Newsflash

Paturi și bronzare igienică

de Alexandru NEAGU - apr. 11 2016
Paturi și bronzare igienică
     Numărul total de paturi. Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 321 din 18 martie 2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 222 din 25 martie 2016, a fost aprobată detalierea pe județe a numărului total de paturi din unitățile sanitare publice și private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești. Această detaliere se referă la numărul de paturi pentru care se asigură finanțarea din fonduri publice, fără a îngrădi posibilitatea funcționării structurilor spitalicești cu un număr mai mare de paturi cu finanțare din alte surse. În numărul de paturi pe județ sunt incluse paturile din unitățile sanitare publice din rețeaua Ministerului Sănătății, aflate în subordinea altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, dar și cele al căror management a fost transferat autorităților administrației publice locale. Sunt incluse în clasificare paturile din unitățile sanitare ale instituțiilor aflate în subordinea Academiei Române și din Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și paturile din unitățile sanitare private care oferă servicii medicale de spitalizare continuă. De asemenea, sunt incluse paturile din sanatorii și preventorii, dar nu cele pentru pacienții care se află în executarea unei măsuri educative ori private de libertate și nici paturile din spitalele penitenciar. Acestea realizează contracte cu casele de asigurări de sănătate separat, fără a face parte din Planul național de paturi. Acest act normativ se adresează cu precădere structurilor implicate din cadrul Ministerului Sănătății, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate județene, respectiv ale municipiului București, Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei Naționale de Pensii Publice, precum și unităților sanitare cu paturi publice și private.
Igienă în centrele de bronzare. Altă schimbare legislativă apărută în ultima lună este cea referitoare la centrele de bronzare. Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 291 din 10 martie 2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 203 din 18 martie 2016, au fost aprobate Normele de igienă pentru saloanele/centrele de bronzare, reglementări foarte importante pentru protecția utilizatorilor aparatelor de bronzat în scopuri cosmetice. Aceste dispoziții se aplică unităților care utilizează aparate de bronzat, denumite și „solarii“, care sunt folosite de populație în scopuri menționate mai sus. Prin acest act normativ sunt definite noțiunile precum: emițător de raze ultraviolete (UV); aparat de bronzat/solar; salon/centru de bronzare; expunere accidentală; utilizator/client; capacitate de iradiere efectivă totală a radiației UV; personal specializat; reacții secundare; plan de dozare specific. De asemenea, sunt împărțite în patru categorii aparatele UV în funcție de radiațiile cu lungimi de undă mai mici sau mai mari și caracterizate printr-o capacitate de iradiere limitată sau relativ ridicată în domenii diferite. Sunt stabilite principalele condiții ce țin de caracteristicile tehnice și de mentenanță pe care trebuie să le îndeplinească aparatul de bronzat, respectiv solarul, precum și titularul acestora pentru a evita posibilul impact negativ asupra sănătății populației. Totodată, sunt fixate elemente clare referitoare la timpul de expunere și posibilitatea înlăturării imediate a oricăror consecințe rezultate ca urmare a potențialelor defecțiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe