Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - ian. 23 2014
Noutăţi în cercetare

Vaccinarea antirotavirus: indicată, în pofida complicaţiilor

 

   Istoria vaccinului anti-rotavirus este una interesantă şi atipică. Întâi pentru că infecţia cu rotavirus este ubicuitară şi, practic, la vârsta de 5 ani, nu există copil care să nu fi contractat infecţia cel puţin o dată. Apoi, pentru că boala diareică rezultată în urma infecţiei face ravagii în special în zonele sărace, cu acces redus sau limitat la servicii medicale, la sanitaţie, la apă curentă. În 1998, a fost aprobat pentru uz uman primul vaccin antirotavirus, RotaShield, cu o eficienţă de 80–100%, dar acesta avea să fie retras în anul următor, din cauza riscului foarte ridicat de invaginaţie, chiar de 20–30 de ori mai mare la anumite grupe de vârstă. Abia în 2006 şi, respectiv, în 2008 aveau să fie aprobate pentru utilizare în SUA alte două formule de vaccin antirotavirus – RotaTeq şi, respectiv, Rotarix. Toate studiile clinice ce au precedat punerea pe piaţă, precum şi studiile postcomercializare nu au mai indicat efectele secundare înregistrate de predecesorul din 1998. De altfel, chiar şi cea mai recentă analiză sistematică Cochrane, din noiembrie 2012, a fost liniştitoare1: datele din 41 de studii clinice, totalizând 186.263 de participanţi, nu au indicat nicio diferenţă semnificativă între copiii vaccinaţi cu una din cele două formule noi şi cei din grupul de control (placebo), în privinţa numărului de reacţii adverse grave, în mod special a invaginaţiei.
   Iată însă că marţea aceasta (14 ianuarie), două articole publicate în cea mai importantă revistă de medicină clinică din lume – New England Journal of Medicine – furnizează date noi despre riscul de invaginaţie în urma vaccinării împotriva rotavirusului.
   Un colectiv de la CDC Atlanta publică2 rezultatele înregistrate după cinci ani de la aprobarea pentru utilizare a vaccinului monovalent Rotarix, prelucrate împreună cu acelea deja existente pentru vaccinul pentavalent RotaTeq. Au fost luate în calcul peste 200.000 de doze (din care 115.908 prima doză) administrate în SUA în perioada aprilie 2008 – martie 2013, iar rezultatele obţinute sunt uşor surprinzătoare: riscul relativ de invaginaţie a fost calculat la 8,4 pentru copiii imunizaţi cu vaccinul monovalent, în vreme ce riscul relativ calculat pentru cele peste 1.300.000 de doze de vaccin pentavalent administrate a fost de doar 1,1. Pentru prima săptămână de la administrarea unei doze de vaccin, riscul de invaginaţie a fost de 9,4 ori mai mare pentru varianta monovalentă, comparativ cu cea pentavalentă.
   Cealaltă analiză3 publicată marţi în NEJM a fost realizată de un grup compus din universitari de la Harvard şi din alte câteva centre nord-americane. Aceasta a utilizat datele colectate de FDA în perioada 2004–2011 (deci şi din studiile clinice anterioare autorizării vaccinului pentavalent), limita temporală ducând şi la includerea unui număr redus de cazuri vaccinate cu varianta monovalentă: 1.277.556 de doze de RotaTeq(507.874 de prime doze) vs. 103.098 de doze de Rotarix (53.638 de prime doze). În cazul vaccinului pentavalent, numărul mare de doze administrate a permis calcularea excesului de cazuri de invaginaţie, de 1,5 la 100.000 de administrări ale primei doze (de circa zece ori mai puţin decât în cazul predecesorului RotaShield), fără ca dozele ulterioare să mai adauge ceva riscului de invaginaţie. Datele pentru vaccinul monovalent nu au fost suficiente pentru a calcula un efect semnificativ, însă analiza secundară a evidenţiat un risc semnificativ crescut de invaginaţie după a doua doză de Rotarix.
   Atât studiul finanţat de CDC, cât şi cel finanţat de FDA au scos în evidenţă un efect advers cu care cele două noi vaccinuri nu fuseseră asociate anterior: invaginaţia intestinală. Cu toate acestea, aşa cum se afirmă într-un editorial4 publicat simultan cu cele două studii, simplul fapt că a fost nevoie să treacă mai bine de şapte ani pentru a putea documenta un risc crescut semnificativ statistic de invaginaţie este elocvent pentru rata relativ scăzută a acestei complicaţii, indiferent de vaccinul utilizat (dintre cele două disponibile). Concluzia? Da, invaginaţia se poate produce la unul până la cinci sugari din 100.000 vaccinaţi antirotavirus, dar reducerea internărilor, a cazurilor de boală diareică acută şi, în unele cazuri, chiar a mortalităţii prin diaree fac ca imunizarea antirotavirus să rămână o componentă valoroasă programelor de vaccinare.

 

Statinele ar putea fi utile în ATI

 

   American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, revistă cu un factor de impact de 11,041, editată de American Thoracic Society, publică astăzi (17 ianuarie) un interesant studiu5 observaţional, care adaugă o nouă cărămidă la soclul terapeutic al statinelor. Analizând o cohortă de 470 de cazuri consecutive internate în terapia intensivă într-un interval de aproximativ jumătate de an, autorii ajung la concluzii surprinzătoare. La cei 151 de pacienţi la care s-au administrat statine, dimineaţa următoare s-a asociat cu absenţa delirului şi cu valori scăzute ale proteinei C reactive.
   Cercetarea realizată de grupul din Watford (Marea Britanie) a plecat de la presupunerea că efectul antiinflamator al statinelor ar putea reduce neuroinflamaţia şi delirul – predictori negativi ai evoluţiei pacienţilor internaţi în secţia ATI. Desigur, datele obţinute trebuie confirmate în studii prospective controlate randomizate, înainte ca statinele să capete şi o nouă indicaţie terapeutică.

 

Până la ce vârstă se face screeningul pentru cancer de col?

 

   Un studiu6 publicat marţi (14 ianuarie) în PLOS Medicine furnizează câteva indicii importante în privinţa screeningului pentru cancerul cervical după vârsta de 50 de ani. Cercetarea a plecat de la faptul că nu există un consens asupra vârstei după care screeningul pentru cancerul de col uterin nu ar mai fi indicat, dat fiind riscul prea mic de apariţie a patologiei. „Borna“ de vârstă aleasă a fost de 64/65 de ani, aceasta fiind vârsta la care screeningul pentru cancerul cervical încetează în SUA şi în Anglia (interesant, există variaţii în interiorul Marii Britanii, cu limita superioară stabilită la 60 de ani în Scoţia).
   Grupul londonez care a realizat studiul citat a selectat toate cazurile de femei cu vârsta între 65 şi 83 de ani, din Anglia şi Ţara Galilor, diagnosticate cu cancer de col uterin în intervalul 2007–2012 (1.341 de cazuri). Studiul fiecărui caz şi centralizarea datelor arată că femeile la care screeningul a încetat la vârsta de 50 de ani au avut un risc de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu cancer cervical după 65 de ani, comparativ cu cele la care screeningul a fost negativ în intervalul 50–64 de ani (49 vs. 8 cazuri la 10.000 de femei). Rezultatele sunt surprinzătoare şi pentru că femeile la care screeningul a fost pozitiv (anormal) au avut un risc de cancer de col de 86 la 10.000 de femei în următoarele două decade. Concluzia autorilor este că stoparea prematură a programelor de screening cervical (înainte de decada a şaptea de viaţă) ar avea un impact negativ şi asupra următoarelor decade de viaţă şi nu este, deci, recomandată.
   Editorialul7 care însoţeşte studiul aminteşte faptul că trei importante societăţi ştiinţifice nord-americane şi-au propus să revizuiască dovezile existente privind vârsta la care ar trebui oprit screeningul pentru cancerul de col uterin, însă, în absenţa datelor, recomandările au fost de realizare a unor studii prospective. Până când acestea vor deveni disponibile însă, cercetarea retrospectivă realizată de grupul britanic constituie o contribuţie importantă, care trebuie luată în seamă de decidenţii politicilor publice de sănătate.

 

Interacţiunile ceaiului verde cu medicamentele

 

   Un grup japonez a publicat luni un studiu8 în revista Clinical Pharmacology & Therapeutics, prin care a fost investigat efectul ingestiei de ceai verde asupra farmacocineticii şi farmacodinamicii nadololului, un beta-blocant hidrofilic. Cercetarea, care a urmărit doar să demonstreze faptul că biodisponibilitatea unui medicament relativ uzual poate fi modificată de ingestia de ceai verde, a inclus zece voluntari sănătoşi, care au primit o doză de 30 mg nadolol fie cu ceai verde, fie cu apă (700 ml/zi), timp de 14 zile. Grupul care a consumat ceai verde (Camellia sinensis) a înregistrat o reducere cu 76% a concentraţiilor serice de nadolol, precum şi o uşoară scădere a nivelurilor de bază ale tensiunii arteriale. Continuarea experimentului pe culturi celulare a condus la identificarea unui posibil mecanism de acţiune al ceaiului verde, care blochează, se pare, cel puţin parţial, polipeptidul specific implicat în transportul intracelular al nadololului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege interacţiunile complexe dintre un extract vegetal, precum cel de ceai verde, şi – posibil – diverse clase farmacologice. Studiul japonez este însă important în contextul în care frunzele de Camellia sinensis sunt prezente în majoritatea suplimentelor alimentare vegetale, iar interacţiunile cu medicamente uzuale sunt posibile.

Notă autor:

1. Soares-Weiser K, Maclehose H, Bergman H, Ben-Aharon I, Nagpal S, Goldberg E, Pitan F, Cunliffe N. Vaccines for preventing rotavirus diarrhoea: vaccines in use. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD008521

2. Weintraub ES, Baggs J, Duffy J, Vellozzi C, Belongia EA, Irving S, Klein NP, Glanz JM, Jacobsen SJ, Naleway A, Jackson LA, DeStefano F. Risk of intussusception after monovalent rotavirus vaccination. N Engl J Med. 2014 Jan 14

3. Yih WK, Lieu TA, Kulldorff M, Martin D, McMahill-Walraven CN, Platt R, Selvam N, Selvan M, Lee GM, Nguyen M. Intussusception risk after rotavirus vaccination in U.S. infants. N Engl J Med. 2014 Jan 14

4. Glass RI, Parashar UD. Rotavirus vaccines – balancing intussusception risks and health benefits. N Engl J Med. 2014 Jan 14

5. Page VJ, Davis D, Zhao XB, Norton S, Casarin A, Brown T, Ely EW, McAuley DF. Statin use and risk of delirium in the critically ill. Am J Respir Crit Care Med. 2014 Jan 17

6. Castañón A, Landy R, Cuzick J, Sasieni P. Cervical screening at age 50–64 years and the risk of cervical cancer at age 65 years and older: population-based case control study. PLoS Med. 2014 Jan;11(1):e1001585

7. Rositch AF, Silver MI, Gravitt PE. Cervical cancer screening in older women: new evidence and knowledge gaps. PLoS Med. 2014 Jan;11(1):e1001586

8. Misaka S, Yatabe J, Müller F, Takano K, Kawabe K, Glaeser H, Yatabe M, Onoue S, Werba J, Watanabe H, Yamada S, Fromm M, Kimura J. Green tea ingestion greatly reduces plasma concentrations of nadolol in healthy subjects. Clin Pharmacol Ther. 2014 Jan 13

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe