Newsflash

Politician în SUA: meserie pe viaţă

de Dr. Martin S. MARTIN - dec. 19 2014
Politician în SUA: meserie pe viaţă
  Câştigător al premiului Pulitzer pentru jurnalism, premiu de excelenţă pentru arte, muzică, literatură şi ziaristică înfiinţat în anul 1917, George Will susţine de multă vreme o campanie activă împotriva unuia dintre viciile sistemului politic american: politicianismul de carieră. Fondatorii acestui sistem au fost conştienţi de pericolele legate de menţinerea îndelungată în funcţie a celor aleşi membri ai Congresului sau guvernatori. Ei au fost în favoarea unui sistem care, similar celui din republicile antice, are ca principiu rotaţia politicienilor şi limitarea termenelor în funcţie. Deşi nu a fost un sistem universal, în mai multe state a funcţionat, până la războiul civil, rotaţia politicienilor, dar metoda a fost abandonată în secolul al XX-lea. S-a ajuns la situaţia în care congresmeni şi senatori se realeg în mod repetat, pe durata întregii vieţi. În multe state, guvernatorii se aleg pentru maximum două mandate, dar pot să candideze din nou, după o pauză de câţiva ani de la ultimul mandat.
  Limitarea perioadei pe care sunt aleşi politicienii a fost caracterizată de Thomas Jefferson ca „o cale de a preveni orice pericol care poate să apară pentru libertatea americană prin continuarea pe durate prea lungi a funcţiilor politice“.
   În Articolele de Confederare, există regula că „niciun politician ales nu trebuie să fie menţinut în funcţie mai mult de trei ani, dintr-o perioadă de şase ani“ (1781–1789), dar în Constituţia americană, limitarea mandatelor de politician ales nu apare în niciunul dintre capitole.
  Prestigiul Congresului este astăzi situat la o limită atât de joasă (procentul de aprobare a publicului este de 12%), încât pare evident că majoritatea cetăţenilor americani nu au încredere în principalul organ legislativ şi în cei care îl compun. Pe lângă alte acţiuni contestabile, Congresul este de mulţi ani divizat în două tabere intens ideologizate, incapabile să cadă la înţelegere şi care nu par să se grăbească să găsească soluţii la cele mai mari şi mai ameninţătoare probleme contemporane: refacerea creşterii economice, reducerea datoriei naţionale, rezolvarea definitivă a problemei imigraţiei ilegale prin securizarea graniţelor ţării, războaiele şi altele.
   De pe poziţia de parlamentari, congresmanii şi senatorii îşi asigură realegerea prin acte populiste, „pomeni electorale“, prin prezentarea exagerată a meritelor lor în a aduce ajutoare federale pentru statul pe care îl reprezintă, prin susţinerea unor măsuri cerute de anumite părţi ale populaţiei (legalizarea marijuanei, căsătorii între persoane de acelaşi sex etc.), acte care înfurie partea conservatoare şi tradiţională a populaţiei, minoritară în multe dintre statele americane.
   O reacţie adversă împotriva politicienilor de carieră s-a născut în ultimele decenii şi a câştigat amploare şi influenţă în ultimii ani. Grupuri de activişti care cer limitarea mandatelor politice, aşa cum este cel care acţionează online sub numele www.termlimits.org, publică articole, organizează conferinţe şi răspândesc materiale tipărite care atrag susţinători ai unor reforme politice, cerând ca un nou amendament contituţional să se adreseze problemei şi să blocheze politicianismul de carieră. Acesta este perceput de 75% din alegători ca un element generator de corupţie, care amplifică puterea politicienilor dincolo de limitele acceptabile într-o democraţie adevărată şi schimbă comportamentul politicienilor, acuzaţi că se constituie într-o „aristocraţie politică invulnerabilă“.
   La ultimele alegeri, mişcarea populară care se opune mandatelor nelimitate a cerut mai multor candidaţi să semneze un angajament că vor susţine dezideratele lor după alegere. Treisprezece noi membri ai Congresului, semnatari ai unor astfel de angajamente, au fost aleşi în noiembrie 2014. Ei vor iniţia măsuri legale care vor cere limitarea mandatelor pentru un congresmen la trei (echivalentul a şase ani) şi a unui senator la două (doisprezece ani).
  Reforma este văzută de mulţi conservatori ca o măsură de a restabili democraţia în Congresul american, ca o cale de vindecare a bolii cronice de care suferă Congresul actual, ineficace şi corupt şi ca o măsură care va limita influenţa lobby-ului şi a grupurilor de acţiune în viaţa politică americană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe