Newsflash

O nouă țintă a hoților de identitate

de Dr. Martin S. MARTIN - mar. 25 2016
O nouă țintă a hoților de identitate
     Cei care practică furturile de date personale au nevoie de nume, adrese și coduri de identitate. Uzând de aceste date, sustrase de la copii prin diferite metode, delincvenții le combină cu date de naștere false și obțin astfel materialul cu care să fraudeze sistemul de asigurări sociale, programele guvernamentale de asistență și ajutor, băncile, companiile de credit, comerțul online etc. Și persoanele fictive, fabricate cu datele de la copii, sunt garantat intacte din punct de vedere legal, nu au cazier, nici istorii de credit proaste, cu atât mai puțin refuzuri la alte cereri. Sunt personaje ideale pentru hoții profesioniști din epoca digitală.
     Companiile de verificare și protecție a identității au înregistrat în anul 2015 multe rapoarte de fraudă care a folosit date furate de la cetățeni inocenți, într-un procent de 5,4% din cazuri, victimele fiind copii.
    Jefuirea copiilor de datele personale rămâne multă vreme nedescoperită. Uneori, ei află aceasta doar când vor să‑și facă prima carte de credit sau permisul de conducere. Atunci află că există deja astfel de documente în numele lor și sunt demult folosite. Identitatea copiilor poate fi compromisă cu ani înainte ca ei, sau părinții lor, să afle în ce măsură numele le-a fost întrebuințat abuziv.

     După Priya Anand (Wall Street Journal, din 1 februarie 2016) există anumite semne care ar trebui să stârnească suspiciunea din fazele inițiale: copiii primesc poștă și tipărituri de reclame de la companii despre care părinții nu știu nimic, sau la prima cerere pentru permis de conducere ei află că au deja unul, emis de cele mai multe ori de un alt stat decât cel în care locuiesc. Uneori, când familia face cerere pentru anumite beneficii de la o agenție guvernamentală, aceasta refuză pe unul din copii, fiindcă el este deja înregistrat ca primitor de beneficii. Sau copilul minor primește scrisori de la fisc, prin care i se aduce la cunoștință că datorează statului taxe pentru venituri financiare pe mai mulți ani. La fel, pe adresa copilului pot începe să apară scrisori de la agenții de recuperare a datoriilor, care cer plăți pentru împrumuturi neachitate.
     O modalitate de protecție este aceea prin care părinții fac cerere la companiile de raportare pentru înghețarea, în statele (23 la număr) în care acest procedeu este permis, raportului de credit al copiilor lor. Sunt în curs acțiuni care cer extinderea acestui mecanism de protecție a creditelor copiilor la toate statele.
     O alta ar fi educarea copiilor în sensul de a păstra secretul asupra datelor personale. Hoții folosesc drept vehicule de contact site-urile de amuzament, jocuri și stabilirea de contacte, care abundă în lumea cibernetică, atât de atractive pentru copii.
    Ajunși la vârsta adolescenței, elevi de liceu și tineri studenți, cei mai mulți copii se înscriu pe rețelele de socializare, unde se cer datele personale și chiar amănunte legate de preferințe, educație, hobby-uri, călătorii.
     Cu toate încercările de prevenire, făcute de familii și de instituțiile de educație, furtul identității la copii nu mai este o raritate, iar tendința este în creștere. Se estimează că în anii viitori unul din unsprezece copii va fi o victimă a furtului cibernetic de identitate, nu arareori comis de cineva din altă țară. Corectarea situației cere mari eforturi din partea familiei și are o durată epuizant de lungă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe