Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - nov. 21 2013
Noutăţi în cercetare

Prevenţie din vorbe

 

   Vitaminele sunt bune, nu-i aşa? Fără doar şi poate, vorbim de principii alimentare necesare, ale căror carenţe sunt boli în toată regula. Întrebarea la care a încercat să răspundă un grup din Portland, Oregon, printr-un studiu1 publicat în Annals of Internal Medicine (revistă oficială a American College of Physicians), este însă alta: ce dovezi există în privinţa potenţialului de prevenire a unor boli precum cancerul sau afecţiunile cardiovasculare, ori de reducere a riscului de moarte, prin suplimentarea dietei cu multivitamine? Numeroase suplimente alimentare multivitaminice sunt recomandate oamenilor sănătoşi, pentru un presupus efect de prelungire a vieţii sănătoase şi de prevenţie a bolilor cronice. Dar pe ce se bazează asemenea recomandări?
   Autorii americani au realizat o cercetare extensivă a literaturii existente, reevaluând studiile pe această temă publicate în intervalul 2005–2013. Singurele date relevante identificate au fost cele comunicate în două studii clinice mari, care au inclus 27.658 de persoane. Datele au indicat un risc mai mic de cancer la bărbaţii care au primit multivitamine timp de mai mult de zece ani (risc de cancer mai mic cu 6%), în vreme ce efectul nu a putut fi confirmat la populaţia feminină. Alte 24 de studii clinice, în schimb, totalizând peste 324.000 de subiecţi, care au urmărit posibilele efecte ale suplimentării dietei cu diverşi nutrienţi (vitaminele A, C sau D, acid folic, seleniu, calciu) nu au demonstrat niciun beneficiu cert, dar nici vreun efect nociv. De asemenea, nici suplimentarea cu vitamina E sau cu betacaroten nu a prevenit bolile cardiovasculare sau cancerul, în schimb betacarotenul a crescut riscul de cancer pulmonar la fumători.
   Concluzia studiului citat este una de bun-simţ: dovezile care să susţină beneficiile suplimentării dietei cu vitamine şi minerale sunt puţine şi discutabile. O concluzie care ar trebui să fie reţinută în special de medicii care recomandă „de rutină“ administrarea de vitamine.

 

Tratament potenţial
pentru insuficienţa cardiacă

 

   Un grup newyorkez publică miercurea aceasta (13 noiembrie), în Science Translational Medicine, un interesant studiu2 prin care s-a reuşit inversarea insuficienţei cardiace prin terapie genică, la animale mari (porci). Plecând de la rezultatele unui studiu anterior, în care au demonstrat că transferul genei SUMO-1 (small ubiquitin-related modifier 1) a îmbunătăţit funcţia cardiacă într-un model murin de insuficienţă cardiacă indusă prin presarcină crescută, autorii au încercat să aplice acelaşi principiu la mamifere mai mari, mai apropiate funcţional de om. Astfel, la porc, prin infuzie coronariană anterogradă de adeno-vector al genei SUMO-1 (AAV), s-a observat o creştere semnificativă a ratei maxime de elevaţie presională, cel mai mult vizibilă atunci când administrarea SUMO-1 s-a însoţit de administrarea noSERCA2a (ATP-Ca de la nivelul reticulului sarcoplasmic) (v. fig.). Fracţia de ejecţie a ventriculului stâng a crescut după administrarea SUMO-1 în doze mari, în vreme ce la animalele din grupul de control, la care s-a administrat ser fiziologic, FE a VS a scăzut.
   Rezultatele publicate miercuri vin în sprijinul teoriei privind rolul important pe care îl joacă genele SUMO-1 şi SERCA2a, deschizând un potenţial nou front terapeutic pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

 

Testele pentru diagnosticul rapid al gripei pot fi utile
în combaterea abuzului de antibiotice

 

   Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society a publicat ieri (14 noiembrie) un interesant studiu3 privind abordarea în camera de gardă a infecţiilor respiratorii superioare, ştiut fiind că diagnosticul diferenţial al infecţiilor virale de cele bacteriene poate fi dificil, mai ales în timpul sezonului de gripă. Un instrument util ar putea fi, în principiu, testul rapid pentru diagnosticul gripei, dar este nevoie de dovezi în acest sens. Şi tocmai acesta a fost obiectul cercetării realizate de grupul din Salt Lake City: folosind date din perioada 2007–2009, au fost analizate retrospectiv cazurile în care s-au folosit aceste teste pentru diagnosticul rapid al gripei. S-a observat că, în pofida sensibilităţii relativ reduse a testelor, acestea au un potenţial important de reducere a prescripţiilor de antibiotice (prescrise foarte frecvent, în absenţa confirmării etiologiei virale) şi de creştere a recomandărilor de antivirale (considerate a fi recomandate mult sub necesarul real).
   Conform autorilor studiului citat, testele pentru diagnosticul rapid al gripei ar putea avea potenţialul de a reduce prescripţiile nejustificate de antibiotice în infecţiile gripale la copii, precum şi de a ghida recomandarea adecvată a medicaţiei antivirale, însă este necesară o creştere a acurateţei lor diagnostice, cuplată cu disponibilitatea testării la camerele de gardă la care ajung copiii cu infecţii respiratorii.

Notă autor:

1. Fortmann SP, Burda BU, Senger CA, Lin JS, Whitlock EP. Vitamin and mineral supplements in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: An updated systematic evidence review for the U.S. Preventive Services Task Force. Ann Intern Med. 2013 Nov 12

2. Tilemann L, Lee A, Ishikawa K, Aguero J, Rapti K, Santos-Gallego C, Kohlbrenner E, Fish KM, Kho C, Hajjar RJ. SUMO-1 gene transfer improves cardiac function in a large-animal model of heart failure. Sci Transl Med. 2013 Nov 13;5(211):211ra159

3. Blaschke AJ, Shapiro DJ, Pavia AT, Byington CL, Ampofo K, Stockmann C, Hersh AL.A national study of the impact of rapid influenza testing on clinical care in the emergency department.
J Pediatric Infect Dis Soc. 2013 Nov 14

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe