Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 29 2016
Noutăți în cercetare

Bolile cardiovasculare în Europa

 

    Nici un alt domeniu al patologiei nu a înregistrat în ultimii ani progrese mai mari, raportate la sănătatea publică, decât bolile cardiovasculare. Nu doar tratamentele au avansat și au fost administrate unui număr tot mai mare de pacienți, dar și programele de prevenție primară sau secundară au jucat un rol important în reducerea morbidității și a mortalității de cauză cardiovasculară. Acestora li s-au adăugat programe operaționale, care au crescut accesul pacienților la tratamente salvatoare, cum este cazul în infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) sau în accidentul vascular cerebral ischemic, unde rețeaua de unități de stroke a schimbat prognosticul invariabil sumbru în cele mai multe cazuri.
    Schimbările produse au fost atât de profunde, încât media de viață a crescut în majoritatea țărilor dezvoltate, în special pe fondul scăderii mortalității prin boli cardiovasculare, iar proporția acestei patologii a scăzut, pe alocuri, atât de mult încât a fost chiar depășită de mortalitatea prin cancer. Concluzia aceasta se desprinde dintr-un studiu1 publicat săptămâna aceasta în European Heart Journal, principala revistă a Societății europene de cardiologie, care analizează realitățile și tendințele evolutive ale bolilor cardiovasculare în Europa.
    Și nu este singura observație interesantă, o alta ar fi că datele sunt foarte diferite de la un stat la altul, chiar și atunci când ne referim numai la cele din Uniunea Europeană. România nu are foarte multe motive de mândrie, câtă vreme scăderea mortalității prin boli cardiovasculare s-a făcut cu doar puțin peste 25% în ultimul deceniu (2002–2012), față de scăderi de peste 40% înregistrate în țări ca Danemarca, Portugalia sau Marea Britanie, dar și în foste state sovietice, precum Georgia sau Kazahstan. Rata mortalității standardizată în funcție de vârstă (ASDR) situează țara noastră în aceeași zonă cu Azerbaidjan, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia sau Macedonia, dar în urma Albaniei, Armeniei, Bosniei, Serbiei sau Ungariei și foarte departe de mai toate țările Europei Occidentale.
    Disparitățile sunt pronunțate și între sexe, în România mortalitatea (ASDR) fiind pentru bărbați de 1.143,9 la 100.000 de locuitori, comparativ cu 903,9 pentru femei (date din 2012). În ce privește povara afecțiunilor cardiovasculare, anii de viață pierduți (DALY) prin boli cardiovasculare sunt 125 la 1.000 de locuitori, din care 49 prin boală cardiacă ischemică (zece în Israel, 12 în Franța și Luxemburg) și 37 prin accident vascular cerebral (doar șase în Cipru și Israel, șapte în Irlanda și Islanda).
    Una peste alta, este clar că tendința, în Europa, este ca ponderea bolilor cronice să continue să se schimbe, scăzând bolile cardiovasculare și crescând implicit alte boli cronice netransmisibile. Pentru România, integrarea reală în Uniunea Europeană întârzie să se producă. Partea plină a paharului este că încă e mult loc pentru a face progrese. Partea goală? E puțin probabil să se mai schimbe ceva în bine în absența unor programe coerente în special în zona prevenției primare.

 

Ce ne face (mai) inteligenți

 

    Nu se știe sigur ce definește inteligența unei persoane și care este „secretul“ unei inteligențe deosebite. Au fost avansate multe ipoteze speculative, dar dovezile încă se lasă așteptate. Un studiu2 publicat însă miercuri (17 august) în Journal of Neuroscience pare să indice o asociere interesantă. Mai exact, comparația dintre modul în care creierul procesează informația în perioada de repaus și în timp ce efectuează diverse sarcini distincte a arătat că diferența ar putea consta în modul în care interacționează rețelele neuronale în momentele active și în cele de repaus. Mai exact, inteligența pare să fie asociată cu modificări cât mai mici între stările rețelelor neuronale. Cu alte cuvinte, cu cât rețelele neuronale sunt mai pregătite, cu atât efortul de a se activa, din repaus, va fi mai mic.

 

Calcule cu molecule noi

 

    Cele mai bune medicamente sunt, invariabil, cele mai noi. Cel puțin în teorie, noul înlocuiește vechiul, chiar dacă inovarea vine cu costurile ei. Dincolo însă de rezultatele bune ale unui medicament nou sau chiar ale unei întregi clase terapeutice, dincolo de presiunea de înțeles care vine din partea companiilor farma pentru introducerea noilor substanțe în sistemul asigurărilor de sănătate și apoi pentru prescrierea lor cât mai multor bolnavi, întrebările-cheie pe care ar trebui să și le pună organizatorii sistemului de sănătate sunt relativ simple: care este beneficiul net al noului medicament? Și cu ce preț? De cele mai multe ori însă, răspunsurile nu vin împreună, iar accentul cade aproape exclusiv pe beneficiu, chiar dacă acesta nu e nemaipomenit. Statistica te ajută, mai departe, să găsești indicatorii care să transforme orice câtime într-un număr cu potențialul să impresioneze.
    Inhibitorii de proprotein convertază subtilisin/kexin tip 9 (PCSK9) sunt o clasă terapeutică nouă, care și-a făcut recent și spectaculos intrarea în scena tratamentelor hipolipemiante, dovedind un efect puternic de scădere a nivelurilor de LDL-colesterol. Singura mare problemă a acestei clase este că sunt anticorpi monoclonali și, ca pentru orice medicamente biologice inovatoare abia intrate pe piață, prețurile sunt foarte mari. Iată de ce ne-a atras atenția un studiu3 apărut marți (16 august) în Journal of the American Medical Association, care a cercetat cost-eficiența acestei clase terapeutice și potențialul efect pe care prescrierea medicamentelor pe o scară mai largă l-ar avea asupra sistemului american de sănătate.
    Modelul farmaco-economic utilizat a comparat inhibitorii de PCSK9 (evolocumab și alirocumab), cu un cost anual de 14.530 de dolari, cu ezetimibul, un medicament care scade concentrația plasmatică de colesterol prin reducerea absorbției intestinale de colesterol, adăugate tratamentului cu statine, la pacienții cu hipercolesterolemie familială heterozigotă sau cu boală cardiovasculară aterosclerotică (cele două indicații ale inhibitorilor de PCSK9). Rezultatele nu recomandă încă adoptarea largă a noii clase terapeutice, care ar putea duce la o creștere substanțială a cheltuielilor pentru sănătate în SUA. Mai exact, ar fi întâi nevoie ca prețul pentru tratamentul anual să scadă până la 4.536 de dolari, astfel încât prețul pentru un an de viață câștigat (QALY) să nu depășească o sută de mii de dolari.

 

Parteneri de drum

 

    O foarte interesantă analiză4 publicată miercuri (17 august) în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences aruncă o privire atentă asupra câtorva studii moleculare pe baza cărora pot fi estimate perioadele evolutive ale unor bacterii care au însoțit, au infectat și adesea au influențat rasa umană, în evoluția sa. Astfel, Helicobacter pylori, bacteria responsabilă pentru ulcere gastrice și duodenale, pare să fi fost alături de om încă de la începuturi, adică de aproximativ o sută de mii de ani. Mult mai recent a apărut în viața omului Mycobacterium tuberculosis, bacilul tuberculozei devenind un „companion“ uman de mai puțin de șase mii de ani. Și mai nouă pare să fie apariția la om a ciumei, dată de Yersinia pestis, o bacterie a cărei apariție s-ar fi produs în ultimii cinci mii de ani.
    Datele nu sunt decât estimări bazate pe dovezile arheologice descoperite în diverse situri din întreaga lume, dar intervalele estimate pot fi mai mari decât perioadele minime amintite.

 

Distanțe strategice

 

    În lupta împotriva fumatului, ale cărui efecte nocive pentru sănătate, economie și societate au fost demult demonstrate și sunt deja bine-cunoscute, s-au încercat numeroase strategii în lume. De la creșterea taxelor pentru a descuraja consumul, la interzicerea publicității pentru a evita asocierea cu comportamente normale, până la interzicerea fumatului în spații publice (închise, într-o primă fază, și în cele deschise apoi), totul ajută. Un studiu5 finlandez publicat luni (15 august) în JAMA Internal Medicine arată că s-ar putea face chiar mai mult pentru a descuraja fumatul. Folosind date din două studii anterioare, nordicii au verificat dacă există vreo corelație între distanța pe care o au de parcurs fumătorii pentru a-și cumpăra țigări și decizia lor ulterioară de a se lăsa sau nu de fumat. În acest sens, au fost incluse în cercetare datele strânse de la peste douăzeci de mii de persoane. La fumători, pentru fiecare cinci sute de metri adăugați între domiciliu și cel mai apropiat magazin de unde puteau fi cumpărate țigări, au crescut cu 16% șansele ca persoana respectivă să se lase de fumat.
    Editorialul6 care comentează rezultatele, deși este scris de americani, ne reamintește o situație îngrijorătoare, cu care ne confruntăm și în România. Mai exact, după interdicția de a face publicitate produselor din tutun la tv sau la radio, industria tutunului s-a repliat la nivelul magazinelor, unde promovează intens mărcile. De la marile centre comerciale până la micile magazine de cartier, nimic nu este neglijat pentru ca țigările să ajungă în atenția cumpărătorului. Ba chiar, la noi, sunt angajate tinere care să ofere fumătorilor pachete promoționale, brichete și alte mici cadouri care să servească imaginea mărcii, să stimuleze vânzările și să fidelizeze consumatorii. În plus, nu sunt defel respectate normele legislative care interzic comercializarea produselor din tutun și a băuturilor alcoolice „în unitățile economice situate în incinta și la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice punct de acces în spitale și unități de învățământ, cu excepția unităților de învățământ superior; distanța se va măsura pe lungimea drumului public“. Și, să fim bine înțeleși, e vorba de o lege promulgată în 2002, completată în 2008. Dacă ar fi fost și aplicată, după cum putem extrapola din studiul finlandez, poate că incidența fumatului în rândul tinerilor români ar fi fost acum semnificativ mai mică.
 

Notă autor:

1. Townsend N et al. Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update 2016. Eur Heart J. 2016 Aug 14

2. Schultz DH, Cole MW. Higher intelligence is associated with less task-related brain network reconfiguration. J Neurosci. 2016 Aug 10;36(33):8551-61

3. Kazi DS et al. Cost-effectiveness of PCSK9 inhibitor therapy in patients with heterozygous familial hypercholesterolemia or atherosclerotic cardiovascular disease. JAMA. 2016 Aug 16;316(7):743-53

4. Achtman M. How old are bacterial pathogens? Proc Biol Sci. 2016 Aug 17

5. Pulakka A et al. Association between distance from home to tobacco outlet and smoking cessation and relapse. JAMA Intern Med. 2016 Aug 15

6. Bettigole C, Farley TA. Retail stores and the fight against tobacco – following the money. JAMA Intern Med. 2016 Aug 15

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe