Newsflash

O lecție care nu ar trebui uitată

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iun. 9 2017
O lecție care nu ar trebui uitată
     Anul acesta, congresul American Thoracic Society (ATS), desfășurat în perioada 18–24 mai la Washington, a reunit 17.000 de membri din 102 țări, în jurul a 500 de sesiuni susținute de 800 de experți, 6.710 rezumate și prezentări de cazuri și 200 de standuri expoziționale. Congresul, recunoscut ca o manifestare mamut, a avut printre cei prezenți și o delegație de pneumologi români, care s-a materializat prin înscrierea a șase postere.
     Această impresionantă grupare internațională de forțe a făcut sălile să fie neîncăpătoare și a generat tot felul de crosuri între manifestări pentru participanți. Ca de obicei, structura congresului a rămas una conservatoare cu teme bine alese și calupuri de manifestări tradiționale. S-a debutat cu tradiționalele cursuri „postgraduate”, unde în primele două zile am identificat câteva teme interesante, precum: ecografia în medicina de urgență, folosirea noilor tehnologii „omice” în studiile de patologie pulmonară, aspecte actuale în tratamentul și managementul fibrozelor interstițiale difuze, tratamentul plămânului de șoc, plămânul și imunitatea etc.
     Un alt element tradițional de semnalat rămâne sesiunea „Year in Review”, care a adunat noutăți importante în domenii precum: cancerul pulmonar, astmul bronșic, BPOC, tuberculoza, dar și din zona de terapie intensivă – transplant pulmonar, medicină de urgență etc. Multe sesiuni au fost la concurență, dar am remarcat că teme majore precum BPOC, astmul bronșic și cancerul pulmonar au rămas în prima linie. Ele au fost urmate de fibrozele interstițiale difuze, bronșiectazii, infecții pulmonare nespecifice și tuberculoză. La paritate au fost medicina de urgență și aspectele de terapie intensivă, având în vedere profilul acestei asociații profesionale. S-au detașat sesiunile precum: determinanții pe termen lung ai stării critice la vârstnici – de la celulă la populație, stări critice – viitorul terapiei intensive – închiderea cercului, „tricks” și instrumente de implementare de politici în terapia intensivă etc.
     Dintre sesiunile importante, multe la număr, merită citate câteva precum: barbarii la porți – virusurile și epiteliul bronșic în astm, promisiuni și realitate în tehnologia pentru sănătate, rolul disbiozelor în bolile pulmonare, BPOC, biologia sistemică și comorbiditățile, măsurarea simptomelor și a funcției etc. Față de alți ani au predominat simpozioanele „pro/con” (pro și contra), la care sălile au fost pline, pe reabilitare, fibroză pulmonară idiopatică, hipertensiune pulmonară, BPOC etc. Pneumologia pediatrică nu a lipsit nici ea, având un „review” și dezbateri pro și contra pe măsură. BPOC a predominat ca număr de prezentări, el fiind disecat de la teme legate de eozinofile până la noile concepte în exacerbări.
     Un alt subiect care nu putea să lipsească a fost cel referitor la poluare, unde colegii americani s-au centrat pe aceste probleme cu un pas mai devreme decât europenii. În paralel s-au desfășurat și minisimpozioanele de companie, în spațiul expozițional, unde aceleași trei subiecte eterne au reținut atenția auditoriului: BPOC, astm bronșic și pneumopatie   interstitițială idiopatică. În principal, s-a făcut referire la noul protocol „Gold” și la noile medicații din pneumopatiile interstițiale difuze idiopatice: nintedanib și pirfenidonă. Au fost foarte multe oferte, cu sau fără costuri suplimentare, legate de: cum să-ți faci o carieră de succes, cum să obții certificate de absolvire în bronhoscopie cu ecografie endobronșică (EBUS) etc. Nu au lipsit nici marile reviste de specialitate cu oferte pe măsură – New England Journal, de exemplu.
     Acest congres rămâne portfanionul noutăților pneumologice pe anul în curs, recordul de interes fiind indus de prezența tuturor marilor personalități din domeniul pneumologiei de pe toate continentele. Școala americană are un avans față de cea europeană, probabil prin facilitățile de cercetare pe care le are, lucru evidențiat și cu această ocazie. De multe ori, politicile și strategiile viitoare se construiesc odată cu această manifestare. Oportunitatea de a participa a medicilor români reprezintă o lecție care nu ar trebui ratată, cu toate că echipele care se deplasează aici sunt, din păcate, din ce în mai mici, din cauza multiplelor restricții impuse sau autoimpuse companiilor farmaceutice sponsorizante din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe