Newsflash

O banală transfuzie

de - sept. 25 2015
O banală transfuzie

    O banală transfuzie sanguină (dar înainte de descoperirea grupelor sanguine și a principiilor transfuziei) practicată ca o soluție ultimă, potențial salvatoare, avea să ducă la un rezultat tragic, chiar dacă executantul ei a fost celebrul doctor Carol Davila: „Una din operațiile care au făcut multă senzație în spitalul de la Mihai-Vodă a fost o transfuzie de sânge în 1857. Un soldat bolnav pierduse mult sânge și Davila a găsit cu cale să introducă sânge de la altă persoană, a cerut celor prezenți cine vrea să dea sânge. Un felcer a spus că dă el, s-a făcut o venesecție, Davila a umplut o seringă de cositor și a introdus sângele în vâna de la antebrațul bolnavului. Cel care a primit sângele a murit peste câteva ore, iar cel de la care a primit sângele a murit după puține zile din cauză că s-a infectat de erizipel“ (Severeanu, 1929).

 
 
 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe