Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - ian. 16 2014
Noutăţi în cercetare

Titrare rapidă şi brain networking

 

   Acta Psychiatrica Scandinavica, revistă aflată în portofoliul Wiley, cu un factor de impact respectabil (4,857 în 2012), a publicat, la finalul anului trecut, un interesant studiu1 privind atingerea rapidă a unei concentraţii eficace la iniţierea tratamentului intraspitalicesc cu clozapină la pacienţi cu schizofrenie. Medicamentul este recomandat în formele de boală refractare la tratament, dar ghidurile clinice recomandă prudenţă la introducerea medicaţiei, începându-se terapia cu doze reduse, crescute treptat timp de două săptămâni, până la atingerea dozei care asigură obţinerea efectului terapeutic, dozele mari fiind corelate, în unele serii de cazuri, cu un risc crescut de convulsii şi cu hipotensiunea arterială. Iată însă că o echipă româno-americano-daneză reuşeşte să furnizeze date despre posibilitatea de atingere rapidă a unor titruri serice eficace de clozapină. Lotul de pacienţi a fost furnizat de cei doi autori români, dr. Petru Ifteni şi conf. dr. Victoria Burtea, de la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, ambii cadre didactice la Universitatea „Transilvania“, în vreme ce coordonarea cercetării a fost realizată de prof. dr. Peter Manu, de la Hofstra North Shore – LIJ School of Medicine, Hempstead, NY, autorul corespondent.
   Cercetarea include 111 cazuri consecutive (din 524 de schizofrenie), internate într-un interval de trei ani (2009–2011) în clinica braşoveană, la care tratamentul cu clozapină a fost iniţiat cu 25–100 mg la fiecare şase ore în prima zi de tratament, cu ajustări ulterioare ale dozei de 25–100 mg/zi. Controlul simptomelor a fost realizat la doze de 353 ± 174 mg/zi după 4,3 ± 3,1 zile la cei 73 de pacienţi care mai primiseră anterior clozapină; pentru ceilalţi 38 de pacienţi a fost nevoie de doze de 409 ± 188 mg/zi, la care s-a ajuns după 7,1 ± 4,8 zile. Niciunul din pacienţii incluşi în studiu nu a prezentat convulsii, hipotensiune severă sau alte reacţii adverse majore. Până la concluzia că titrarea rapidă a clozapinei este sigură şi eficientă la pacienţii cu schizofrenie rezistentă la tratament, este necesară validarea rezultatelor într-un studiu clinic controlat randomizat.
   Reţinem însă această cercetare şi pentru că ea poate fi un nou exemplu de colaborare între specialiştii din ţară cu cei de origine română ajunşi în centre de cercetare internaţionale. O formă de brain networking pe care sperăm să o vedem mai des şi în 2014.

 

Efecte consolidate în timp

 

   Rămânem în domeniul antipsihoticelor şi al perioadei variabile de instalare a efectului acestora, deoarece un studiu2 publicat miercuri (8 ianuarie) în revista Science Signaling aduce informaţii noi asupra mecanismelor care ar putea face diferenţa între efectul imediat şi cel de după câteva săptămâni de tratament cu haloperidol. Grupul newyorkez face o interesantă demonstraţie a modului în care modificările funcţionale neuronale obţinute iniţial sunt ulterior consolidate prin modificări structurale (fig. 1).

 

Pericolele autopsiei

 

   Un grup din Africa de Sud publică în revistaClinical Anatomy un studiu3 care ar putea foarte bine să servească drept avertisment pentru medicii legişti sau anatomopatologi, dar şi pentru o întreagă industrie implicată în manipularea şi procesarea cadavrelor – pompele funebre. Autorii au cercetat viabilitatea Mycobacterium tuberculosis înainte şi după îmbălsămare: de la 20 de cadavre la care cauza oficială a decesului a fost infecţia cu M. tuberculosis, au fost recoltate mostre de ţesut pulmonar din hil şi din apex, înainte de îmbălsămare şi încă o dată la trei săptămâni după îmbălsămare. Atât probele apicale, cât şi cele din hil au fost pozitive înainte de îmbălsămare, la un interval de 36 de zile de la deces. Autorii trag astfel un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se expune personalul medical implicat în diagnostic post-mortem.

 

Ţesuturi cu lipici

 

   Găsim, în numărul de miercuri al revistei Science Translational Medicine, o propunere pe care chirurgii implicaţi în practica minim invazivă o vor considera cu siguranţă interesantă. Plecând de la observaţia că nu există, în prezent, niciun adeziv chirurgical non-toxic, care să se lege puternic la ţesut şi să poată fi utilizat într-un mediu umed şi dinamic, un grup de la Harvard şi MIT descrie4 un adeziv elastic, biocompatibil, hidrofob, activat de lumină, care reuşeşte să fie puternic aderent la ţesuturi şi nu este compromis de expunerea prealabilă la sânge (fig. 2). Dacă va confirma în studii clinice, noul adeziv ar putea fi utilizat la intervenţii operatorii cardiovasculare sau din chirurgia generală, la repararea defectelor vasculare sau pentru hemostază.

Notă autor:

1. Ifteni P, Nielsen J, Burtea V, Correll CU, Kane JM, Manu P. Effectiveness and safety of rapid clozapine titration in schizophrenia. Acta Psychiatr Scand. 2013 Dec 20

2. Bowling H, Zhang G, Bhattacharya A, Pérez-Cuesta LM, Deinhardt K, Hoeffer CA, Neubert TA, Wen-biao G, Klann E, Chao MV. Antipsychotics activate mTORC1-dependent translation to enhance neuronal morphological complexity. Sci Signal. 2014 Jan 8

3. Correia JC, Steyl JL, De Villiers HC. Assessing the survival of Mycobacterium tuberculosis in unembalmed and embalmed human remains. Clin Anat. 2013 Dec 17

4. Lang N, Pereira MJ, Lee Y, Friehs I, Vasilyev NV, Feins EN, Ablasser K, O’Cearbhaill ED, Xu C, Fabozzo A, Padera R, Wasserman S, Freudenthal F, Ferreira LS, Langer R, Karp J, del Nido PJ. A blood-resistant surgical glue for minimally invasive repair of vessels and heart defects. Sci Transl Med. 2014 Jan 8;6(218): 218ra6

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe