Am fost mereu geloasă pe doi colegi de serie care au prins acum câţiva ani loc de cămin în Izvor. Nu-mi puteam explica cum o clădire care seamănă cu un palat are aceeaşi funcţie cu blocurile-cazemată din Grozăveşti. Şi mai ales cum nu am auzit pe nimeni care să vrea să prindă loc acolo. Întreb în stânga şi-n dreapta despre acea clădire şi aflu cu greu că este în patrimoniul UMF-ului. Nimeni din colegi nu ştie mai mult, ba chiar unul din cei care locuiau acolo mi-a spus că nu e nimic de văzut şi nu are rost să-mi bat capul, „e doar un bloc vechi“. (...)"> Povestea căminului de la Izvor - Viața Medicală
Newsflash

Povestea căminului de la Izvor

de Dr. Sorina VASILE - nov. 12 2010
Povestea căminului de la Izvor

   Am fost mereu geloasă pe doi colegi de serie care au prins acum câţiva ani loc de cămin în Izvor. Nu-mi puteam explica cum o clădire care seamănă cu un palat are aceeaşi funcţie cu blocurile-cazemată din Grozăveşti. Şi mai ales cum nu am auzit pe nimeni care să vrea să prindă loc acolo. Întreb în stânga şi-n dreapta despre acea clădire şi aflu cu greu că este în patrimoniul UMF-ului. Nimeni din colegi nu ştie mai mult, ba chiar unul din cei care locuiau acolo mi-a spus că nu e nimic de văzut şi nu are rost să-mi bat capul, „e doar un bloc vechi“. (...)

   Muzeu locuit, dar părăsit
   M-am dus ţintă la „blocul vechi“ ca la un obiectiv turistic, cu camera de fotografiat în mână şi cu o bucată de hârtie pe care am scris în grabă indicii de stil arhitectural: clădire art-nouveau, început de secol XX, balconete scoase uşor din consolă, contrafort sculptat, ferestre cu arcadă trilobată. Ajunsă acolo, scot hârtia mototolită din buzunar şi urmăresc ca pe atlas tot ce-mi notasem. Mă uit câteva minute la sigla veche, săpată în piatră, de pe faţa clădirii: „Societatea Studenţilor Medicină“. Clădirea e în patrimoniu, înscrisă pe aceeaşi pagină cu Palatul Justiţiei, Institutul Medico-Militar şi Facultatea de Medicină Veterinară.
Deschid uşa de lemn de la intrare. Parcă am intrat într-un muzeu frumos care a fost jefuit şi părăsit. Holul mare, cu tavan înalt şi cu urme de ornamente la colţuri, e infiltrat de apă, liftul care arată ca în filmele alb-negru e stricat şi vopseaua de pe cadrul ferestrelor cu boltă e scorojită.
 
   „E veche, atâta ştiu. Sper că nu se dărâmă!“
   Urc în grabă scările aşezate în spirală până ajung la ultimul etaj, la şase. Bat la toate uşile care-mi ies în cale: „Bună ziua! Tu ştii ce e cu clădirea asta? În ce secol a fost construită, dacă e în patrimoniu? Ce scrie pe faţadă?“. Am coborât aşa patru etaje. Oamenii îmi deschideau, se uitau puţin în gol ca şi cum ar fi încercat să mă ajute, dar apoi îmi spuneau sec: „E veche, atât ştiu. Sper că nu se dărâmă la primul cutremur, doamna administrator mi-a zis că nu“. Am vorbit cu aproape douăzeci de oameni care nu au ştiut să-mi spună nimic.
   La etajul II, la o uşă mică, ascunsă într-una din înfundăturile culoarului, îmi deschide o fată, slăbuţă, cu părul ondulat şi negru. Pare de vârsta mea, dar e medic rezident cardiolog. Când aude ce întreb, iese şi soţul ei, rezident pediatru. Bărbatul zâmbeşte larg şi-mi dă câteva detalii: „Clădirea a fost construită prin 1930, e în patrimoniu şi a fost consolidată după cutremurul din ’77. Se vede că e ceva cu ea, aici nicio cameră nu seamănă una cu alta, nu e tipică pentru un cămin.“
   Cobor înapoi în holul mare de la parter. Una din femeile de serviciu care mătură obosită holul mă întreabă ce caut aici. Când aude că am venit pentru clădire, oftează: „Doamna administratoare se zbate să facă frumos, dar nu sunt fonduri, d-asta arată aşa. Iar tinerii care stau aici nu păstrează, distrug! Capacurile de WC şi capetele de duş dispar în prima săptămână! Păi, mă scuzaţi, ştiţi cum găsesc eu dimineaţa toaletele şi duşurile? Pline de rahat. Duşurile, pline! Unii îşi lasă în urmă lenjeria murdară în duşuri. Şi majoritatea de aici sunt medici rezidenţi! Păi se poate?! Am şi eu un ficat, un stomac!“.
   De la cămin merg spre Romană, intru la Cărtureşti şi răsfoiesc aleatoriu câteva pagini dintr-un volum al lui Freud. Nu ştiu exact ce caut, dar dau peste un capitol care vorbeşte despre principiul distrugerii caracteristic Sinelui şi rezolvarea pe care o găseşte Ego-ul pentru a-l tempera: romanele, media, drogurile – pe scurt: poveştile.


 
  Nimeni nu ştie nimic
   Timpul liber din zilele următoare îl petrec în holul Facultăţii de Arhitectură, încercând să găsesc povestea Căminului Medico-Sanitar, aşa cum apare el înscris în patrimoniu. Stau în faţa catedrei de „Istorie şi Conservarea Patrimoniului“ câteva zeci de minute, trei zile la rând şi vorbesc cu şase profesori. Nimeni nu ştie nimic, mă trimit întotdeauna la altcineva.
   Merg şi la fostul profesor de anatomie să întreb, dar nici el nu ştie să-mi spună prea multe, ba chiar mă avertizează să nu mă bag în istoria clădirii acesteia pentru că are şi părţi urâte. Colegii nu ştiu nimic, iar la Biblioteca Centrală şi pe Internet găsesc doar Analele Facultăţii de Medicină de la Oradea, Galaţi şi Craiova. Istoria patrimoniului UMF „Carol Davila“ nu există aici.
 
   „Nu am văzut nicio dovadă!“
   Salvarea vine de la Oana Tudorache, fost preşedinte SSMB, acum rezidentă. Ţine să-mi zică de mai multe ori că informaţiile pe care le deţine sunt istorii auzite de la cei mai mari, când era în anul I, „nu am nicio dovadă, nu am văzut nicio dovadă“.
    Locul a aparţinut Societăţii Studenţilor înfiinţate în 1875, spaţiul pentru construcţie fiind donat la începutul secolului XX de către regele Carol I. Se pare că clădirea a fost construită din donaţii ale medicilor pentru SSMB-ul de atunci, care era, aşa cum scrie prof. dr. Victor Papilian într-un volum omagial dedicat societăţii, „focar de cultură ştiinţifică deopotrivă pentru profesori, medici şi studenţi“. Clădirea a funcţionat ca sediu administrativ SSM, sediu al redacţiei revistei Spitalul, dar şi drept cămin pentru schimburile internaţionale între studenţi pe care SSM le coordona. Când s-a instalat regimul comunist, clădirea a trecut în patrimoniul UMF şi a funcţionat ca locuinţă pentru mediciniştii şi rezidenţii români veniţi din provincie.
   Doctorul Constantin Dănulescu, medic radiolog, dizident şi deţinut politic al regimului comunist, scria despre rolul clădirii din Izvor, într-un document apărut la aniversarea de 50 de ani a SSM: „[Societatea], odată cu terminarea măreţului său Palat propriu, îşi va putea câştiga cu adevărat dreptul de cetăţenie ca orişice înaltă instituţie culturală a Statului.“
   Cât despre partea urâtă, despre care mă avertizase profesorul de anatomie, Oana spune sec că e vorba de amănunte mercantiliste şi de încercări mai puţin onorabile ale unora de a retroceda clădirea SSMB, dar nu dă amănunte. Cert este că SSMB de azi creşte şi tinde să devină aceeaşi instituţie puternică de acum 100 de ani.
    Înainte să scriu toate acestea, îi povestesc unui coleg de grupă de istoria clădirii şi de cei care locuiesc acum acolo. Matei îşi încruntă sprâncenele şi mă-ntreabă: „Hm, şi crezi că dacă ar şti povestea asta, ar începe să le pese de clădire şi nu ar mai mânji băile cu rahat?“…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe