Newsflash

Pensionarii

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - sept. 10 2015
Pensionarii
     Ca pensionar de mai bine de zece ani, ar trebui să fac abstracție de citatul alăturat, pentru că – în aparență – el descrie, pe cât de succint tot pe atât de lezant, o situație pe care cei de vârsta mea încearcă s-o ignore. Cei care au reușit să supraviețuiască intemperiilor sorții, să reziste tuturor loviturilor aplicate de cei din jur și, mai ales, să rămână în viață după ce și-au făcut datoria față de societate, toți aceștia ar trebui să se bucure că încă nu au dat ocazia să li se scrie necrologul. Însă o analiză mai profundă te duce la concluzia că lucrurile stau oarecum alt­fel. Pentru că acest citat face parte dintr-un lung reportaj scris de Gibbs și Duffy despre legătura interesantă ce s-a creat de-a lungul vremii între Bill Clinton și George W. Bush, o poveste care conține un șir lung de proiecte inițiate și finanțate de cei doi foști președinți americani. Articolul lasă impresia că acești doi foarte cunoscuți oameni de stat nu prea au timp de palavre, ci duc o viață palpitantă, zburând dintr-un capăt la altul al globului, întâlnesc diverse personalități sau simpli anonimi, descoperă grave probleme încă nerezolvate, inițiază măsuri de corectare, iar în ultimul timp și-au găsit un loc în campaniile electorale ale acelor membri ai familiilor lor dornici de a ajunge anul viitor la Casa Albă. Prin urmare, există viață după moarte!
     Cazul Clinton–Bush nu e unul izolat, ci el reprezintă, pe o scară mult mai redusă, o realitate ce caracterizează cohorte întregi de indivizi, ajunși la vârsta care cere retragerea din posturile ocupate timp de zeci de ani, cu simplul scop de a face loc altora mai tineri. În Israel, vârsta de pensionare este de 67 de ani. Pe vremuri, să zicem acum numai o sută de ani, când speranța de viață era în jur de 50 de ani, un individ trecut de 60 era considerat vârstnic, incapabil de a mai întreprinde ceva pozitiv tot restul vieții sale, deci care trebuia să mulțumească Celui de Sus pentru darul unei vieți lungi. Și ce fel de viață ducea bătrânul secolului trecut? De cele mai multe ori, una sedentară, ce conducea la o atitudine pasivă față de toate cele din jur, omul fiind ocupat cu beteșugurile bătrâneții și încercând să amâne obligatoriul sfârșit, făcând cât mai puțin.
     Astăzi însă, realitatea e complet alta. Într-o lume în care speranța de viață depășește, pe alocuri, 80 de ani, așa-zisul senescent continuă să activeze cu un succes asemănător cu cel de dinainte de pensionare. Și asta chiar dacă nu prea au mai rămas piscuri de cucerit, adică țeluri semnificative la care poate ai dori să ajungi, dar practic nu mai poți. Vârsta însă nu mai joacă niciun rol în viața socială și profesională. În Statele Unite, de exemplu, ieșirea la pensie nu e legată de o vârstă oarecare și fiecare individ are dreptul să continue atât timp cât dorește și starea sa de sănătate îi permite. Cu alte cuvinte, patronul te poate concedia oricând, dar nu pe motiv că ai trecut de o anumită vârstă.
     Povestirile despre realizările persoanelor în vârstă încă active ar putea ocupa sute de pagini. Mă voi opri la un singur exemplu, cel al Ritei Levi-Montalcini, laureată în 1986 a premiului Nobel pentru medicină, pentru descoperirea factorului de creștere nervoasă. Ea a rămas activă zeci de ani după vârsta „pensionării“, iar ultimul ei articol științific, publicat în PNAS, jurnalul Academiei americane de științe, a apărut în februarie 2012, cu zece luni înaintea decesului ei, la vârsta de 103 ani!
     Un proverb susține că cei care nu au în preajmă bătrâni ar trebui să-și cumpere. Dar e din ce în ce mai greu de spus care e definiția bătrâneții sau, mai elegant, a senescenței. Specialiștii au decis să împartă vârsta înaintată în trei subcategorii (le voi denumi în engleză pentru că așa apar ele în original): young old (65–74 ani), old (75–84) și very old (peste 85 de ani). Împărțirea e însă subiectivă și doar semantică, pentru că, de fapt, contează doar vârsta biologică și nu cea calendaristică.
     Dacă așa stau lucrurile, oare de ce societatea, în imensa ei majoritate, ia în considerare vârsta ca un criteriu de apreciere a capacității individului și hotărăște să-l oblige să iasă din cercul celor activi și să se mulțumească nu doar cu un venit redus, ci și cu o activitate comprimată din mai toate punctele de vedere? Unul din motive e plauzibil: necesitatea de a face loc altuia mai tânăr, celui care nu numai că are dreptul la un loc sub soare, dar are și foarte multe șanse să ducă mai departe (chiar să îmbunătățească) cele realizate de predecesori.
     Există însă și un revers al monedei. Omul în vârstă (iată cum mă feresc de a-l numi bătrân!) de foarte multe ori dorește să atingă un punct în viață de la care să fie capabil să se ocupe mai mult cu ceea ce dorește să facă și mai puțin cu ceea ce i se impune să facă. Dar acest moment de răscruce trebuie pregătit cu atenție. Trecerea de la o etapă la alta poate fi stresantă pentru cel care nu se gândește la ziua de poimâine.
     Ce se va întâmpla în prima dimineață de după ultima zi de lucru? O succintă privire în jur va descoperi nenumărate exemple ale celor care au pregătit (și s-au pregătit pentru) acea dimineață, dar și ale indivizilor pentru care momentul ieșirii din activitate vine ca o surpriză. Un exemplu la îndemână: în Israelul zilelor noastre sunt cam o sută de medici ATI pensionari. Cam 75% din foștii mei colegi de breaslă se află în momentul de față la o distanță cosmică de profesia lor și nu am nicio informație care să-mi arate cu ce-și ocupă vremea. Îmi închipui că nu suferă de plictis și că sunt împliniți cu gândul că „maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece“. Pe ceilalți îi întâlnesc rareori, cu diverse ocazii. Ei continuă să facă parte din așa-zisa forță de muncă anestezică, continuând să funcționeze parțial, împărțindu-și orele zilei între sala de operație, cabinetul de durere, dar și acționând ca bunici și părinți de copii deja adulți.
     Probabil că singura concluzie viabilă e că, până la urmă, cu mici excepții, toți cei care am reușit să trecem cu succes de momentul pensionării trăim și funcționăm după un plan individual, care ni se potrivește, și, de fapt, nu suntem un exemplu pentru nimeni, pentru că așa am fost creați, diferiți unul de altul din fragedă pruncie și până pe ultimul drum, însoțiți de preot sau rabin.
     Tradiția americană e ca fiecare președinte să organizeze, imediat după ce a părăsit înaltul post de conducere, o bibliotecă – una care să-i poarte numele mult după ce va dispărea dintre cei vii. Ai putea să crezi că toți președinții SUA au fost și sunt intelectuali de rasă, a căror singură dorință e să perpetueze erudiția sub forma unei instituții educative, iar ce poate fi mai reprezentativ din acest punct de vedere decât o bibliotecă bogată în tomuri pline de învățăminte? Se pare că lucrurile nu stau tocmai așa, dovadă multitudinea de proiecte inițiate de cei doi președinți despre care era vorba în articolul din Time Magazine. Fiecare e implicat în acțiuni, cele mai multe de binefacere, răspândite în special în lumea a treia, și nu am nicio îndoială că egoul lor e bine mângâiat de aplauzele și glorificarea de care se bucură în mai fiecare colț al lumii. Ceea ce, fără îndoială, nu-l împiedică pe soțul candidatei la președinția Americii să accepte invitații de a ține conferințe – plătite, așa cum se spune în țara dolarului, cu sume de șase cifre.
 

„Unora, după ce părăsesc o poziție importantă, le rămân foarte mult timp și foarte puține piscuri de cucerit.“ (Nancy Gibbs și Michael Duffy în Time Magazine, iulie 2015)


 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe