Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 3 2015
Noutăți în cercetare

Cardiologii români fac performanță

 

     Sunt puține articolele științifice publicate de autori români în reviste internaționale importante, cu factor de impact bun. Și mai puține sunt articolele în care colectivul de autori este exclusiv din România, deoarece accesul la publicații importante se face, de cele mai multe ori, prin colaborarea cu diverse grupuri de cercetare din centre de prestigiu din străinătate, fie în cursul unor stagii de pregătire în centrele respective, fie după încheierea acestora și revenirea în țară. Dintre aceste articole, cele de cercetare propriu-zisă publicate în fiecare an sunt atât de puține încât pot fi numărate pe degete. Cu toate acestea, dacă am spune că nu sunt deloc, am nedreptăți acele câteva (foarte puține) grupuri de cercetare care reușesc să facă performanță în condițiile vitrege pe care le au în România, o țară care subfinanțează cronic nu doar cercetarea, ci și practica medicală.
     Ne-am bucurat să găsim una din puținele excepții de la „regulă“ într-un articol1 publicat în Journal of the American Society of Echocardiography (factor de impact 4,056) de un grup de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ și UMF „Carol Davila“ București. Este vorba de o cercetare originală, care și-a propus să evalueze relația dintre remodelarea ventriculară (dreaptă și stângă) și impactul implicării biventriculare asupra stării clinice la pacienții cu cardiomiopatie hipertrofică (CMH). În acest sens, au fost incluși în studiu 99 de pacienți cu CMH (boală cu transmitere autozomal dominantă) și 30 de subiecți normali, în grupul de control. La toți aceștia, s-au realizat studii ecocardiografice aprofundate, prin care s-au determinat diverși parametri specifici afectării cardiace din CMH.
     La pacienții cu cardiomiopatie hipertrofică, prezența hipertrofiei ventriculului drept s-a asociat cu creșterea masei ventriculului stâng și scăderea deformării longitudinale a acestuia, corelată cu un scor mai mare de risc de moarte subită și totodată corelate independent cu prezența aritmiilor ventriculare. Concluzia studiului realizat în clinica de cardiologie de la Institutul „C. C. Iliescu“ este că datele obținute sugerează o severitate mai mare a bolii la pacienții cu CMH biventriculară.
     Studiul acesta are mai multe semnificații. În primul rând, este integral rezultatul unui grup de specialiști din România, ceea ce demonstrează că este posibilă desfășurarea de cercetări de top și în țara noastră. Desigur, condițiile propice au fost create cu mulți ani în urmă, prin înființarea, în cadrul Clinicii de cardiologie conduse de prof. dr. Carmen Ginghină, a laboratorului de ecocardiografie Euroecolab, condus de conf. dr. Bogdan Alexandru Popescu, coordonatorul studiului publicat în JASE. Deloc întâmplător, Euroecolab a fost primul astfel de laborator din România acreditat de Asociația europeană de ecocardiografie (în prezent EACVI), parte din Societatea europeană de cardiologie. Mai mult, la încheierea primului ciclu de acreditare, de cinci ani, Euroecolab a reușit să își extindă competențele dincolo de ecocardiografia transtoracică și cea transesofagiană, și la ecocardiografia de stres, fiind în prezent singurul laborator din România acreditat european pentru toate cele trei tipuri de ecocardiografie. În al doilea rând, rezultatele deja obținute de membrii clinicii și de echipa de cercetare din laboratorul de ecocardiografie sunt recunoscute de comunitatea internațională, prin lucrările științifice publicate cu o frecvență de invidiat în cele mai importante reviste ale specialității, prin alegerea lui Bogdan A. Popescu în funcția de viitor președinte EACVI (va deveni președinte plin în 2016), dar și prin invitarea specialiștilor români să scrie articole de tip review. De altfel, directorul Euroecolab semnează, alături de dr. Monica Roșca (prim autor al studiului din JASE) și de prof. dr. Ehud Schwammenthal (Israel), un review2 despre obstrucția dinamică din cardiomiopatia hipertrofică, inclus în numărul din septembrie al revistei Current Opinion in Cardiology (factor de impact 2,696).
     În fapt, cercetarea pe care am citat-o se înscrie în activitatea normală a Clinicii de cardiologie de la Fundeni. O echipă cu o componență în mare parte identică publica, în urmă cu cinci ani, un alt studiu3 de ecocardiografie avansată în cardiomiopatia hipertrofică, în aceeași revistă a ecocardiografiștilor americani. Singura observație pe care o facem este că activitatea este normală în comparație cu orice centru internațional de excelență, dar este cu totul extraordinară pentru o țară ca România. După cum am aflat de la conf. dr. Bogdan A. Popescu, directorul Euroecolab, proiectele de cercetare pe care dorește să le desfășoare sunt numeroase, dar resursele financiare sunt drastic limitate. Chiar și pentru proiectele deja câștigate, cu finanțare națională, întârzierile în obținerea fondurilor se exprimă în ani, iar sumele promise au fost reduse din... lipsă de fonduri. Este, cu siguranță, nevoie ca autoritățile române să renunțe la pomenile electorale și să aloce fonduri (prin concurs) grupurilor și proiectelor de cercetare cu adevărat competitive la nivel internațional. Chiar dacă exemplul cardiologilor de la Fundeni nu este unul singular, cercetarea românească este departe de a fi atins masa critică prin care să împingă lucrurile în sfera unei normalități – așa cum este ea înțeleasă oriunde în lumea civilizată.

Notă autor:

1. Roșca M, Călin A, Beladan CC, Enache R, Mateescu AD, Gurzun MM, Varga P, Băicuș C, Coman IM, Jurcuț R, Ginghină C, Popescu BA. Right ventricular remodeling, its correlates, and its clinical impact in hypertrophic cardiomyopathy. J Am Soc Echocardiogr. 2015 Aug 18

2. Popescu BA, Roșca M, Schwammenthal E. Dynamic obstruction in hypertrophic cardiomyopathy. Curr Opin Cardiol. 2015 Sep;30(5):468-74

3. Roșca M, Popescu BA, Beladan CC, Călin A, Muraru D, Popa EC, Lancellotti P, Enache R, Coman IM, Jurcuț R, Ghionea M, Ginghină C. Left atrial dysfunction as a correlate of heart failure symptoms in hypertrophic cardiomyopathy. J Am Soc Echocardiogr. 2010 Oct;23(10):1090-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe