Impresionante mărturii lăsate peste timp la Luxor de străvechea civilizaţie egipteană, dar şi Mânăstirea „Sfânta Ecaterina“ de la poalele Muntelui Sinai sunt ilustrate de dna dr. Leontina Mihaela Cotigă la rubrica Albumul cu clipe.

 "> Popas în istoria Egiptului - Viața Medicală

Popas în istoria Egiptului

de Dr. Leontina Mihaela COTIGĂ - ian. 24 2012
Popas în istoria Egiptului

Impresionante mărturii lăsate peste timp la Luxor de străvechea civilizaţie egipteană, dar şi Mânăstirea „Sfânta Ecaterina“ de la poalele Muntelui Sinai sunt ilustrate de dna dr. Leontina Mihaela Cotigă la rubrica Albumul cu clipe.

 

   Egiptul, numit de Herodot „darul Nilului“, este patria unei civilizaţii străvechi, fascinante şi misterioase, ale cărui taine au rămas în bună parte ascunse.
   Călătorii veneau aici să găsească „înţelepciunea egipteană“ pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Solon, Licurg sau Plutarh. „Nu există ţară care să ascundă atâtea minuni“, scria Herodot, în urmă cu 2400 de ani.
   Astfel, Luxor din Egiptul de sus este fosta Teba a grecilor antici – capitala Egiptului – în timpul Regatului Mijlociu şi Nou. Astăzi, oraşul Luxor este faimos pentru templele sale, precum şi pentru Valea Regilor, aflată în apropiere. Pe malul de est al Nilului se află oraşul modern. Acesta a fost modificat pe parcursul mai multor secole; pilonii săi principali se află în partea nordică, iar în faţa lor este un obelisc (cel de-al doilea a ajuns în Franţa şi a fost ridicat în Place de la Concorde, în 1836). În nordul oraşului se află templele din Karnak cu faimoasa hipostilă, cu 134 de coloane dispuse în 16 rânduri, construită de faraonii Sete I şi Ramses al II-lea. Aici s-a dezvoltat cultul lui Amon, zeu al vântului. Mai târziu Amon devine cunoscut sub numele de Amon-Ra, identificat ca zeul soare.
   Lângă zidul de vest al Tebei este situată faimoasa necropolă. Printre cei înmormântaţi în această vale, numită Valea Regilor, au fost faraoni ai dinastiei a XI-a şi a XVIII-a. Până în prezent s-au descoperit 64 de morminte. Lipit cu spatele de Valea Regilor se află templul reginei Hatshepsut, care a fost sculptat în stâncă.
   Peninsula Sinai, în formă de triunghi, situată între golfurile Suez şi Aquaba, desparte Egiptul de Peninsula Arabă. În mijlocul peninsulei se află Muntele Sinai, „acela unde a făcut Dumnezeu vorba,  iar Moise a fost prooroc“.  Principala atracţie a peninsulei Sinai este însă mânăstirea „Sfânta Ecaterina“, construită în stil bizantin. Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria în 294 d.Hr. Ea a fost torturată şi apoi decapitată pentru credinţa sa. În anul 330 d.Hr., Elena, mama împăratului Constantin, a ordonat să se clădească în aceste locuri o capelă. Mai târziu, în 530 d.Hr., împăratul Iustinian a construit o bazilică – Biserica „Schimbării la Faţă“. Pentru ctitorirea mânăstirii a adus din ţinuturile Mării Negre lucrători romani, care s-au stabilit în preajma muntelui, luând felul de viaţă al triburilor arabe. Aceştia au fost creştini, afirmând că se trag din ţara Llah (Vlah/Valahia). În 640 d.Hr., după cucerirea arabă, mânăstirea a devenit o insulă de creştinism într-o mare de islam.
   În 1844, Codex Sinaiticus, unul dintre cele mai vechi manuscrise ale Noului Testament, a fost găsit aici.
   Demn de reţinut este că în anul 1682, doamna Elena Cantacuzino a făcut pelerinaj la mânăstirea „Sfânta Ecaterina“ împreună cu fiul său Mihai Cantacuzino. Acesta, impresionat de frumuseţea mânăstirii,  a ctitorit la întoarcerea în ţară un aşezământ care avea să perpetueze până azi pe harta României numele  muntelui Sinai. Este vorba de complexul mânăstiresc din cunoscuta staţiune Sinaia de pe Valea Prahovei.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe