Newsflash

(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Descoperirea medicamentelor biologice

de - feb. 23 2018
(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Descoperirea medicamentelor biologice
    O etapă importantă în procesul complex de descoperire, dezvoltare și producere a terapiilor biologice constă în clarificarea cauzei bolii pentru care este destinat tratamentul. Pentru a înțelege ceea ce este necesar în administrarea tratamentelor biologice, cercetătorii folosesc instrumente care îi ajută să afle originile moleculare ale bolii și să identifice diferențele esențiale dintre celulele sănătoase și cele bolnave.
    Prin stabilirea deficiențelor moleculare din spatele unei boli, se pot identifica cele mai bune ținte terapeutice pentru medicamentele noi. Țintele terapeutice sunt molecule din organism asupra cărora este conceput să acționeze un tratament.
   Conform estimărilor oamenilor de știință, există aproximativ 8.000 de ținte terapeutice, care ar putea asigura baza pentru noi medicamente. În timp ce unele ținte sunt prezente în exces pe parcursul bolii, altele sunt deficitare sau absente, astfel că, după caz, medicamentele sunt concepute fie să blocheze, fie să potențeze activitatea țintelor.
    Instrumente folosite pentru studiul bolilor:
     • Culturile celulare – prin cultivarea celulelor bolnave și a celor sănătoase, se studiază diferențele în ceea ce privește procesele celulare și expresia proteică.
     • Studiile multispecii – funcțiile multor gene umane se pot găsi și la alte specii, ce pot fi descoperite prin studierea unor gene paralele din alte organisme.
     • Bioinformatica – ajută la organizarea datelor biologice pentru a crea o imagine mai clară asupra activității celulelor normale și bolnave.
     • Biomarkerii – substanțe folosite pentru măsurarea unei funcții biologice, identificarea unui proces patalogic sau determinarea răspunsurilor la un tratament. Pot fi folosite pentru diagnostic, prognostic sau ghidarea terapiei.
    • Proteomica – prin studiul activității proteinelor dintr-o celulă, un țesut sau un organism, se pot observa modificări în activitatea proteinelor, ce scot la iveală procesul patologic și impactul medicamentelor studiate.

 

RO-NP-BBA-0316-126546

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe