Newsflash

Presă vs. PR

de - mar. 13 2013
Presă vs. PR
   Colectivul „Spitalului Monza – Centru Cardio­vascular“ din Bucureşti mulţumeşte revistei „Viaţa medicală“ pentru reflectarea în paginile sale, în nr. 4/2013, a inaugurării oficiale a instituţiei noastre, în articolul semnat de Mirabela Viaşu, cu titlul „Speranţe mari într-un nou spital privat“.
   În conţinutul articolului, care descrie mesajele-cheie transmise către media, pe care conducerea spitalului le-a făcut publice, apar citate spusele unui distins cardiochirurg bucureştean, prof. dr. Vlad Anton Iliescu, preşedintele Societăţii Române de Cardiochirurgie, care afirmă că: „Nu ştiu foarte multe despre acest nou spital, vă pot spune că noi a trebuit să operăm în urgen­ţă o complicaţie foarte gravă venită de la ei. Prin această intervenţie, sistemul public a ajutat acest spital cu suma de 15.000 de euro. Sper ca în viitor să ne ajute ei pe noi“.
   În virtutea dreptului la replică, dorim să facem câteva precizări. Suntem siguri că, la momentul în care distinsul coleg a făcut afirmaţia publicată în „Viaţa medicală“ (fără a ne fi consultat), nu avea la îndemână toate detaliile „complicaţiei grave, operate în urgenţă“ în clinica pe care o conduce. Domnul profesor a fost informat ulterior despre circuitul spitalicesc precedent al acestui caz, care a suferit într-adevăr o intervenţie complexă în spitalul nostru, executată impecabil, în condiţii tehnice şi cu rezultat foarte bun. Domnul profesor ştie astăzi cu siguranţă că această complicaţie gravă şi foarte rară, pe care dânşii au rezolvat-o cu succes, provine la origine dintr-o intervenţie efectuată în alt spital din Bucureşti şi care precede cu câteva săptămâni intervenţia efectuată în centrul nostru. Ne bucurăm că putem rezolva în comun asemenea cazuri complicate, indiferent de sistemul medical căruia aparţinem, cel de stat sau cel privat. Este regretabil că acest caz a fost adresat clinicii dsale şi nu a fost îndrumat de la început către Spitalul Monza, unde există resurse şi personal înalt calificat pentru rezolvarea oricăror asemenea cazuri.
   Ne exprimăm, de asemenea, regretul că domnul profesor Iliescu ştie atât de puţine despre „Spitalul Monza – Centru Cardiovascular“, deşi a fost invitat repetat, pe canale oficiale, să ne viziteze şi să participe la ceremonia de inaugurare din 23 ianuarie 2013, invitaţie din păcate neonorată.
   În final, dorim să ne exprimăm surprinderea că, în articolul sus-citat, al Mirabelei Viaşu, legat de inaugurarea unui nou centru cardiovascular integrat, de înaltă performanţă, apare opinia profesorului Vlad Anton Iliescu, care întâmplător este negativă. Nu înţelegem în ce context şi în ce calitate tocmai dsa a fost invitat să facă aprecieri despre spitalul nostru. Ne exprimăm public disponibilitatea de a rezolva în comun şi alte cazuri deosebit de complexe, cum a fost cel citat, după un parcurs spitalicesc precedent prin sistemul public de sănătate. Dorim, de asemenea, să fim în continuare în slujba pacienţilor şi a colegilor noştri, condiţiile pecuniare menţionate de distinsul coleg fiind ultima noastră preocupare.

 

 

   Publicăm scrisoarea de mai sus, ce ne-a parvenit prin intermediul conf. dr. Şerban Bălănescu, şeful Secţiei de cardiologie intervenţională a „Spitalului Monza – Centru Cardiovascular“, nu atât în virtutea dreptului la replică – deoarece nu este o replică adusă ştirii publicate de săptămânalul nostru în numărul din 25 ianuarie 2013, la prima pagină – cât pentru precizarea pe care unii cititori o pot găsi utilă, privind „circuitul“ cazului dat iniţial ca exemplu. Chiar dacă „intervenţia complexă, executată impecabil“ nu a mai lăsat loc şi pentru identificarea unei probleme vechi de câteva săptămâni...
Textul nu poate fi o replică, deoarece ştirea publicată de noi a fost corectă. Spre deosebire de restul colegilor din presă, am considerat util, pentru cititorii noştri, să solicităm un punct de vedere neutru, al unui expert în domeniu. Şi asta deoarece chirurgia cardiovasculară are un grad foarte ridicat de complexitate, iar deschiderea unei unităţi de profil prezintă un specific foarte bine definit. Astfel, dincolo de informaţiile furnizate de PR-ul şi angajaţii noului spital, i-a fost solicitată o opinie profesorului Vlad Anton Iliescu. Acesta este nu doar fost şi viitor preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, ci şi şeful Disciplinei chirurgie cardiovasculară – Institutul „C. C. Iliescu“ şi directorul Departamentului patologie cardio-toracică (departament ce grupează principalele clinici de cardiologie, pneumologie, chirurgie cardiovasculară şi chirurgie toracică din Bucureşti – n.n.) din cadrul Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila“ (funcţii elective), dar şi şeful Secţiei chirurgie cardiacă II din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu“ Bucureşti.
   Suntem convinşi, în cazul de faţă, că demersul jurnalistic al săptămânalului „Viaţa medicală“ a fost corect şi singularitatea în peisajul media de la noi ne îndreptăţeşte, credem, să afirmăm că suntem printre (prea) puţinii care nu fac PR, ci jurnalism. (Dr. A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe