Newsflash

Octogenarii activi

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 10 2018
Octogenarii activi
    Națiunea americană îmbătrânește de la an la an, în paralel cu creșterea speranței de viață (78,7 ani) și a vârstei medii, care a atins anul acesta recordul de 38 de ani, după ce, anul trecut, fusese de 37,2 ani. La începutul secolului XX, populația Statelor Unite era mult mai tânără, cu o medie de vârstă de numai 23 de ani și cu o speranță de viață de 46,3 ani. Astăzi, astfel de cifre sunt întâlnite numai în țările în curs de dezvoltare. Un alt record întrecut anul acesta este numărul de vârstnici de peste 100 de ani, care a atins 86.248. Proporția de femei este net majoritară: 68.354 de femei (79%) față de 17.894 de bărbați (21%). Peste 250.000 de americani (4,4% din populația totală) cu vârste de 85 de ani sau mai mult continuă să fie activi. Și acest număr este un record.

    Din cele 455 de profesiuni de pe lista departamentului muncii, 26 sunt cele în care se întâlnesc cei mai mulți salariați cu vârste de peste 85 de ani: agenți de trafic la trecerile de pietoni, bancheri, fermieri, crescători de animale, artiști, muzicieni, oameni de afaceri, angajați în domeniul legislativ, contabili specializați în taxe, bibliotecari, preoți sau pastori, prezentatori de produse în malluri și magazine, voluntari în biserici și spitale, lucrători sociali sau scriitori. Surprinzător este faptul că sunt aproape 3.000 de șoferi de camioane de vârstă înaintată care circulă zilnic pe străzi și șosele.

    La categoria de populație de peste 80 de ani, între 3% și 5% din vârstnici sunt interesați de prelungirea vieții active și caută de lucru. Procentul celor de peste 80 de ani care ar dori să lucreze, dar nu găsesc de lucru, este de 3,2%, mai mic decât media națională. Când Asociația pensionarilor din Statele Unite a angajat o firmă care a studiat vârstnicii activi prin muncă, au fost identificate câteva elemente care îi fac pe aceștia proactivi: bătrânii sunt foarte conștiincioși, lipsesc mai rar de la serviciu decât cei tineri, sunt deschiși la noutăți, interesați să introducă noul în activitatea lor și arată devotament pentru locul de muncă.

    Richard Steinhart are 85 de ani și își continuă profesiunea de salvator de piscină în orașul Bradenton din Florida. El înoată zilnic, este într-o formă fizică foarte bună și e mândru că a învățat mii de copii să înoate. „Copiii trebuie supravegheați permanent. Câtă vreme voi avea o vedere bună, voi munci”, spune el cu responsabilitate.

    Cea mai în vârstă soră medicală din Statele Unite este Florence „Seesee” Rigney, care la 90 de ani continuă să vină zilnic la slujba ei de la centrul medical din Tacoma, Florida. Când și-a început profesia, în 1946, penicilina abia fusese introdusă și cele mai multe tratamente de azi erau necunoscute. Cei cu care lucrează Seesee spun că ea nu numai că este o soră foarte bună, dar că e o adevărată sursă de inspirație pentru tinerele care debutează în meserie.

    Bătrânețea activă este o formă de exprimare a unei bune sănătăți fizice și mintale. Pe de altă parte, cei care rămân legați de activități regulate, profesionale sau voluntare se mențin în formă mai bine decât cei de aceeași vârstă care sunt sedentari și inactivi. Un sondaj de opinie recent, printre salariați cu vârste de peste 55 de ani, a relevat că mai mult de jumătate din ei nu se așteaptă să se pensioneze la vârsta obișnuită de 65 de ani.

    Capacitatea de a atinge o bătrânețe sănătoasă și puternică este legată și de calitatea de a refuza inhibiția prin numărul anilor. Așa cum a spus Aldous Huxley: „Secretul geniului este de a păstra spiritul de copil la vârsta înaintată, ceea ce înseamnă, de fapt, să nu-ți pierzi entuziasmul”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe