Newsflash

Opiaceele la americani

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 14 2018
Opiaceele la americani
    Statisticile ultimilor ani sunt constante: zeci de mii de morți sunt atribuite anual abuzului de droguri, dintre care opiaceele sunt pe primul loc (obținute prin rețete medicale sau prin comerțul ilicit). Și numerele cresc de la un an la altul. În fiecare zi, aproximativ 120 de locuitori din SUA își pierd viața din cauza drogurilor. În anul 2017, morțile atribuite supradozajului de droguri au fost mai numeroase decât numărul total de morți din războiul din Vietnam (58.200). Ele au atins un total de 72.000, iar dintre acestea, aproape 30.000 au fost cauzate de intoxicația cu substanța opiacee fentanil (și derivații săi), a cărei folosire crește cel mai rapid.

    Consumul de opiacee crește încontinuu și odată cu el și ușurința de a procura substanțele respective. Prin numărul mare de victime, abuzul de opiacee a dus la scăderea speranței de viață la categoria de vârstă mijlocie, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Prima dată, în anul 2015, s-a înregistrat o scădere a duratei medii de viață de la 78,9 la 78,8 ani. În prezent, la categoria de vârstă 21–49 de ani, consumul de droguri a scăzut durata medie de viață cu trei luni. De curând, statisticile de sănătate au înregistrat mai multe morți prin exces de droguri decât prin complicații ale diabetului (până acum a șaptea cauză de deces în SUA).

    Combinația de accidente, sinucideri, omoruri violente și intoxicații a urcat pe locul cinci al cauzelor de moarte în SUA, în parte și din cauza scăderii mortalității prin cancer, boli de inimă, pneumonie și infecții. Dar morțile prin supradozaj de opiacee depășesc toate celelalte cauze de moarte violentă din anii în care acestea au înregistrat un vârf: accidente de circulație 35.092 (2015), sinucideri 44.193 (2015), omucideri 24.703 (1995). Cea mai ridicată mortalitate prin SIDA a fost înregistrată în anul 1995, cu 50.628 de decese, mult sub numărul de morți prin opiacee al ultimului an.

    Moartea cauzată de consumul de droguri se poate petrece în mai multe feluri: supradozaj cu oprire cardiorespiratorie, complicații ale consumului de droguri (pneumonie de aspirație, alte pneumonii, înec, traumatisme, accidentări, cardiomiopatii, infecții/septicemii produse de inoculări etc.), sinucidere confirmată, sinucidere suspectată și conflicte violente. În cazul sinuciderilor, acestea nu sunt codificate ca întrerupere voluntară a vieții decât dacă există o scrisoare care confirmă intenția de sinucidere. La fel, în cazurile de complicații ale consumului de droguri, ele sunt cele raportate ca primă cauză de moarte, deși punctul de plecare au fost drogurile. Aceasta face ca raportarea morții prin consum de droguri să fie mult sub cifrele oficiale, posibil mai mult decât dublul numărului anual de decese comunicat, care a ajuns la peste 70.000.

    Fabricarea prin sinteză în laboratoare clandestine a opiaceelor, în țară sau în străinătate, a furnizat o mare cantitate de droguri. Acestea pot fi distribuite prin colete poștale aparent inofensive, după ce au fost comandate online. La această modalitate se adaugă marile rețele de vânzare stradală, organizate de bande de delincvenți, care, în marile orașe, operează într-un regim de concurență acerbă. De aici provine valul de crime care ucid bărbați tineri, cu vârful de frecvență în Chicago, unde sute de bărbați sunt împușcați în fiecare weekend.

    Dar creșterea consumului de opiacee în SUA mai are o cauză: distribuirea pe scară largă și slab controlată a opiaceelor (Percocet, Oxy-Contin, Phentanyl) de către cabinetele medicale, mai ales cele de Medicina Durerii. Modificarea pieței de droguri, cu trecerea opiaceelor de sinteză pe primul loc, face ca moartea prin supradozaj să nu mai fie, ca în trecut, legată în special de substanțele chimice ilegale. Dintre opiacee, multe droguri cu potențial letal sunt legale și distribuite de rețelele de farmacii autorizate, de unde pot fi sustrase ilicit, dar și eliberate pe baza rețetelor perfect valabile. De la consumul de opiacee mai frecvent în orașe, epidemia s-a extins în toate zonele, afectând astăzi o mare parte din populația rurală, mai ales cei care nu muncesc și tinerii. Multe petreceri ale adolescenților și tinerilor sunt asociate cu folosirea drogurilor.

    Criza consumului de droguri de care este afectată țara în ultimii ani pare fără soluție. Cu toate acestea, câteva măsuri ar putea face diferența: controlul granițelor, introducerea pedepselor foarte severe pentru traficanți și distribuitori și o limitare mai severă a exceselor pe care le fac medicii din specialitatea „controlul durerii”, care contribuie substanțial la creșterea numărului de consumatori dependenți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe