Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 28 2015
Noutăți în cercetare

Dovezi pentru eșecurile noastre  

    Se vorbește mult și adesea patetic despre sistemul de educație românesc, despre dedicația dascălilor și despre performanțele copiilor români, mai frumoși și mai deștepți decât ai altora. Dincolo de poleială însă, regăsim un sistem bazat eminamente pe memorare, profesori prost plătiți și care au veșnic probleme în a promova examenul de titularizare, precum și elevi care nu mai asociază educația cu succesul social. Nici învățământul medical nu mai este ce a fost cândva, iar dovada cea mai bună o constituie absența cercetărilor relevante, publicate în reviste științifice importante, cu toate că, proporțional, medicii români sunt „campioni“ la numărul de titluri de doctor în științe. Paradoxul este ușor de explicat și caracterizează, de fapt, întreaga societate românească: titlurile respective sunt obligatorii pentru o carieră academică și aduc un spor de salariu; exigențele sunt scăzute, iar profesorii chemați să aprecieze valoarea științifică a unei cercetări sunt fie interesați, fie la fel de competenți precum cei pe care îi evaluează. Și cum ar putea să fie altfel, când exemplele „la vârf“ dezvăluie plagiate pe bandă rulantă, fără ca responsabilii să fie cu adevărat responsabili pentru fraudele comise?
     În parte, cauzele acestei situații generalizate se regăsesc în nivelurile inițiale ale sistemul de educație – grădiniță, școală primară, gimnaziu, liceu. Copiii sunt adesea îndemnați să învețe pe de rost de la poezii la analize literare și de la pagini întregi de formule la orice alte noțiuni altminteri ușor de accesat oricând. Lipsește însă – sistematic – invitația la reflecție, raționament, gândire critică și dezbatere. Profesorii nu pot fi contraziși, deoarece sistemul românesc se bazează pe autoritatea absolută a dascălului, care știe întotdeauna mai bine decât elevul. Iar manualul e suveran, literă de lege. Așa s-a ajuns ca gândirea mistică – exemplificată ideal de cozile kilometrice la pupat de moaște – să prevaleze gândirii critice: politicienii sunt aleși pentru scamatorii mărunte, nu pentru politicile publice, „tratamentele“ se fac la tot felul de pseudoterapeuți cu practici aiuritoare, vaccinurile sunt, de fapt, expresia unei conspirații mondiale, iar legile se adoptă, la debutul fiecărui nou ciclu electoral, la presiunea străzii (sau, mai nou, a facebookului), nu pe baza unor programe bine gândite.
     Vestea bună însă e că gândirea critică se poate învăța (și preda), după cum aflăm dintr-un foarte interesant studiu1 publicat săptămâna aceasta în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). Grupul american a realizat un mic experiment, pentru a vedea în ce măsură gândirea critică este o abilitate ca oricare alta, dobândibilă prin exercițiu. În acest sens, studenții care au urmat un curs de fizică într-un laborator de la Universitatea Stanford au fost împărțiți în două grupuri; tinerii incluși în experimentul propriu-zis au fost instruiți în mod repetat să compare cantitativ seturile de date obținute, precum și modelul și rezultatele proprii, apoi să reflecteze asupra acestor observații și, în fine, să acționeze pe baza acestor reflecții, modelul fiind apoi reluat pe aceleași principii. Rezultatele grupului respectiv au fost apoi comparate cu ale grupului de control, asupra căruia nu s-a intervenit. La finalul perioadei de instrucție, probabilitatea ca studenții din experiment să propună sau să efectueze schimbări a fost de douăsprezece ori mai mare (!) decât în grupul de control, pregătit după metodele tradiționale (fig. 1).
Fig. 1 – Proporțional, studenții care au propus și/sau efectuat schimbări ale metodelor experimentale proprii au fost semnificativ mai mulți în grupul de intervenție decât în grupul de control. Diferența a fost foarte mare la debutul intervenției (săptămâna 2), dar a continuat și după finalul acesteia (săptămânile 16 și 17). Mai mult, diferențele au fost observate și în anul universitar următor
 
Mai mult, instrucția a crescut de patru ori probabilitatea ca studenții să identifice și să poată explica o limitare a modelului fizic, pe baza datelor proprii. Totodată, aceștia au dovedit raționamente mult mai sofisticate, cu privire la datele obținute, în comparație cu colegii lor din grupul de control. Partea cea mai interesantă a studiului este că rezultatele obținute nu dispar după întreruperea intervenției, ci se păstrează și la distanță, chiar dacă tendința este de scădere treptată a abilității respective, în absența antrenamentului.
     Concluzia este simplă și poate fi utilizată inteligent de sistemul românesc de educație la toate nivelurile: gândirea critică este o abilitate care se poate învăța și care influențează direct progresul academic al elevilor și studenților. Suntem convinși că, așa cum rugăciunile și-au găsit locul în programa școlară, se poate găsi loc și pentru rațiune. Cu condiția, desigur, ca legiuitorii noștri – în primul rând – să înțeleagă și să aplice gândirea critică, bazată pe dovezi.

 

Obezitatea și cancerul de sân

 

     Atât obezitatea, cât și densitatea matricei extracelulare au fost corelate pozitiv cu riscul de cancer de sân, dar nu se cunoaște dacă acești factori de risc sunt independenți sau interdependenți. Un articol2 publicat miercuri (19 august) în Science Translational Medicine urmărește legătura funcțională dintre obezitate și densitatea matriceală, plecând de la ipoteza că obezitatea are drept consecință creșterea numărului de miofibroblaste în grăsimea mamară și, indirect, rigiditatea matricei extracelulare și, implicit, riscul de cancer.
     Confirmarea s-a obținut în două modele animale – unul cu obezitate indusă prin dietă, celălalt cu o cauză genetică. Celulele stro­male din țesutul adipos al animalelor obeze conțineau mai multe miofibroblaste, iar matricea extracelulară era mai densă și mai rigidă, în comparație cu animalele slabe. Prin semnalizare mecanică directă, aceste matrice dure stimulează malig­nizarea (fig. 2).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fig. 2 – Obezitatea induce modificări atât locale, cât și sistemice, cu rol în apariția și progresia cancerului de sân: variații ale nivelurilor de insulină și de hormoni derivați din adipocite, concentrații locale de estrogeni crescute, secreția de citokine și factori de creștere, condiții hipoxice. Printr-un mecanism adițional, creșterea depunerilor de colagen și fibronectină din țesutul adipos contribuie la rigidizarea matricei extracelulare, care promovează progresia cancerului de sân
 
     Experimentele au fost completate prin analiza unor specimene recoltate de la pacienți, care au confirmat observațiile din modelul animal. Interesant este că, la șoarecii la care s-a administrat o dietă hipocalorică, numărul de miofibroblaști din grăsimea mamară a scăzut.
     Un editorial3 care discută rezultatele studiului analizează, printre altele, și implicațiile terapeutice, cum ar fi rolul scăderii în greutate la femeile în postmenopauză, pentru reducerea riscului de cancer de sân sau administrarea de metformin ca terapie suplimentară în cancerul de sân și în prevenirea acestuia. Desigur, sunt simple speculații, dar cercetarea dezvăluie câteva mecanisme noi, care ar putea fi încercate pentru prevenția și tratamentul cancerului de sân.

 

Țigările electronice și fumatul la adolescenți

 

     Țigările electronice au fost promovate, atunci când au apărut pe piață, drept o soluție bună, ușoară și la îndemână de renunțare la fumat. Țigările clasice erau rele și dezavuate, în vreme ce țigările electronice îi asigurau fumătorului doar o doză „curată“ de nicotină, fără toate dezavantajele gudroanelor. Ce mai, erau cool. Peste tot, la serviciu, în localuri publice, în mijloace de transport – avioane chiar – era, acum câțiva ani, imposibil să nu întâlnești vreun fumător de țigară electronică.
     Asta până au început să apară studiile, ale căror rezultate nu au confirmat beneficiile clamate de comercianți. Nu, țigările electronice nu sunt recomandate pentru a renunța la fumat. Dimpotrivă. Mai mult, reclama asiduă care li s-a făcut și asocierea produselor cu o imagine cool au făcut ca tinerii, populația la care producătorii de produse din tutun ajung din ce în ce mai greu, să preia acest obicei, dar nu în forma sa clasică, ci cu țigara electronică.
     Un studiu4 publicat marțea aceasta în Journal of the American Medical Association aduce dovezi clare și totodată îngrijorătoare în privința răspândirii fumatului de țigări electronice în rândul tinerilor și a consecințelor acestuia. Într-o cohortă de adolescenți californieni (statul american cu cele mai aspre măsuri antifumat) cu vârsta medie de 14 ani, s-a observat că fumătorii de țigarete electronice au fost mult mai tentați să treacă la produsele clasice din tutun (țigări, trabucuri sau narghilea) decât copiii de aceeași vârstă care nu au fumat țigări electronice (30,7% vs. 8,1%). Studiul nu poate preciza însă dacă această corelație are la bază și o relație de cauzalitate, care ar trebui probată în studii ulterioare. Logica însă arată fix în această direcție.
     Un articol de perspectivă5 semnat de doi universitari de la Stanford, publicat în același număr din JAMA, atrage atenția asupra faptului că țigările electronice cu nicotină sunt un real pericol, mai ales pentru țările cu venituri medii sau scăzute, care duc oricum greul fumatului, cu 84% din totalul fumătorilor din întreaga lume. Nocivitatea este scăzută doar în reclamele firmelor producătoare de tutun, iar produsele respective nu sunt cu nimic mai bune decât placebo în renunțarea la fumat. Îngrijorător este și faptul că marii producători de produse clasice din tutun, care văd cum li se micșorează clientela, au început să achiziționeze micile firme producătoare de țigări electronice și investesc în această direcție.
     În fine, un editorial6 semnat de Nancy Rigotti, de la Harvard, amintește că FDA, autoritatea americană de reglementare, a propus, în aprilie 2014, extinderea jurisdicției pentru includerea țigărilor electronice. În felul acesta ar putea fi impuse (măcar în SUA) limita minimă de vârstă de 18 ani pentru cumpărarea acestor produse, avertismentele pentru sănătate pe ambalaj și posibile standarde viitoare. Autoarea încurajează agenția americană să ducă la bun sfârșit propunerea inițială și să facă o listă a priorităților de reglementare a țigărilor electronice.

 

Nu e dracul chiar atât de negru

 

     Mai în glumă, mai în serios, orice eveniment negativ are părțile sale bune. Totul este să știi unde să cauți, chiar dacă trebuie, uneori, multă, multă bunăvoință pentru a găsi aspectele pozitive ale unui dezastru. Este și cazul crizei economice din Grecia, care, deși a dat o țară întreagă peste cap, are și părți bune. Cel puțin așa aflăm dintr-un studiu7 publicat de un grup atenian în revista Acta paediatrica, care a ajuns la concluzia că, în intervalul noiembrie 2009 – mai 2012, proporția copiilor greci de 6–16 ani supraponderali sau obezi a scăzut semnificativ: de la 43% la 37,3% la băieți și de la 33,4% la 26,9% la fete.
     Cumva lucrurile sunt ușor de înțeles pentru români, supuși unui regim de „alimentație rațională“ în anii ’80, în fapt un regim de înfometare, ale cărui urmări au fost catastrofale în special asupra vârstnicilor și copiilor instituționalizați. În privința prevalenței obezității, în schimb, România a stat (încă stă) foarte bine în orice comparație între statele europene.
 

Notă autor:

1. Holmes NG et al. Teaching critical thinking. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Aug 17

2. Seo BR et al. Obesity-dependent changes in interstitial ECM mechanics promote breast tumorigenesis. Sci Transl Med. 2015 Aug 19;7(301):301ra130

3. Arendt LM, Kuperwasser C. Working stiff: How obesity boosts cancer risk. Sci Transl Med. 2015 Aug 19;7(301):301fs24

4. Leventhal AM et al. Association of electronic cigarette use with initiation of combustible tobacco product smoking in early adolescence. JAMA. 2015 Aug 18;314(7):700-7

5. Chang AY, Barry M. The global health implications of e-cigarettes. JAMA. 2015 Aug 18;314(7):663-4

6. Rigotti NA. E-cigarette use and subsequent tobacco use by adolescents: new evidence about a potential risk of e-cigarettes. JAMA. 2015 Aug 18;314(7):673-4

7. Kleanthous K et al. Overweight and obesity decreased in Greek schoolchildren from 2009 to 2012 during the early phase of the economic crisis. Acta Paediatr. 2015 Aug 17

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe