Newsflash

O gardă neobișnuită

de Andreea NICULAE - apr. 15 2016
O gardă neobișnuită
     Am început garda cu o fată de 17 ani cu ingestie voluntară de paracetamol. M-am gândit la o tentativă de suicid din dragoste, dar fata asta m-a întors pe dos toată ziua. Copil neglijat, din familie destrămată, cu încă patru frați mai mici, tată biologic și tată vitreg, nebăgată în seamă, neiubită, îmbrăcată prost, alimentată prost. Frumoasă, la un liceu bun și cu niște ochi albaștri în care se adunase toată tristețea lumii.
     Un tătăiță cu AVC, nu știm de când instalat, care ne aștepta în scara blocului că „nu mai avea răbdare în casă“. Singur, fără copii, fără familie.
     Femeie de 38 de ani, cu atac de panică. Se investigase cât pentru toată viața, fără să se fi descoperit ceva. După ce i-am explicat ce i se întâmplă, se miră și ea de ea:
     – Adică vreți să spuneți că ce mi se întâmplă e de la cap? Doamne! Serios?
     – Păi nu vedeți că v-a trecut toată „starea de rău“ fără să fi luat măcar o pastilă, doar stând de vorbă?
     – Serios? Nu trebuie să stau în pat să zac?
     Femeia era chiar simpatică, realmente uimită că ei i se întâmplă așa ceva, aproape amuzată de ea însăși. Mai ales că toată familia ei era în alertă, erau toți panicați (cred că asta o amuza cel mai tare).
     O mămăiță verde ca bradul, ardeleancă din Sibiu, transplantată în București acuʼ 20 de ani, mână de fier, minte echilibrată, ne chemase pentru fiica sa. 
     – Eu, mamă, am muncit toată viața. Am avut bani de i-am întors cu lopata. Și acum am tot ce-mi trebuie. Numaʼ cu nebuna asta nu mă înțeleg (adică fiică-sa, cu afecțiuni psihiatrice). Povestea frumos mamaia. Am stat, am ascultat, între timp am calmat și fata. E reconfortant să nu vezi doar bătrâni bolnavi, săraci și singuri.
     Am terminat seara cu o femeie de 30 de ani, însărcinată în cinci luni, cu patologie psihiatrică, pe care familia o nega. Afirmau că starea doamnei era de la insomniile de care suferea de vreo trei zile și de la dezechilibrul hormonal cauzat de sarcină. Voiau diazepam să doarmă. În tot timpul ăsta, pacienta recita obsedant „Doamne, Dumnezeul meu, miluiește-mă pe mine păcătoasa...“ și mă ținea strâns de mână.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe