Newsflash

O nouă generaţie de roboţi chirurgicali

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 2 2018
O nouă generaţie  de roboţi  chirurgicali
În aproape douăzeci de ani, robotul chirurgical da Vinci, produs de compania Intuitive Surgery, a apărut în multe spitale din lume unde au fost introduse noile tehnici de chirurgie neinvazivă. 
 
Numai în Statele Unite s-au vândut peste 4.000 de astfel de roboţi, iar compania producătoare a făcut vânzări din ce în ce mai mari în toată lumea. În anul 2017, volumul de vânzare a depășit trei miliarde de dolari.
Da Vinci este un instrument cu care chirurgii pot face intervenţii minim invazive în domeniile chirurgiei generale, urologice, toracice. Mai nou, acest robot permite chirurgia herniilor și chirurgia bariatrică.
Dominarea pieţei de către compania care a produs acest robot a fost facilitată de lipsa unei competiţii. Supremaţia a fost întreruptă de curând, prin apariţia unor tipuri noi de roboţi, unii cu elemente de tehnică superioară sau cu modificări care pot reduce cheltuiala procedeelor operatorii. Compania Senhance Surgical System a lansat de curând un robot specializat pe operaţiile abdominale, care folosește mai multe instrumente reutilizabile, ceea ce contribuie la reducerea costului intervenţiilor.
Au fost realizaţi și alţi roboţi limitaţi la o singură procedură chirurgicală, cum ar fi: robotul Smith & Nephew (pentru protezările de genunchi), Stryker (pentru chirurgia pe alte articulaţii) sau Mazor (specializat în operaţii pe creier și măduva spinării). Specializarea roboţilor va permite mai multe operaţii și accesul unui număr mai mare de chirurgi.
Cea mai importantă realizare a noii generaţii de roboţi chirurgicali este introducerea inteligenţei artificiale în evaluarea leziunii, decizia timpilor operatori și ghidarea chirurgului. Totodată, disecţiile, rezecţiile și suturile cele mai complicate vor putea fi făcute chiar de mașinărie, cu un mare spor de exactitate și viteză.
La momentul acesta sunt companii care se pregătesc să lanseze noi roboţi chirurgicali, cu performanţe superioare prin folosirea inteligenţei artificiale. Unele companii sunt în faza de proiectare a unor roboţi chirurgicali simplificaţi, cu un cost mai redus și care pot deveni accesibili ţărilor din lumea a treia.
În chirurgia contemporană are loc o revoluţie de tehnici și instrumentar, iar viitorul apropiat promite introducerea unor tehnologii mult superioare, capabile de performanţe care pot depăși simţurile și abilităţile umane. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe