Newsflash

Pregătire în domeniul urgențelor

de Alexandru STOIAN - sept. 30 2016
Pregătire în domeniul urgențelor
    Caravana „Fii pregătit!“, proiect inițiat de Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul Fundației Vodafone România, s-a aflat în perioada 9–11 septembrie la București. Scopul acestui proiect, care a beneficiat de o investiție totală de 523.000 de euro, este de a instrui populația să facă față situațiilor de urgență. Parteneriatul dintre Fundația Vodafone România și Fundația pentru SMURD datează de 12 ani, timp în care au fost finanțate proiecte în valoare de 2,2 milioane de euro.
    La conferința de presă pre-eveniment au participat Raed Arafat, președintele Fundației pentru SMURD, Ravinder Takker, președinte și CEO al Vodafone România, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), experți în domeniul medical și reprezentanți ai mass-media.
    Potrivit lui Raed Arafat, în acest moment există 290 de echipaje SMURD care funcționează atât pe terapie intensivă, cât și în UPU, ultimul echipaj creat fiind la spitalul Bagdasar-Arseni din capitală. Acestora li se alătură 11.000 de pompieri și 3.000 de paramedici angrenați permanent, într-o singură zi având loc circa 1.100 de intervenții. Până acum, 184 de nou-născuți în stare critică au necesitat transport cu elicopterul, iar anual sunt efectuate 5.000 de intervenții cu elicopterele și avioanele SMURD.
   Dintre proiectele comune celor două fundații s-au amintit: achiziția primului centru de comandă și control în 2009 (proiect model ce a generat până în acest moment nouă astfel de centre mobile de comandă); proiectul de telemedicină, lansat în 2005, precum și înființarea centrului de training de la Mureș, cu participare din paisprezece țări.
   Ideea caravanei are pe de o parte o componentă pentru profesioniști, privind perfecționarea lor. Pe de altă parte însă, presupune deplasarea în localități, îndeosebi în zonele rurale, pentru a pregăti populația în acordarea primului ajutor sau pentru a simula modul de comportament în situații de urgență. Caravana va ajunge în douăzeci de localități, estimându-se formarea și instruirea a 7.000 de persoane pe durata desfășurării proiectului.
   Din primele estimări, proiectul prezintă un interes real în rândul populației, reacția generală fiind una pozitivă și de curiozitate vizavi de inițiativă. Totodată, a existat posibilitatea de a te programa online pentru a participa la cursuri.
   Întrebat dacă se ia în calcul realizarea unui manual pentru situații de urgență, Raed Arafat a declarat că există în acest moment filmulețe online ale DSU cu instrucțiuni în caz de cutremur, bazate pe animații care atrag atenția copiiilor și adulților și că acestea vor fi introduse în școli. Există totodată o idee de a instrui copiii prin jocuri, în acest sens fiind depus un proiect pe fonduri europene printr-un parteneriat româno-german, care va fi implementat la Cluj începând cu luna octombrie.
   În următoarele două luni, caravana va merge în Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Iași, Botoșani și Suceava, calendarul caravanei și formularul de înscriere la cursuri fiind disponibile pe site-ul fundației pentru SMURD și în aplicația „Departamentul pentru situații de urgență“, care poate fi descărcată din magazinele online de aplicații.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe