Newsflash

Nu știu ce să pună pe masă

de - dec. 28 2015
Nu știu ce să pună pe masă

     Dacă revenim la regimul alimentar, constatăm că ignoranța se manifestă și la țăranii înstăriți, a căror hrană nu diferă prea mult de cea a țăranilor săraci. Săraci sau bogați, țăranii au o alimentație deficitară. Cei săraci nu au ce pune pe masă, iar cei înstăriți nu știu ce să pună pe masă. Țăranii nu cunosc valoarea nutritivă a diverselor produse alimentare, se plânge doctorul Nicolae Lupu, ceea ce îi face să ia cele mai ciudate (din punct de vedere științific) decizii, cum ar fi să dea ouă pentru pește sărat: „Căutam bolnavii de pojar din Nereju-Nefliu, jud. Ilfov, în primăvara lui 1904; la o casă văzui cinci copilași, fiecare cu câte un dărăb de mămăligă în mână întingând cu precauție într-o strachină cu saramură și un mic chitic de pește sărat. Era zi de dulce. Întreb pe mama copilașilor, ce ai dat pe pește. Nouă ouă, domnule doctor, îmi răspunse ea (nouă ouă conțin 96 gr. 47 albuminoide și 54 gr. 50 grăsime, pe când chiticul de pește care n-avea mai mult de 100 gr., conținea 18 gr. 90 albuminoide și 16 gr. 81 grăsime). La întrebarea mea, că de ce nu le-a dat mai bine ouăle să le mănânce, ea-mi răspunse: vezi, în strachina ceea înting toți, dar în ouăle fierte n-au unde să întingă. Și s-ar părea că are dreptate. Dar la ripostarea mea că cu o lingură de untură și cu acele ouă putea să facă o strachină mare de jumări (scrob), unde să întingă de două ori atâția copii, ea strânse din umeri, iar eu răspund: iată unde duce ignoranța“.

 

 
 
 
 
 
Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe