Newsflash

(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Diferența între medicamentele biologice și alte tipuri de medicamente

de - feb. 23 2018
(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Diferența între medicamentele biologice și alte tipuri de medicamente
     Termenul de biotehnologie reprezintă îmbinarea între biologie și tehnologie și a fost inventat în anul 1919 de inginerul agronom de origine maghiară Karl Ereky, pentru a descrie modul de a transforma materiile prime în produse, cu ajutorul organismelor vii. Astăzi, biotehnologia stă la baza dezvoltării de medicamente, echipamente medicale și de diagnostic, de biocombustibili, biomateriale și dispozitive pentru controlul poluării.
     Medicamentele obținute prin biotehnologie sunt molecule mari, similare sau identice cu proteinele și alte substanțe complexe pe care organismul se bazează pentru menținerea stării de sănătate. Aceste medicamente sunt prea mari și prea complexe pentru a fi produse doar prin metode chimice, de aceea sunt dezvoltate folosind „fabrici vii“ – microbi sau linii celulare, care sunt modificate genetic pentru a produce molecula dorită. Medicamentele biotehnologice sunt administrate prin injecție sau perfuzie, pentru ca structura lor complexă să nu fie descompusă prin digestie, așa cum se întâmplă în cazul administrării pe cale orală.
     Cele mai comune tipuri de medicamente sunt compuși chimici, conținuți într-o pastilă, tabletă sau capsulă, sunt fabricate în laborator și sunt administrate pe cale orală, sub formă solidă sau lichidă. Sunt cunoscute sub denumirea de molecule mici, deoarece ingredientul activ are o structură chimică și o dimensiune reduse comparativ cu moleculele mari și complexe, așa cum sunt proteinele.
     În general, orice medicament produs sau obținut prin organisme vii este considerat terapie biotehnologică sau medicament biologic. Câteva astfel de terapii, precum insulina sau vaccinurile, sunt folosite de mai multe decenii. Cea mai mare parte a medicamentelor biologice au fost dezvoltate însă după apariția ingineriei genetice, care a stat la baza dezvoltării industriei biotehnologice moderne din anii 1970. În prezent, aproximativ 50% din produsele aflate în cercetare și dezvoltare sunt terapii biologice.
 
(RO-NO-BBA-0216-124922) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe