Newsflash

Plagiate cu rădăcini vechi

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mar. 22 2013
Plagiate cu rădăcini vechi
   „Vom avea şi în viitor medici buni?“ Acesta este titlul remarcabilului articol semnat de profesorul Oliviu Pascu, publicat în „Viaţa medicală“ nr. 4/2013, scris într-un registru bine temperat, cu dragoste de dascăl şi contaminându-şi emoţional cititorul. Într-adevăr, medicina este şi o profesiune de ideal, ceea ce implică un anume grad de renunţare la altele, deoarece timpul ni s-a dat cu măsură. Comportamentul faţă de pacient, formarea studenţilor în medicină, motivaţia lor, rolul „maestrului“ în devenirea medicului sunt puncte pe care profesorul Pascu, el însuşi un maestru, le atinge cu pertinenţă, în final menţionând faptul că trăim în România, ţară care are (şi ea) nevoie de medici buni; aş spune nu doar că „trăim în“, dar şi că „trăim pentru“.
   Tinerii, în formarea lor, au nevoie de modele, iar corpul didactic, în ansamblul său, se străduieşte să se ridice la înălţimea acestei cerinţe, care nu este doar de resort profesional, ci şi etic. Este nevoie de mai multă exigenţă pe ambele planuri, dar cu deosebire pe cel de al doilea. Deschiderea de după 1989 nu a fost urmată de un suflu viguros novator, care să înlăture racilele sistemului comunist atât de anchilozant. Ne aşteptam să revină în România mari personalităţi, care s-au afirmat cu prisosinţă în afară. Să li se adreseze un apel în acest sens. Nu numai că a lipsit acest lucru, dar cei care au dorit insistent să revină, aducând un bagaj de cunoştinţe profesionale, dar şi de „know-how“ – doar şcolile de me­dicină româneşti au fost formate şi înălţate de astfel de oameni –, ei bine, tocmai aceştia au fost respinşi, blocaţi în încercările lor. Aş da exemplul lui Dan Pospai, ilustru gastroenterolog la Paris, figurând printre redactorii celei mai prestigioase reviste de profil, cu contribuţii de primă importanţă în domeniu, care a dorit să candideze pentru un post de conferenţiar (doar atât) la UMF „Carol Davila“ din Capitală. Cu ce gust amar, refuzat fiind, s-a reîntors în Franţa! Să-l mai amintim doar pe Silviu Poenaru, tot de la Paris, ilustru în domeniul neurologiei, care a susţinut un superb discurs în amfiteatrul aceleiaşi facultăţi bucureştene în care nefrologul Victor Beroniade nu a fost promovat dincolo de şef de lucrări sau unde geneticianul (poate chiar de geniu) Constantin Maximilian nu a fost avansat profesor. În vremea comunismului, promovarea se făcea prin partid, era suficient să ajungi secretar de partid ca să ai asigurat profesoratul. Chiar şi după 1989, foştii secretari de partid au urcat ierarhic cu o viteză vertiginoasă, unii ajungând profesori nu doar cu un dosar profesional extrem de subţire, dar şi falsificat în bună măsură, lucru trecut cu vederea. Ce fel de model poate fi un profesor care a comis falsuri grosolane în dosarul de concurs sau, ulterior, falsuri ştiinţifice, plagiate şi încă altele? Menţinerea acestora în învăţământ contravine Legii dar, mai cu seamă, normelor morale, şi dăunează imaginii ansamblului de onestitate şi muncă cinstită al corpului didactic medical. În lumea europeană, la care a aderat şi România, atari lucruri nu sunt tolerate. Ziare de cel mai înalt prestigiu din UE vorbesc de România ca fiind „o pată ruşinoasă pe harta Europei“, tocmai din astfel de pricini. România are nevoie de un ministru al educaţiei care să aplice legea, ad litteram, lege care nu prevede rabaturi sau perisabilitate. Desigur, fraude s-au petrecut şi în alte universităţi, nu doar de medicină, dar  în grad mai redus şi mai aspru sancţionate atunci când au fost dezvăluite.
   În mass-media apar, din când în când, dezvăluiri privind modul în care se „fabrică“ tezele de doctorat, despre cum se obţine promovarea unor examene (prin bani, favoruri sexuale pretinse de ambele sexe etc.), fapte care, deşi mai puţin incriminatorii faţă de falsurile amintite mai sus, întunecă prestigiul corpului didactic medical, onest în ansamblul său.
   În cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, România a fost în mod apăsat atenţionată pentru (să-i spunem eufemistic) toleranţa pe care o manifestă faţă de incorectitudine. MCV va continua, în mod necesar. Faptele îl impun. Oare învăţământul nostru medical, destul de nereformat, nu alimentează şi el prelungirea MCV pentru România? În puţine locuri din lume vocea societăţii civile este atât de înăbuşită şi lipsită de ecou cum este în România.
   Nu aş dori să las a se crede că promovarea pseudovalorilor în detrimentul celor autentice ar fi caracteristică universităţilor de medicină. O regăsim pretutindeni în spaţiul mioritic, chiar şi în sculptură, de pildă. Dimitrie Demu, aromân (corect armân), născut în partea Macedoniei anexată de Grecia după 1912, românizat apoi, manifestând o pătimaşă dragoste de România, este considerat părintele sculpturii moderne sud-americane, operele sale monumentale împodobind numeroase locuri, îndeosebi în Venezuela, unde s-a refugiat. Ce l-ar fi aşteptat dacă rămânea aici nu e greu de presupus dacă ne gândim câţi macedo-armâni au umplut Canalul şi închisorile comuniste, mii dintre ei deportaţi, cu întreaga familie, doar pentru apartenenţa la această etnie. (Securitatea a consemnat clar motivul deportării: macedonean.)
   Se discută acum despre repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, care a murit cu dorul patriei în suflet (în ultimii ani nu asculta decât muzică oltenească, distilatul sufletului gorjean). El a dorit să lase moştenire ţării sale opere de inestimabilă valoare, dar a fost refuzat în mod ruşinos. În şedinţa Academiei RPR din 28 februarie 1951, prezidată de A. Toma (poetul osanalelor comunismului), s-a dezbătut solicitarea lui Brâncuşi de a dona României 230 de sculpturi, 41 de desene etc. În ciuda susţinerii lui Ion Jalea, Victor Eftimiu, Camil Petrescu şi Geo Bogza, s-a considerat că acestea „nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România“. Mihail Sadoveanu, pe atunci preşedintele Academiei RPR, s-a exprimat: „luaţi ruşinea aiasta şi aruncaţi-o la coş!“. S-a spus, de asemenea, că „nu avem nevoie de pietroaiele lui Brâncuşi“. Aceasta a fost soarta cererii genialului sculptor. Mai marii partidului comunist se pronunţaseră însă mai înainte. Teohari Georgescu şi Leonte Răutu (Lev Nicolaievici Oigenstein, pe numele adevărat) declaraseră că „Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit“ şi care „nu ajută la edificarea socialismului în România“, Academia RPR conformându-se apoi slugarnic.
   România ar trebui să se ruşineze pentru refuzul repetat de a edifica monumentele pe care le-a propus Brâncuşi. Ploieştiul a refuzat fântâna-monument dedicată lui Caragiale. Nu au fost acceptate nici proiectele de monument funerar în amintirea lui Octavian Goga, nici „Fântâna arhaică“ în memoria lui Spiru Haret, nici măcar monumentul eroilor Primului Război Mondial, pe care sculptorul dorea să-l realizeze la Peştişani, lângă locul său de naştere! Mai mult, comuniştii au încercat să doboare şi să trimită la fier vechi Coloana Infinitului de la Tg. Jiu. Fier vechi! Aşa cum, recent, s-au trimis la fier vechi uzine întregi dotate la ultimul nivel tehnologic.
   Desigur, trăim în România, o iubim şi continuăm să luptăm pentru această ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe