicală, începeam tratamentul copilei. În jurul prânzului, am primit un telefon de la medicul bucuros că a reuşit să valideze reţeta. M-am gândit că ar trebui să-i mulţumesc farmacistei, cu ajutorul căreia poate aş fi rezolvat problema încă din seara precedentă. Nu pot să uit însă cum, cu un zâmbet larg, aceasta mi-a făcut o predicţie înfiorătoare (abia scăpasem de „sfârşitul lumii“ – predicţiile erau încă la modă): „Reţetele electronice vor fi obligatorii pentru toţi medicii de familie de la 1 ianuarie 2013. Volumul va fi dublu faţă de acum. Sistemul informatic se va bloca mai des şi pentru perioade mai lungi“. I-am urat sărbători fericite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe