Newsflash

O soluţie pentru a ne păstra medicii în ţară

de Adrian GHEORGHE - apr. 30 2014
O soluţie pentru a ne păstra medicii în ţară
    Rareori e un semn bun când starea de fapt poate fi rezumată în câteva fraze. Peste zece mii de medici au părăsit România în ultimii şase ani. Ne confruntăm cu deficit de personal medical calificat, atât medici, cât şi asistenţi medicali, în spitale în general şi în rural pe tot spectrul asistenţă primară – asistenţă de specialitate. Şi, inevitabil, paradoxul este în mod curent element de politică publică: cei mai mulţi absolvenţi de medicină pe cap de locuitor din lume (36 la 100,000), dar şi cea mai ridicată rată a migraţiei personalului medical din Europa, undeva la 9%. Pentru medicii dentişti nu mai este demult loc pe piaţa autohtonă. Dacă ne face să ne simţim mai bine, suntem în acest tip de context alături de toate ţările din grupul EU10, ţări care au aderat la Uniune după 2004, desigur cu magnitudini diferite. Acceptăm că în prezent nu există soluţii la nivelul agenţiilor europene pentru redresarea acestui dezechilibru cert: grupul EU15 reprezintă un factor de atracţie prea puternic. Chiar şi cu migraţia din prezent, abia îşi pot acoperi în mod rezonabil nevoile. Cu alte cuvinte, nu vine nimeni să ne salveze, ceea ce ne lasă timp pentru câteva întrebări.
   Dacă de plecat au plecat, se mai şi întorc? Adică tot ei, aceiaşi, ai noştri. Cu alte cuvinte, putem şi merită să ne luptăm pentru a-i aduce înapoi pe cei care au plecat? Până la urmă înţeleg sistemul, au fost suficient de buni să îşi ia examenele pentru a pleca, au acum şi experienţă într-un alt fel de mediu, ar fi un câştig. Uite că la asta ne-am gândit mai puţin. Bulgaria s-a gândit, de exemplu, şi strategia naţională aferentă cuprinde acest aspect. Circumstanţe de întoarcere, cel puţin în teorie, ar fi. În primul rând sunt factori care ţin de adaptarea individuală şi de relaţia cu familia. Aici intervin datele pe care le avem sau nu şi cât de important este să ştim ce vrem. Medicii emigrează adesea pentru cel puţin câţiva ani şi îşi aduc familiile cu ei, în timp ce asistenţii medicali, în majoritate femei, preferă mai degrabă contracte pe durată determinată, de cel mult un an, ceea ce face ca obligaţiile familiale să fie mai relevante pentru această din urmă categorie decât pentru medici. În al doilea rând, un fenomen asociat „brain drain-ului“ pe care îl invocăm zi de zi este „brain waste“, anume acceptarea unor poziţii care necesită o calificare inferioară celei reale. Apare, astfel, posibilitatea ca la un moment dat să se sature omul de un trai decent „şi atât“ în afară, însă fără senzaţia de împlinire şi fără un avans profesional cert, şi să ia în considerare o reîntoarcere, întrucât în România parcă-parcă poţi face o diferenţă pe ici-pe colo, îţi mai faci cum-necum un nume, mai ales dacă ai ceva experienţă şi relaţii sau altele asemenea. Deocamdată, vise.
    Migraţia de retur în grupul EU10 a fost sub aşteptări până în acest moment – singura ţară unde fenomenul s-a accelarat în ultimii ani a fost Polonia, considerată deja a se afla în faza post-aderare, unde fluxurile emigraţie-imigraţie sunt stabile – şi un raport de cercetare din 2013 al agenţiei europene Eurofound o descurajează ca direcţie prioritară de acţiune întrucât este departe de a fi suficientă pentru a contra­balansa exodul. În plus, studiile care au avut în vedere medicii şi asistenţii medicali care au revenit în ţările din care au emigrat iniţial au notat dezamăgirea acestora la întoarcere, din motive care cuprind nerecunoaşterea formală a timpului lucrat în străinătate, animozităţile cu colegii care nu au reuşit să plece şi altele, astfel că pentru moment nimeni nu pare să fie mai fericit la final. Rămânem, astfel, cu retenţia drept principala variantă de lucru.
     Să presupunem în continuare, cel puţin ca exerciţiu, că priorităţile, direcţiile de acţiune şi resursele minime pentru remunerarea decentă a personalului medical de care avem nevoie vor fi fost identificate. Se ridică întrebarea: „Să îi reţinem pentru ce?“ Cum adică, pentru ce? Pentru a le asigura pacienţilor îngrijiri. Atât? Dacă răspunsul este „cam atât“, deja am pierdut în mare măsură orice speranţă de acoperire cu servicii, de reformă şi de ce mai avem pe listă. A privi personalul medical în limitele unui prestator de servicii care acoperă nevoi punctuale este de departe insuficient pentru situaţia în care ne aflăm acum, anume aceea de a face să apară din aproape nimic un punct de inflexiune pentru trendul descendent în care suntem. Toate studiile asupra migraţiei personalului medical arată că motivaţia financiară este foarte importantă în decizia de a părăsi ţara, dar posibilitatea de împlinire profesională, sau mai onest spus absenţa acesteia, este un factor fundamental. Consecinţa rezonabilă este că niciun fond de salarii decent nu va fi suficient pentru a atrage profesioniştii de care spunem că avem nevoie: şi excelenţi, şi motivaţi. Între un trai decent după plopi pe dreapta sau în spitale care apar (sau ar trebui să apară) la ştirile de seară şi un trai decent oriunde în Germania, de exemplu, priorităţile individuale rămân ordonate ca şi până acum. Ceea ce ar putea face în schimb diferenţa ar fi atragerea de lideri şi nu de lucrători, creând în acelaşi timp un cadru care să permită manifestarea leadershipului. Da, lideri. Pentru că de lideri avem nevoie şi încă de mulţi.
    În România, prea puţine lucruri sunt noi sau unice, aşa că nu este nevoie să privim mai departe de domeniul educaţiei pentru a vedea la ce putem să ne aşteptăm. Profesorii şi învăţătorii nu vor să meargă să predea la şcoli din rural şi posturile rămân neocupate cu anii, copiii rămânând la mila suplinitorilor care nu au altă soluţie pe moment şi aşteaptă să plece cu prima ocazie. Putem urmări începând cu acest an desfăşurarea unui program care încearcă să producă o schimbare, şi anume Teach for Romania, parte a mişcării Teach Global. Teach for Romania urmăreşte să atragă tineri care în mod normal nu ar fi considerat o carieră didactică, îi pregăteşte pentru a preda şi îi integrează timp de doi ani în şcoli din comunităţi defavorizate. Cu monitorizare şi evaluare de impact integrată, cu tot tacâmul. Lăsând la o parte salariul standard şi o bursă suplimentară, diferenţa-cheie faţă de alte programe pe care şi-o propune Teach for Romania în relaţia cu beneficiarii săi direcţi este că „îi sprijină pentru a deveni lideri în educaţie“.
   Până la a putea evalua, peste câţiva ani, succesul misiunii lor, e imposibil să nu remarcăm cât de diferit se pune problema. Când va avea drept obiectiv formarea de lideri o strategie de resurse umane pentru sănătate în România? Lideri cărora să li se promită mai mult decât un laptop cu acces la internet şi abonamente la publicaţii de specialitate – un astfel de model poate produce doar funcţionari de lux. Ci vorbim despre lideri cu capacitate reală de a influenţa şi provoca arhitectura sistemului, lideri cărora să li se ofere posibilitatea şi să fie încurajaţi către a inova inteligent în practica clinică, de a se conecta la şi de a mobiliza alţi colegi şi lideri din comunitate, administraţie publică şi cercetare pentru a identifica mai multe soluţii şi mai puţine obstacole. Lideri care să îşi poată articula misiunea în medicină dincolo de valoarea punctului decontat. Ar refuza mulţi o astfel de capacitate? Reciproc, ar oferi mulţi o astfel de capacitate?
   Medicul de ţară de care avem nevoie nu poate fi atras numai cu un salariu, ci viziunea sa personală – a nu o avea reprezintă încă de pe acum un criteriu de excludere – va trebui să intre în rezonanţă cu o viziune de ţară. Cine i-o va oferi?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe