Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 30 2015
Noutăți în cercetare

Salvatori needucați

 

     Înainte ca vreun oficial mai mare sau mai micuț să vină cu ideea unei achiziții masive de defibrilatoare cumpărate din fonduri publice sau pe banii altora, le aducem aminte că mai toate studiile din ultima vreme, publicate în revistele cele mai influente ale lumii, au arătat că printre cele mai importante gesturi care cresc supraviețuirea victimelor unui stop cardiorespirator nu se numără atât gadgeturile scumpe și ambulanțele ultradotate, cât intervenția promptă și în cunoștință de cauză a privitorilor. În cunoștință de cauză, pentru că nu este suficient să vrei să ajuți, trebuie să și știi ce să faci în cazul în care ești martorul unui stop cardiorespirator; am văzut filmări, din eterna și fascinanta Românie, în care privitorii se buluceau la nefericitul căruia i s-a oprit inima pentru a-i da, cel mult, cu apă pe față sau pentru a-l strânge de mână, dacă nu doar dintr-o curiozitate morbidă.
     Ai putea zice că dovezile venite din țările scandinave și de peste ocean – că pregătirea populației pentru prim ajutor este principalul factor de creștere a supraviețuirii în urma stopului cardiorespirator – au fost cu asupra de măsură suficiente pentru ca responsabilii (funcția, nu atributul) noștri de sănătate publică să treacă de urgență (sic) o măsură legislativă care să le permită măcar celor mai tineri dintre cetățenii români să învețe să intervină într-o situație-limită: educația sanitară în școli. Desigur, realitatea e alta, e caniculă, e vacanță, de ce să nu lași pe poimâine ce trebuia să faci ieri?!
     Iar dovezile continuă să se adune. Marțea aceasta (21 iulie), în prestigiosul Journal of the American Medical Association, au fost publicate rezultatele a două noi studii despre rolul intervenției privitorilor în stopul cardiorespirator. Primul studiu1, realizat în Japonia, a urmărit corelația dintre intervenția celor din jur și supraviețuirea fără sechele neurologice (acestea, mergând până la moartea cerebrală, constituie cele mai redutabile complicații ale întârzierii resuscitării unui cord oprit, în cazul în care manevra reușește) la pacienții care au suferit un stop cardiorespirator în afara spitalului. În acest sens, au fost utilizate datele înregistrate în registrul național de profil (că tot veni vorba, ce-ați zice să aibă și România unul?) în perioada 2005–2012, care au inclus nu mai puțin de 167.912 pacienți cu stop de origine cardiacă la care evenimentul nefericit s-a produs cu martori. În cei opt ani cercetați, proporția cazurilor cu supraviețuire fără sechele neurologice a crescut de la 3,3% în 2005 (587 de cazuri din 17.882 de stopuri) la 8,2% în 2012 (1.710 din 23.797). Rata compresiilor toracice executate de privitori a crescut de la 38,6% la 50,9%, în vreme ce defibrilarea realizată de privitori a crescut modest (de la 0,1% la 2,3%), ca și cea realizată de aceștia și dublată apoi de urgentiștii veniți la caz (de la 0,1% la 1,4%), în vreme ce defibrilarea realizată de personalul de pe ambulanță a scăzut de la 26,6% la 23,5%. Ca o notă pierdută pe undeva prin articol, departamentele de pompieri din Japonia instruiesc peste 1.400.000 de cetățeni în fiecare an în procedurile de resuscitare de bază (BLS), adică aproximativ 1,1% din totalul populației.
     Cel de-al doilea studiu2 a urmărit asocierea dintre intervenția privitorilor și a personalului de prim ajutor (altul decât cel de pe ambulanță) asupra supraviețuirii în stopul cardiac produs în afara spitalului. Autorii au folosit datele din registrul de stop cardiac din Carolina de Nord (n‑am vrea să ne repetăm, dar poate avea și România un asemenea registru?) timp de patru ani (2010–2013). Politica statală a fost aceea de a îmbunătăți intervențiile privitorilor și ale echipelor de prim ajutor prin instruirea în BLS și în utilizarea defibrilatoarelor externe a unei părți din populația generală, prin antrenarea unor echipe de prim ajutor (polițiști, pompieri, salvatori) și prin pregătirea dispecerilor să recunoască stopul cardiac. Combinația de intervenții ale privitorilor și ale echipelor de prim ajutor a crescut de la 14,1% în 2010 (51 de cazuri dintr-un total de 362) la 23,1% în 2013 (104 din 451); supraviețuirea fără sechele neurologice a crescut de la 7,1% la 9,7%. Concluzia a fost simplă: intervenția educațională la nivel statal a avut ca urmare o creștere a șansei de supraviețuire după un stop cardiac în cazul intervenției prin BLS și defibrilare a privitorilor și a echipelor de prim ajutor.
     Editorialul3 publicat în același număr din JAMA subliniază aportul important pe care îl pot avea „laicii“ în sistemul de urgență, prin aplicarea manevrelor BLS (în mod special a compresiilor toracice) la cazurile de stop cardiorespirator la care sunt martori în afara spitalului. Posibile beneficii vor mai veni, cred autorii, și din utilizarea de aplicații mobile care să permită identificarea voluntarilor salvatori și a defibrilatoarelor automate din preajma victimelor unui stop cardiac.
     Oare cât timp vor mai rămâne needucați posibilii salvatori din România?

 

Burețelul din gât

 

    Un grup de la Cambridge (Marea Britanie) a publicat luni (20 iulie) în Nature Genetics un studiu4 care nu doar aduce o serie de date noi despre esofagul Barrett, ci și propune o soluție în privința diagnosticului genetic al acestuia și al cancerului de esofag.
   Esofagul Barrett este recunoscut ca o leziune precursoare a adenocarcinomului esofagian, dar relația dintre cele două afecțiuni și modul în care se produce progresia către tumora malignă nu sunt cunoscute. Într-o analiză genetică amănunțită a mutațiilor apărute în leziunea precanceroasă, cercetătorii au descoperit o mare eterogenitate a mutațiilor, care se păstrează și în cazul progresiei către carcinom, fără însă a exista o bună corelație cu prezența displaziei epiteliale.
Fig. 1 – Buretele încapsulat este atașat de un fir care permite extragerea sa ulterioară
   Dat fiind că porțiunea esofagiană afectată se poate întinde până la zece centimetri, britanicii au pus la punct o metodă ingenioasă de recoltare a materialului biologic ce urmează a fi supus analizei genetice. Astfel, utilizând Cytosponge – un burete încapsulat (fig. 1), al cărui înveliș se dizolvă după înghițire (fig. 2) și care, prin extragere, poate colecta celule epiteliale de la nivelul cardiei și al regiunii esofagiene inferioare (joncțiunea esogastrică) – permite analiza genetică și diagnosticul atât al esofagului Barrett, cât și al adenocarcinomului esofagian, independent de prezența displaziei vizibile endoscopic (utilizată la recoltarea de material bioptic).
Fig. 2 – După dizolvarea învelișului, odată cu extragerea sa, buretele recoltează epitelii de la nivelul esofagului

 

Registre SF

 

     Registrele specifice unor patologii sau intervenții sunt foarte utile pentru aprecierea influenței diverșilor factori asupra parametrilor terapeutici. România stă prost spre foarte prost la acest capitol, iar puținele registre existente au apărut mai degrabă din nevoia industriei de a ține evidența tratamentelor foarte scumpe decât din dorința programatică a autorităților sau a societăților profesionale de a avea situații exacte și de a ameliora diverși indicatori. Cum poți îmbunătăți o activitate dacă nu știi cum o desfășori? Cred că aici ne‑ar putea răspunde mai toți președinții de comitete și comiții și autoritățile noastre de sănătate.
     Semnalăm, deși pare un pic SF, unul dintre cele mai noi registre – internaționale, de data aceasta – a cărui descriere a fost publicată5 în Journal of the American College of Cardiology. Este vorba de un registru al tuturor intervențiilor cardiace fetale invazive, care să permită compilarea datelor tehnice și evolutive ale unei cohorte multicentrice. Până la acest moment, începând din 2001, au fost înregistrate 370 de cazuri (mamă–făt, căci e vorba de intervenții in utero) din care 245 au suferit o intervenție cardiacă fetală invazivă: 100 de valvuloplastii aortice (experiența unui singur centru), 86 de valvuloplastii aortice și 16 pulmonare, 37 de intervenții pentru defecte septale atriale și șase cazuri neclasificate.
     Până ca medicina românească să ajungă la performanțe precum cele prezentate în JACC, ne-am mulțumi să avem registre pentru principalele patologii, poate așa vom ajunge să înțelegem și să putem cuantifica beneficiul oricărei măsuri de sănătate publică. Dacă el chiar există altfel decât în declarațiile oficiale.

Notă autor:

1. Nakahara S et al. Association of bystander interventions with neurologically intact survival among patients with bystander-witnessed out-of-hospital cardiac arrest in Japan.
JAMA. 2015 Jul 21;314(3):247-254

2. Malta Hansen C et al. Association of bystander and first-responder intervention with survival after out-of-hospital cardiac arrest in North Carolina, 2010-2013. JAMA. 2015 Jul 21;314(3):255-264

3. Nichol G, Kim F. Bystander interventions can improve outcomes from out-of-hospital cardiac arrest. JAMA. 2015 Jul 21;314(3):231-232

4. Ross-Innes CS et al. Whole-genome sequencing provides new insights into the clonal architecture of Barrett’s esophagus and esophageal adenocarcinoma. Nat Genet. 2015 Jul 20

5. Moon-Grady AJ et al. International Fetal Cardiac Intervention Registry: a worldwide collaborative description and preliminary outcomes. J Am Coll Cardiol. 2015 Jul 28;66(4):388-99

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe