Newsflash

Personalitatea profesorului Cantacuzino

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - dec. 12 2017
Personalitatea profesorului Cantacuzino
  „Profesorul Cantacuzino a fost însăși întruparea integrală a puterii, voinței și inteligenței omenești, un exemplar de rasă cum trebuie veacuri pentru a-l dărui unui popor.” Sunt cuvinte rostite de Nicolae Iorga în anul 1934. Referindu-se cel mai probabil la scarificarea realizată pentru administrarea vaccinului BCG, Tudor Arghezi a spus: „Opera fundamentală a Profesorului Cantacuzino este Institutul de Seruri și Vaccinuri care îi poartă numele. Utilitatea acestui institut, care lucrează constant, cu echilibrul liniștit al marilor opere, este pe cât de netrâmbițată, pe atât de imensă. Semnătura lui anonimă se găsește pe brațul fiecărui copil născut cu câteva zeci de generații, ca o ștampilă și ca o garanție de sănătate”.
        Am ales ca pentru această săptămână să extrag câteva citate din cartea „Ion Cantacuzino – Opere alese”, sub redacția prof. dr. Ion Mesrobeanu, apărută în anul 1965. „Chiar din anul al II-lea de studii medicale își dă externatul. (...) Prietenii lui povesteau că se distingea prin zelul depus în îngrijirea bolnavilor, prin entuziasmul cu care lucra. Cu plăcere se oferea să înlocuiască pe interni la gardă.”
      „În toamna lui 1894 este numit profesor suplinitor de morfologie animală la Facultatea de științe din Iași, unde desfășoară o deosebită activitate didactică, împărtășind tinerelor generații de studenți din capitala Moldovei multe dintre comorile intelectuale ce le strânsese în timpul perioadei de pregătire din Franța. Făcea lecții strălucite, conținând solide noțiuni de biologie generală, în care teoriile transformiste erau expuse cu talentul didactic excepțional pe care-l poseda.”
      „Pe studenții săi naturaliști îi conducea în excursii, în pădurile și bălțile din jurul Iașului, pentru a le insufla și lor interesul și dragostea adâncă de natură ce-l stăpânea, demonstrându-le bogăția faunei și florei, învățându-i sistematica și erborizarea, în care era un eminent și un savant amator. A fost cel dintâi care i-a inițiat pe studenții naturaliști în tehnicile de histologie. (...) Izvorul activității didactice intense depuse rezida în dorința vie de care a fost stăpânit totdeauna de a împărtăși altora cunoștințele și ideile sale generoase. Când simțea că reușește să capteze întreaga atenție a auditoriului său, cele ce spunea luau un accent de o convingere și elocvență atât de vie și de strălucitoare, încât reușea să-l farmece pentru totdeauna.
        Cu toată activitatea intensă ce o desfășura, găsea timp, împins de generozitatea inimii sale, să dea consultații și îngrijiri medicale gratuite studenților și funcționarilor nevoiași, tuturor celor în suferință și care nu dispuneau de mijloace spre a se trata. Laboratorul său din Iași era și un dispensar.”
       „Făptura lui, personalitatea sa atrăgeau pe toți, în special pe cei tineri. Secretul acestei atracții este dezvăluit de el însuși, printr-o mărturisire pe care o face mult mai târziu, asupra mobilelor care determină acțiunile vieții sale: «Cea mai mare bucurie a mea a fost de a împărtăși tinerilor știința pe care o dobândisem și de a deștepta în mintea lor dorința de a ști mai departe și de a-și adânci cunoștințele.» Și mai spunea tot atât de clar: «Egoismul nu poate fi creator; unde nu este dragoste, de acolo fuge tineretul.» Astfel se explică de ce atât de mulți tineri au venit să lucreze în modestul laborator de medicină experimentală de pe atunci. Au rămas, mulți dintre ei, grupați într-un fel special de comunitate, însuflețită de același gând, de aceleași simțiri, în slujba unui țel folositor științei, culturii, sănătății în patria noastră.”
      „Era extraordinar prin remarcabila lui personalitate științifică, prin erudiția sa vastă, prin aplicația și perseverența pe care le punea în urmărirea țelurilor propuse, prin superioara putere și de analiză și de generalizare în judecățile sale, grație cărora trăgea concluziile cele mai juste. Fără îndoială, a fost unul dintre cei mai mari profesori pe care i-a avut universitatea românească. Aceste mari calități explică și succesele realizate.”
     „Cursurile pe care le făcea erau cu totul aparte. Iar în preajma orei de curs nu-l mai preocupa nimic altceva decât pregătirea lui. Își ordona și-și alegea vasta documentare strânsă pentru fiecare parte a lecției cu o grijă impresionantă. Claritatea expunerii ajungea la cea mai mare, mai deosebită măiestrie atunci când cita la curs experiențele importante, fundamentale ale patologiei experimentale. Erau alese numai cele perfect exemplificatoare, cu cel mai adânc simț pedagogic, și expuse într-o formă căreia nu i se mai putea aduce vreo modificare. Studenții nu mai auzeau, ci vedeau cum se desfășoară experiența în fața lor.”
      „Pentru lucrările practice cu studenții și cu medici ce se specializau avea o deosebită grijă: cerea colaboratorilor ca ele să fie perfect pregătite, la curent cu ultimele tehnici, adecvate necesităților sanitare ale rețelei medicale.”
       „În 1908 este numit director general al Serviciului sanitar, post pe care-l acceptă pentru a încerca să îndrepte starea deplorabilă a sănătății populației (...) Activitatea lui, în cursul căreia s-a dovedit a fi nu numai un gânditor și un om de laborator, ci și un excelent organizator și militant pentru apărarea sănătății poporului, a culminat cu Legea sanitară din 1910, care-i poartă numele. (...) Prin legea din 1910, lupta devenea mai efectivă contra cauzelor generale ale boalelor și se asigura stabilitatea în funcțiuni a medicilor care erau scoși de sub tirania administrațiilor locale, deseori invadate de politicianism. Medicul dobândea dreptul, în raza circumscripției lui, să ia măsurile impuse de nevoile sanitare și să ceară executarea lor. Spitalele erau trecute, pentru a le da o conducere unitară, autorității centrale.
      Medicii, selecționați prin concurs, numai după un anumit stagiu în locul pe care-l ocupau erau numiți definitiv. Retribuția lor a fost sporită față de trecut; gradația în salarii a fost introdusă și pensionări erau prevăzute. Pentru a le da posibilitatea de a-și împrospăta cunoștințele și a se ține în curent cu progresele realizate, cursuri de perfecționare au fost introduse, la care medicii erau obligați să ia parte pe serii, la anumite epoce ale anului.”
       Semnificativ pentru perioada în care ne aflăm, atașez câteva paragrafe din cartea „Ion Cantacuzino”, de Petre Tăutu. Editura Tineretului. 1964. „La încheierea păcii, România cunoaște o situație dificilă, devenind obiectul luptei pentru concesiuni (și profituri) între monopoliștii «aliați». În țară, grupurile capitaliste se împart și ele în două tabere.
      În acest timp, în comisiile experților se studiază cu o savantă încetineală frontierele României, se fac retușuri mici, se discută situația minorităților. Când marile tratative economice sunt puse la punct în culise, Tratatul de la Trianon poate fi bun de semnat. Brătianu se retrage lăsând lui Vaida sarcina de a îndeplini această formalitate. În noul cabinet ministerial, Ion Cantacuzino este numit ministru și primul delegat al României pentru semnarea tratatului. Personalitate europeană, binecunoscut de oamenii de știință și cultură din țările apusene, profesorul e un patriot autentic și cu totul în afara tranzacțiilor financiare. El își pune iscălitura la Trianon, cu convingerea că s-a ajuns, în sfârșit, la realizarea năzuinței seculare de unitate națională. Alături de dânsul mai semnează încă un om de știință român – tot atât de străin de speculațiile capitaliste: Mihai Ciucă.”
      Q. E. D.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe