Newsflash

Practică în diabetologia pediatrică

de Dr. Daciana PONTOŞ - oct. 14 2016
Practică în diabetologia pediatrică
     Ca medic tânăr, adesea mă încearcă gândul că nu sunt un diabetolog suficient de pregătit și că nu fac tot binele, pe care nu numai că vreau, dar și trebuie să îl fac pacienților mei. De aceea, de câțiva ani, iau parte, cât pot de frecvent, la evenimente medicale din țară, unde consider că am de învățat, de la oameni cu experiență în această specialitate. Cu aceste intenții, în urmă cu câțiva ani am început să particip și la simpozioanele de diabet organizate de Centrul Medical Clinic de Evaluare și Recuperare pentru Copii și Adolescenți „Cristian Șerban“ din Buziaș, instituție medicală dedicată, în cea mai mare parte, copiilor și tinerilor cu DZ tip 1 (insulinodependent).
     Centrul, aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătății, are o istorie de aproape două decenii, perioadă în care aici s-a acumulat o experiență importantă în domeniul diabetului pediatric. Aici au avut loc, deja, peste 20.000 de internări ale copiilor și tinerilor cu DZ tip 1, acestora oferindu-li-se îngrijire medicală de specialitate, precum și posibilitatea de a învăța cum să procedeze pentru ca rezultatele tratamentului lor să fie cele dorite, iar viața de zi cu zi cât mai suportabilă.
     Încă de la înființarea sa în anul 1997, una dintre preocupările centrului, pe lângă educația medicală a pacienților, este perfecționarea tinerilor medici diabetologi și pediatri, interesați de îngrijirea diabetului copilului. Mărturie stau cele peste douăzeci de simpozioane și cursuri de diabet pediatric, organizate în decursul anilor, la ele luând parte, în timp, sute de medici. În vara aceasta, Fundația și Centrul Medical „Cristian Șerban“, cu susținerea Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, au pus în practică o nouă idee a prof. dr. Viorel Șerban, cofondatorul centrului, diabetolog de renume și membru titular al Academiei de Științe Medicale.
     Astfel, în perioada iunie–septembrie a avut loc un ciclu de stagii de perfecționare, predominant aplicative, intitulat „Practica tratamentului actual al DZ tip 1 la copil și tânăr”. Desfășurat în nouă serii a câte cinci zile, la fiecare dintre ele luând parte tineri specialiști și rezidenți de diabet și de pediatrie, acest adevărat maraton medical a fost un eveniment-premieră în România în domeniul diabetului pediatric.
     Inițiatorul cursului, prof. dr. Viorel Șerban, a declarat că peste tot în lume calitatea controlului glicemic la copii este (mai mult sau mai puțin) nesatisfăcătoare, iar România nu face excepție. Deși, în ultimele două decenii, în țara noastră s-au înregistrat progrese însemnate, abia un sfert dintre copiii și tinerii cu DZ tip 1 ajung la o valoare a HbA1c mai mică de 7,5%, chiar dacă sunt folosite cele mai bune insuline. Cauzele acestei situații sunt multiple și țin, pe de o parte, de imperfecțiunea terapiei actuale, iar pe de altă parte, de multiple carențe ale aplicării în practică a ceea ce se cunoaște, ceea ce ține de problemele ce apar în relația dintre sistemul medical și pacient. Dintre ele, profesorul Șerban menționează: o rețea medicală de diabet pediatric slab reprezentată, accesul încă deficitar la bandelete gratuite de măsurare a glicemiei, necunoașterea sau folosirea incorectă a mijloacelor terapeutice (insulinoterapie, dietă și activitate fizică), activitatea insuficientă de educație medicală, complianța adesea nesatisfăcătoare, față de tratament, a multor pacienți și părinți, neajunsurile economice ale familiilor și altele. Și totuși, rezultatele pot fi ameliorate, în continuare, prin corectarea deficiențelor menționate, printr-o educație sistematică, prin utilizarea pe scară mai largă a senzorilor de glicemie și a pompelor de insulină, precum și printr-o implicare mai bună în terapie a părinților, a pacienților tineri și a adolescenților. O altă măsură practică de redresare poate fi și acest gen de cursuri și stagii de pregătire practică pentru medici.
     Participanții la stagiu au avut de urmat un program zilnic dens, coordonat și, în marea lui parte, executat de profesorul Șerban împreună cu o parte a personalului medical al centrului, în frunte cu dr. Florentina Fiera, medic primar diabetolog. Ziua începea prin participarea la vizita în saloane, care se desfășura cu seriozitate, continua cu prezentarea uneia dintre temele esențiale propuse, și, de la ora 11, cu audierea lecțiilor de educație pentru pacienți și pentru părinții copiilor mici. În mapele primite de la organizatori am găsit materiale de informare noi: „Dieta în diabetul zaharat tip 1 la copil și tânăr“ – o lucrare bogată în noțiuni practice; un protocol de tratament în funcție de valoarea de moment a glicemiei, un succint îndrumător de întocmire a dietei, cartea de educație pentru pacienți și părinți și o serie de tabele și pliante utile, toate editate în centru, sub îndrumarea prof. dr. Viorel Șerban.
     Am putut constata cu această ocazie că unul dintre punctele forte în activitatea centrului este educația tinerilor, a copiilor și a familiilor lor despre diabet, fiind impresionată de cât de bine știu mulți dintre ei să-și ajusteze dozele de insulină, acțiune care, la început, chiar tinerilor specialiști li se poate  părea destul de delicată.
     La ateliere, ținute după amiaza și conduse de profesor, s-a exersat adaptarea dozelor de insulină prin analizarea fișei de glicemii a unor pacienți internați. Iar la prânz și cină am putut confrunta exercițiile respective cu practica acestei măsuri în fața pacienților, act esențial ce trebuie corelat cu celelalte componente ale terapiei. Tot la ateliere am întocmit, la tablă, dieta unor tineri și copii (cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani), începând de la calculul necesarului caloric, continuând cu împărțirea pe mese a cantității totale de glucide și sfârșind cu meniul fiecărei mese. De asemenea, am participat la cântărirea hranei pacienților, chiar înainte de servirea meselor – așa cum este ideal să se procedeze –, am asistat la montarea senzorilor individuali și profesionali de glicemie, apoi, la analiza datelor furnizate de aceștia, la demonstrații cu pompe de insulină, la măsurarea vitezei de conducere nervoase și la alte activități practice.
     Partea teoretică a constat într-un succint ciclu de educație, cu expunerea, timp de o oră, a unor teme precum: insulinoterapia în DZ de tip 1 (tipuri de insulină, regimuri și strategii de terapie, pompa de insulină, adaptarea dozelor); controlul și autocontrolul glicemic (importanță, criterii de apreciere, calitatea controlului glicemic, evidențierea și prevenirea oscilațiilor glicemice, prin metode clasice și cu ajutorul senzorilor glicemici); rolul dietei individualizate în ameliorarea controlului glicemic; hipoglicemiile – practica prevenirii și combaterii lor; screeningul complicațiilor DZ tip 1 și rezolvarea situațiilor speciale. În prima zi am completat un chestionar despre așteptările noastre legate de perioada de pregătire, iar în ultima zi am susținut un test final.
     Participarea la acest curs practic mi-a fost utilă, așa cum mi-au folosit și participările anterioare la simpozioanele și cursurile centrului și nu numai. Mă simt mai sigură în ceea ce fac, în modul cum gândesc, iar experiențele acestea mă determină să mă consider un diabetolog privilegiat, senzație pentru care le sunt recunoscătoare celor de la Centrul „Cristian Șerban“ din Buziaș. Sunt sigură că ușa acestei instituții este și va rămâne mereu deschisă celor interesați, medici și pacienți. Odată intrați, aceștia vor descoperi o altă față a sistemului medical românesc, condiții foarte bune și medici și asistenți competenți și binevoitori. Iar domnul profesor Viorel Șerban este preocupat mereu să transmită tinerilor specialiști o parte din experiența sa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe