Newsflash

O nouă profesie liberală reglementată

de Alexandru NEAGU - dec. 18 2015
O nouă profesie liberală reglementată
     În Monitorul Oficial nr. 825 din 5 noiembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 256 din 3 noiembrie 2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România (CDR).
     Profesia de dietetician este una liberală, în domeniul sănătății umane, furnizoare de servicii conexe actului medical, ce are ca principal scop asigurarea unei nutriții echilibrate a individului și colectivităților umane, pentru prevenirea stărilor patologice influențate nutrițional și promovarea, menținerea și recuperarea sănătății prin mijloace dietetice.
     Dieteticianul contribuie la definirea, evaluarea și controlul calității produselor și dietelor alimentare oferite pacienților/beneficiarilor de servicii de nutriție și dietetică, ținând cont de principiile și obiectivele naționale de prevenție și sănătate publică relevante în sfera nutriției și alimentației publice, participând activ la toate programele de sănătate publică ce implică o componentă alimentară.
     Profesia de dietetician se poate exercita în România de: cetățeni ai statului român sau ai unui stat membru al Uniunii Europene, respectiv ai unui stat aparținând Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene; soțul unui cetățean român, descendenții și ascendenții în linie directă, indiferent de cetățenia acestora, aflați în întreținerea unui cetățean român; membrii familie unui cetățean al unuia dintre statele prevăzute anterior; cetățenii statelor terțe beneficiari ai statutului de rezident permanent în România; beneficiarii unui statut de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele prevăzute anterior.
     Pentru practicarea acestei profesii este obligatorie obținerea statutului de dietetician autorizat. În acest sens, persoanele fizice trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: să aibă capacitate juridică civilă deplină de exercițiu; să posede un titlu oficial de calificare în nutriție și dietetică; să fie apte din punct de vedere medical pentru practicarea profesiei; să nu se găsească în vreunul din cazurile de nedemnitate prevăzute de lege; să aibă calitatea de membru al CDR; din punct de vedere al cetățeniei, să se încadreze în una dintre categoriile descrise mai sus.
     Prin titlul oficial de calificare în nutriție și dietetică se înțelege: diploma de licență în specializarea nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ superior, acreditată în România, pe domeniul sănătate, cu o durată de minimum trei ani (180 de credite); adeverință de absolvire a studiilor, în urma promovării examenului de licență, valabilă până la eliberarea diplomei de licență, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sau diplomă ori adeverință de tipul celei menționate anterior, obținută în străinătate și recunoscută sau echivalată în România, după caz. Autorizația de liberă practică, eliberată și reînnoită la fiecare cinci ani de CDR, reprezintă, de asemenea, o condiție necesară pentru a profesa ca dietetician pe teritoriul României.
     Normele metodologice de aplicare a acestei legi vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, până la 7 ianuarie 2016.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe