Newsflash

Părerea majorității

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iun. 29 2017
Părerea majorității
     Recunosc că am rămas surprins la citirea afirmației alăturate, pentru că venea de la o personalitate care, pe tot parcursul vieții și scrierilor sale, nu a indicat niciodată preferința sa pentru o existență elitistă. Din contră, Twain a avut nenumărate ocazii în care și-a manifestat solidaritatea cu cel oropsit, cu cel aflat la restriște, de la eroii Revoluției franceze și până la soarta populației de culoare din Statele Unite, el fiind unul din promotorii abolirii sclaviei în SUA. De aceea mi se pare perfect justificată nedumerirea produsă de fraza alăturată. Judecata m-a adus însă spre o viziune oarecum diferită de cea care se desprinde, în mod natural, din acest citat. Mi-am zis că a avea aceleași opinii cu mulțimea care te înconjoară e un element important pentru cel care are nevoie să fie aprobat, înțeles și chiar adulat. Nu poți fi politician de succes dacă nu ai de partea ta o majoritate care să te voteze și să te susțină. Ba, mai mult, nu poți fi scriitor de succes dacă nu te bucuri de popularitatea necesară în rândurile cititorilor potențiali. Dar cel care se mulțumește cu postura de posesor al unor idei acceptate de majoritate nu va fi niciodată deschizător de drumuri. A merge în direcția curentului, a te bucura de vântul din spate oferit de aprobarea celor din jur implică aproape în mod absolut incapacitatea de a gândi altfel, de a „ieși din cutie”, de a căuta soluții acolo unde nimeni până la tine nu le-a găsit.
     În istoria omenirii, marii eroi au fost cei care au căutat soluții noi pentru probleme vechi, s-au luptat cu ideile și preceptele vechi, și până la urmă au reușit să convingă majoritatea de justețea celor susținute. Altfel spus, marii deschizători de drumuri au fost la început izolați în opiniile lor, dar până la urmă majoritatea a fost cea adusă în direcția propusă – iată cum, paradoxal, cel cu păreri singulare ajunge în situația de a face parte din majoritate! Primul exemplu care-mi vine în minte e cel al lui Moise. Nu voi intra în amănunte. Voi aminti doar că, până la el, credința majorității era politeistă și cu el a fost deschisă calea spre cele trei mari religii monoteiste de astăzi. Scrierile vechi de milenii vorbesc de o împotrivire inițială foarte puternică la ideea unei singure puteri supreme, dar, până la urmă, cu sacrificii și cu mici șiretlicuri psihologice absolut necesare, mulțimea a fost convinsă.
     În profesia noastră, nu lipsesc exemple de situații în care deschizătorii de drumuri au schimbat complet gândirea confraților și modul de tratament al pacienților. Din Evul Mediu și până în secolul XIX, clinicienii au înțeles complet greșit fiziopatologia infecției, terapeutica incluzând acoperirea plăgii cu... secreții purulente, în speranța deșartă că doar așa se va putea grăbi vindecarea rănii. Sute de ani mai târziu, Ignaz Semmelweis, celebrul medic ungur, a descris pentru prima oară pericolul infecției transmise de la o plagă la alta, ceea ce în următoarele două decenii nu a schimbat cu nimic obiceiurile confraților. Doar intervenția lui Joseph Lister, în 1867, a reușit să introducă în practica curentă noțiunea de antisepsie.
     Oare cât timp o fi trecut de la descoperirea efectelor euforizante ale eterului și până la acea zi eroică în care Bill Morton a administrat (și a popularizat imediat) pentru prima oară eterul în scopul obținerii anesteziei chirurgicale? Povestea eterului e mult mai complicată decât pare, pentru că, istoric, prima anestezie cu eter a fost administrată cu patru ani și jumătate mai devreme, de Crawford Long, medic ce practica în sudul Statelor Unite. Ce-i drept, știrea a fost publicată imediat într-un obscur cotidian local și a fost ignorată total după aceea. În schimb, știrea anesteziei administrate de Morton în celebrul spital Massachussetts General din Boston, oraș mare și cosmopolit, a făcut imediat înconjurul lumii, iar existența lui Long a rămas mult timp în umbra istoriei.
     Pustnicul izolat de restul comunității din care face parte nu are nicio șansă de a-și face cunoscute ideile și preceptele. El va rămâne un ilustru necunoscut. Și nimeni nu poate evalua cât de mult a pierdut omenirea de-a lungul istoriei de pe urma faptului că mari, geniale idei au rămas ignorate, fără nicio șansă de a fi răspândite și preluate de majoritate.
     Totuși, marile descoperiri și invenții nu apar în fiecare zi și nu se află la îndemâna oricui, așteptând doar să fie puse sub lumina reflectoarelor și cunoscute în întreaga lume. În plus, marile progrese în medicină (cu excepția unor cazuri izolate) s-au făcut cu pași mici și mărunți, de cele mai multe ori fiind rezultatul muncii și imaginației mai multor indivizi, preocupați de aceeași idee și hotărâți să contribuie la dezvoltarea unei idei noi.
     Istoria terapiei antiluetice indică importanța contribuției colective la găsirea remediului. Lunga poveste care începe acum mai bine de șase sute de ani e punctată de descoperirea agentului etiologic, urmată de diferite tratamente, cum ar fi arsenicul lui Erlich, pirexiterapia lui Wagner-Jauregg, până la introducerea penicilinei de către John Mahoney, în 1943, la scurt timp după ce Fleming descoperise antibioticul în culturile din laboratorul său.
     În pofida evoluției spectaculoase a medicinii în ultimele zeci de ani, profesiunea noastră prezintă o largă gamă de întrebări și mistere ce necesită răspunsuri corecte și precise. Ceea ce stă la baza evoluției pozitive a medicinii e curiozitatea științifică a clinicianului. Apelând la citatul lui Mark Twain, a nu pune întrebări înseamnă a te mulțumi cu ceea ce știi, fără a face niciun efort de a împinge căruța din spate, iar semnificația acestei atitudini e de fapt acceptarea părerii majorității. Lipsa de progres (și nu numai în domeniul nostru) e, de fapt, un regres.
     În urmă cu doi ani, profesorul George Litarczek a oferit un interviu în care a abordat o serie întreagă de subiecte legate de modul în care medicul își desfășoară activitatea de zi cu zi. Iată un citat din acel interviu, care pune în evidență obligativitatea curiozității profesionale: „Curiozitatea este un instinct care duce la supraviețuirea speciei. Toate animalele sunt curioase. Și gândacul de bucătărie e curios. Nu zice niciodată că nu-l interesează. Umblă de colo-colo și totul îl interesează, dar apoi filtrează: asta e de mâncare, asta nu e de mâncare”.
    În fiecare din noi ar trebui să existe acel impuls de a căuta și găsi răspunsuri noi la întrebări vechi. Cine se mulțumește numai cu ceea ce știe de la alții nu prea are șanse să evolueze pe scara profesiunii ce și-a ales-o. Nu aș vrea să fiu greșit înțeles. Lumea medicală și pacienții de pretutindeni se bucură de existența a zeci de mii de medici cultivați, posesori ai unor cunoștințe profesionale profunde și care aplică cele mai noi metode terapeutice, spre binele pacienților aflați în îngrijirea lor. Fără acești profesioniști dedicați meseriei, situația medicinii ar fi sumbră. Și nu oricine poate redescoperi America în fiecare zi. Dar, în același timp, datoria noastră, a dascălilor, e de a trezi interesul confraților tineri în găsirea elementelor noi, diagnostice și terapeutice, folosind datele deja cunoscute, dar în același timp căutând soluții pentru probleme rămase încă nerezolvate. Pentru a împlini acest deziderat, fiecare din noi, mai ales cei care se ocupă de educația noilor generații, trebuie să aibă curajul de a recunoaște: cunoștințele noastre sunt limitate, iar lista întrebărilor rămase încă fără răspuns e nelimitată.

 

„Când vezi că ai aceeași părere cu majoritatea, e bine să mai reflectezi încă o dată.”
(Mark Twain, 1835–1910)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe