Newsflash

Plăcintarul doctor

de - mar. 11 2016
Plăcintarul doctor

     Către mijlocul secolului al XIX-lea, pe tărâm medical aproape totul era posibil: peste noapte, un plăcintar grec din Severin, după o călătorie în patria natală, se transformă în medic, metamorfoză descrisă cu mult umor doctorul Severeanu: „Peste vreo șase luni, când a venit înapoi, Kir Tănase se schimbase cu totul, avea haine numai nemțești și vorbea a mare de tot. Kirie Tănase nu mai făcea plăcintă și mie rău îmi părea. (...) «Da’ bine, Kir Tănase, de ce te-ai schimbat?» Iar el mi-a răspuns: «Hei bre, tu știi că m-am făcut Doftor, bre», și ca să-mi probeze, m-a dus în odaia lui și mi-a arătat o cutie, un fel de tolbă cu despărțituri, încrustată cu sidefuri; din cutie a scos mai multe sticluțe cu lichide de diferite culori și păhăruțe de sticlă, lucruri care nu se prea vedeau prin Severin, și ca să-mi probeze că se făcuse doftor a început să amestece diferite lichide din sticle în câte un pahar și se schimbau culorile: punea două lichide ca apa și se forma unul negru, sau galben, sau albastru. Prin aceste minuni m-a convins că într-adevăr Kir Tănase, plățintarul, se făcuse doftor. Kir Tănase lua tolba la spinare, cum ar lua un soldat ranița, și pleca pe stradă strigând: «Iatros-Kalos, Kalos-Iatros!» și așa practica el medicina“ (Severeanu, 1929, p. 35).

 

 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe